maciejski Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Hej. Sprzedałem swój obecny amor, kupiłem nowy - zadowolony założyłem go ale stary sprzedałem z nabitą miską dolną na amortyzator. Dopiero teraz skumałem ten fakt, bo od wymiany amora mam lekkie luzy. Stery jak w temacie. Da rade kupić tą 'dolną miskę' (w zasadzie to taki plastikowy pierścień zakładany na amorek) czy muszę kupić całe VP-A41AC? Dokładnie to chodzi o tą część (czerwona strzałka)
tobo Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Bieżnia mocowana na widelcu nie jest częścią plastikową, przynajmniej ja się z taką nie spotkałem. To co jest w zestawie z tymi sterami nie jest nawet bezpośrednio typową bieżnią, ponieważ nie poruszają się po niej kulki łożyska, są one zamknięte w "pakiecie" misek. Ja raczej nie spotkałem się z częściami sterów sprzedawanymi luzem. Gdybam że mają takie rzeczy serwisy rowerowe, może tam zapytaj, bo warsztaty z prawdziwego zdarzenia gromadzą drobne części niedostępne w sprzedaży. Może jeszcze allegro, czy koledzy. Ta część nie ulega zużyciu - w przypadku sterów z łożyskami kardridżowymi ta część, nawet zardzewiała, nadaje się do użytku, ja wymieniając stery zostawiam ten element na widelcu.
premier2 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Wątpię, abyś dostał bieżnię sterów osobno. Skontaktuj się z nowym właścicielem amora i może uda Ci się odzyskać brakujący element. W innym wypadku pozostaje zakup nowych sterów...
maciejski Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja po prostu zapomniałem o tym, żeby to zdjąć :| Mogę oczywiście kupić inne stery (jakiś tani badziew) i wziąć ten element z tego kompletu ale czy we wszystkich sterach ten element jest taki sam? Np. tutaj http://allegro.pl/stery-cane-creek-1-1-8-i1734693972.html ?
tobo Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie, tych sterów jako dawców nie kupuj, element który potrzebujesz nie jest kompatybilny. W twoich sterach łożysko, wianek z kulkami, zamknięty jest pierścieniem który później styka się bezpośrednio z tym elementem który ci brakuje, powierzchnia styczna jest ukośna i płaska. W sterach które zaproponowałeś łożysko/wianek lezy bezpośrednio na elemencie nabitym na widelec, kulki poruszają się po jego półkolistej wklęsłej części. Stery które masz to typ pośredni pomiędzy typowymi sterami z łożyskami kulkowymi, gdzie łożysko jest osobnym luźnym elementem, a sterami "maszynowymi", gdzie wianek z kulkami zamknięty jest w kardridżu, z zewnętrznym i wewnętrznym pierścieniem, zakryty dwoma uszczelkami, kardridż fabrycznie napełniony jest smarem. Łożyska w twoich sterach są podobne do maszynowych jednak nie posiadają uszczelnień. Mam dokładnie takie same stery. Ich wadą jest brak uszczelnienia dolnego łożyska (górne osłonięte jest pokrywą sterów z uszczelką). Przed montażem proponowałbym rozebrać dolny kardridż i napchać tam smaru; składając rower i zakładając widelec również zmontowałbym to na dużą ilość smaru, tak by nadmiar wyszedł na zewnątrz. Zabieg ten trzeba dosyć często powtarzać przy intensywniejszej, szczególnie mokrej, eksploatacji roweru.
premier2 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Niestety czasem różnią się. Pozostaje metoda prób i błędów lub odzyskanie bieżni, ew kupno i montaż nowych sterów.
maciejski Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 no to kupie po prostu vp-a41ac :| To są takie jak moje? http://allegro.pl/nowe-vp-a41ac-zintegrowane-133g-1i1-8-mtb-vp-wys0-i1735880628.html Wydaje mi się, że tak ale wolę się upewnić
premier2 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Jeżeli masz takie same oznaczenia na swoich sterach, to tak. W najgorszym wypadku założysz sobie nowe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.