mariuszlol23 Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam. Moj rower to merida matts tfs xc 300 v. Dzisiaj usłyszałem dziwne stukanie w korbie. Mam przejechane prawie 3000 km. W czasie jazdy, gdy mam prawy pedał u góry i schodzę nim w dół, to zaczął pojawiać sie dziwny stuk. Stuk ten pojawia sie przy nasilonej sile nacisku na prawy pedał. Gdy zsiade z roweru, podniose tylne kolo i pedałuje to stuku nie ma. Nie wiem, gdzie dokładnie to sutka, czy w korbie, czy moze w suporcie. Mój suport to shimano UN 26. Mozna to jakos naprawić, bo strasznie mnie to wkurza :-P i przepraszam za nieczytelne ułożenie tekstu, ale pisze z telefonu:-P
beskid Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Wykręć suport, wyczyść następnie nasmaruj wszystkie gwinty i skręć z powrotem. U mnie to rozwiązało problem.
rybciasum Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 A może sprawdź pedały najpierw? w 70% przypadków właśnie okazuje sie że pedały są przyczyną stukotu
jaco96 Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 Miałem to samo, wykręć pedały i je przesmaruj. Powinno zadziałać.
mechanik2 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 A może sprawdź najpierw gdzie jest luz. Poruszaj z osobna pedałami i suportem, jeśli na pedałach będzie luz to trzeba je rozebrać, nasmarować i dokręcić odpowiednio. Na razie to tyle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.