Skocz do zawartości

[kierownica]problem z wysunieciem

makaweli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

własnie jak w temacie,jako że chciałbym podniesc kierownice bo mi za nisko

i tu pojawił sie problem,bo po odkręceniu srób nie moge jej ruszyc,poczytałem forum i znalazłem kiery których nie można podniesc

czy akurat w moim przypadku też to jest taka kiera,czy może zapiekło sie coś czy co ???

parę zdjęc może ułatwi pomoc :)

a6b80a8a9bd48dc5m.jpg

ed7809a9fb10d145m.jpg

a923e65cfe82bd36m.jpg

228ec6211ac13ac7m.jpg

Napisano

Śruba u góry jest po to, żeby nie było luzów na sterach. To co jest w rurze sterowej to tzw. gwiazdka i trzyma się w rurze sterowej na blaszkach rozporowych. Mostek z kierownicą trzyma się na tych 2 śrubach z boku. Po odkręceniu mostek razem z kierownicą można zsunąć z rury sterowej. Rurę sterową masz przyciętą tak, że już wyżej mostka nie podniesiesz niestety. Poprzez usunięcie dwóch podkładek pod mostkiem możesz co najwyżej obniżyć kierę z mostkiem. Pozostaje kupić mostek z wyższym kątem lub giętą kierownicę.

Napisano

Zawsze można dospawać kawałek rury... ale czy to ma sens? Wtedy zrobisz z tego roweru mieszczucha. I tak masz już dwie podkładki po 10mm i wysoką pokrywkę sterów, więc kokpit jest dosyć daleko od ziemi.

Tak się zapytam. Do czego konkretnie używasz tego roweru?

Napisano

poruszam sie po miescie,a że troche wysoki jestem ( 190cm :) ) to jakos mi nie wygodnie trochę heh,siodło mam dosyc wysoko i kiera własnie jakby za nisko .

Napisano

Możliwości masz takie wg mnie:

1. Zmiana mostka i kiery na giętą. W zależności od modelu na kierownicy możesz zyskać od 1cm do 6-7cm, na mostku od 1cm do 5-6cm. Co razem daje zysk od 1 cm do 13 cm. Być może da się i więcej ale to już jest małe ekstremum :icon_wink:. Można też kupić mostek z regulowanym kątem nachylenia.

2. Zmiana amora na nowy z dłuższą rurą sterową lub z większym skokiem (ta opcja podniesie też przód ramy do góry).

3. Zmiana ramy na taką o innej geometrii lub na większy rozmiar. Tu trochę "strzelam" z tą opcją bo nie wiem z jakiego powodu przeszkadza Ci obecne ustawienie kierownicy. Jaki masz rozmiar ramy?

Pozdrawiam

Napisano

W takim razie trzeba było kupić rower innego typu. W rowerach XC to typowa pozycja. Siodło wysoko, kierownica niżej. Mostek o większym wzniosie, gięta kierownica i te kilka cm jeszcze idzie uzyskać. Ale na więcej nie licz.

Oczywiście nie bierz na poważnie tego pomysłu ze spawaniem. To bardzo prosta droga do utraty zdrowia albo i życia.

Możliwości masz takie wg mnie:

2. Zmiana amora na nowy [...] z większym skokiem (ta opcja podniesie też przód ramy do góry).

I zapsuje geometrię.

Napisano

no własnie,chyba pomyślę nad zakupem mostka,bo kiery giętej jakoś nie widzę,zawsze dobre i te parę cm,jak bym 10 cm zyskał to pewnie byłoby lepiej :)

Napisano

I zapsuje geometrię.

To już zależy od ramy i tego na jaki amor zmieni. Ze zdjęć nie jestem w stanie tego powiedzieć. Taka operacja na pewno zmieni geometrię ale niekoniecznie musi ją zepsuć . Ja mam co prawda fulla ale u mnie producent przewiduje amora ze skokiem od 100-160mm.

Aczkolwiek tą opcję rzeczywiście odradzam ze względu na wzrost kolegi.

Pozdrawiam

Napisano

tak to jest, kupiles rower bo fajnei wygladal, zamias patrzec na przeznaczenie a co za tym idzie - pozycje.

po 2, masz 190cm, a patrze na fotki i widze ze rama ma ~19", zgadlem?

takie podnoszenie przodu mija sie z celem, kupiles rower o zlym przeznaczeniu. do tego zapewne za krotka jest ta rama dla Ciebie.

Napisano

tak to jest, kupiles rower bo fajnei wygladal, zamias patrzec na przeznaczenie a co za tym idzie - pozycje.

po 2, masz 190cm, a patrze na fotki i widze ze rama ma ~19", zgadlem?

takie podnoszenie przodu mija sie z celem, kupiles rower o zlym przeznaczeniu. do tego zapewne za krotka jest ta rama dla Ciebie.

zgadza sie to jest 19 heh,a tak naprawdę nie kupiłem go tylko przypadkiem dostał sie w moje ręce :) (nie jest kradziony),także nie miałem wyboru,jak to mówią ,darowanemu koniu nie zagląda sie w zęby he he

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...