makaweli Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 własnie jak w temacie,jako że chciałbym podniesc kierownice bo mi za nisko i tu pojawił sie problem,bo po odkręceniu srób nie moge jej ruszyc,poczytałem forum i znalazłem kiery których nie można podniesc czy akurat w moim przypadku też to jest taka kiera,czy może zapiekło sie coś czy co ??? parę zdjęc może ułatwi pomoc
Neider Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Tutaj nic nie podniesiesz, możesz co najwyżej dać mostek z większym kątem, aby kierownica była wyżej.
makaweli Napisano 30 Lipca 2011 Autor Napisano 30 Lipca 2011 to po co jest ta śruba u góry którą jak widac na zdjeciu odkręciłem ?
beardman Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Śruba u góry jest po to, żeby nie było luzów na sterach. To co jest w rurze sterowej to tzw. gwiazdka i trzyma się w rurze sterowej na blaszkach rozporowych. Mostek z kierownicą trzyma się na tych 2 śrubach z boku. Po odkręceniu mostek razem z kierownicą można zsunąć z rury sterowej. Rurę sterową masz przyciętą tak, że już wyżej mostka nie podniesiesz niestety. Poprzez usunięcie dwóch podkładek pod mostkiem możesz co najwyżej obniżyć kierę z mostkiem. Pozostaje kupić mostek z wyższym kątem lub giętą kierownicę.
makaweli Napisano 30 Lipca 2011 Autor Napisano 30 Lipca 2011 tylko że opcja z innym mostkiem,lub giętą kierownicą da mi tylko pewnie parę centymetrów co ? a nie ma innej opcji ?
Fenthin Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Zawsze można dospawać kawałek rury... ale czy to ma sens? Wtedy zrobisz z tego roweru mieszczucha. I tak masz już dwie podkładki po 10mm i wysoką pokrywkę sterów, więc kokpit jest dosyć daleko od ziemi. Tak się zapytam. Do czego konkretnie używasz tego roweru?
makaweli Napisano 30 Lipca 2011 Autor Napisano 30 Lipca 2011 poruszam sie po miescie,a że troche wysoki jestem ( 190cm ) to jakos mi nie wygodnie trochę heh,siodło mam dosyc wysoko i kiera własnie jakby za nisko .
beardman Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Możliwości masz takie wg mnie: 1. Zmiana mostka i kiery na giętą. W zależności od modelu na kierownicy możesz zyskać od 1cm do 6-7cm, na mostku od 1cm do 5-6cm. Co razem daje zysk od 1 cm do 13 cm. Być może da się i więcej ale to już jest małe ekstremum . Można też kupić mostek z regulowanym kątem nachylenia. 2. Zmiana amora na nowy z dłuższą rurą sterową lub z większym skokiem (ta opcja podniesie też przód ramy do góry). 3. Zmiana ramy na taką o innej geometrii lub na większy rozmiar. Tu trochę "strzelam" z tą opcją bo nie wiem z jakiego powodu przeszkadza Ci obecne ustawienie kierownicy. Jaki masz rozmiar ramy? Pozdrawiam
Fenthin Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 W takim razie trzeba było kupić rower innego typu. W rowerach XC to typowa pozycja. Siodło wysoko, kierownica niżej. Mostek o większym wzniosie, gięta kierownica i te kilka cm jeszcze idzie uzyskać. Ale na więcej nie licz. Oczywiście nie bierz na poważnie tego pomysłu ze spawaniem. To bardzo prosta droga do utraty zdrowia albo i życia. Możliwości masz takie wg mnie: 2. Zmiana amora na nowy [...] z większym skokiem (ta opcja podniesie też przód ramy do góry). I zapsuje geometrię.
makaweli Napisano 30 Lipca 2011 Autor Napisano 30 Lipca 2011 no własnie,chyba pomyślę nad zakupem mostka,bo kiery giętej jakoś nie widzę,zawsze dobre i te parę cm,jak bym 10 cm zyskał to pewnie byłoby lepiej
beardman Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 I zapsuje geometrię. To już zależy od ramy i tego na jaki amor zmieni. Ze zdjęć nie jestem w stanie tego powiedzieć. Taka operacja na pewno zmieni geometrię ale niekoniecznie musi ją zepsuć . Ja mam co prawda fulla ale u mnie producent przewiduje amora ze skokiem od 100-160mm. Aczkolwiek tą opcję rzeczywiście odradzam ze względu na wzrost kolegi. Pozdrawiam
PoleK Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 tak to jest, kupiles rower bo fajnei wygladal, zamias patrzec na przeznaczenie a co za tym idzie - pozycje. po 2, masz 190cm, a patrze na fotki i widze ze rama ma ~19", zgadlem? takie podnoszenie przodu mija sie z celem, kupiles rower o zlym przeznaczeniu. do tego zapewne za krotka jest ta rama dla Ciebie.
makaweli Napisano 31 Lipca 2011 Autor Napisano 31 Lipca 2011 tak to jest, kupiles rower bo fajnei wygladal, zamias patrzec na przeznaczenie a co za tym idzie - pozycje. po 2, masz 190cm, a patrze na fotki i widze ze rama ma ~19", zgadlem? takie podnoszenie przodu mija sie z celem, kupiles rower o zlym przeznaczeniu. do tego zapewne za krotka jest ta rama dla Ciebie. zgadza sie to jest 19 heh,a tak naprawdę nie kupiłem go tylko przypadkiem dostał sie w moje ręce (nie jest kradziony),także nie miałem wyboru,jak to mówią ,darowanemu koniu nie zagląda sie w zęby he he
PoleK Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 co to za rower? sprzedaj i kup z ta kaske turystyka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.