Skocz do zawartości

[Amortyzator] suntour xtc przyczyna wylewania się cieczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki amortyzator jak tu na zdj:

http://imageshack.us/g/835/dsc00294q.jpg/

Wystarczy że obrócę rower do góry kołami i zawsze zaczyna taka ciecz kapać, myślę że to jest woda zmieszana z jakimiś zmaramy, nie wiem jak tego się pozbyć, na pierwszej fotce widać plamę jaka wyciekła, proszę o radę. Z góry dzięki.

Jest taki jak tu na zdj:

http://www.synkros.pl/product-pol-267-SR-Suntour-XCT-V2-1-.html

Napisano

Wylewa sie: woda, błoto (ogólnie zanieczyszczenia) i resztki smaru. Możesz go rozebrac i wyczyścić, ale na niewiele się to zda, bo woda będzie się tam nadal dostawać. Mam znajomego z rst gila i ma ta sama przypadłość, ale to poprostu taka klasa widelców.

Napisano

A jak coś to jak mogę go wyczyścić? bo na amorach się nie znam. A i czy nie sprawi mi to żadnych problemów ze skręceniem go, bo nie wiem czy się za to brać.

Napisano

Nie wiem jak wyglaądają Twoje zdolności manualne, ale nie jest to większym problemem, aby go rozebrać. Odkręcasz oba korki na górze i śruby od spodu i to właściwie tyle. Poźniej wyciągasz sprężyne, elastomer, wuciągasz górne lagi z dolnych, czyścisz wszystko ładnie, na koniec smarujesz ślizgi, sprężyne i elastomer -> skręcasz i....gotowe.

Napisano

Niestety nie da się odkręcić jednej ze śrubek na dole gdyż najprawdopodobniej jest przekręcony gwint, można kręcić i nic nie da, przynajmniej poluzowałem i trochę tego błotka wypłynęło.

Napisano

jak wykręcisz do połowy te dolne śruby, musisz uderzyć je młotkiem, aby je do środka wbić. Potem odkrecasz dalej

Napisano

czy wymiana "gumek" zapobiegnie wlewaniu się wody (te gumki (osłonki co posiadam) są strasznie uszkodzone tzn rozerwane i w ogóle)

Napisano

Jeśli tylko masz do takowego dostęp i są tam gumki w dobrym stanie, to baw się, ale nie opłaca się nowych kupować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...