Skocz do zawartości

[Mostek] montaż -pytanie

michalmad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, gdzies obiło mi o uszy ze jak sie za mocno przykreci mostek do kiery to moze ona łatwiej peknosc- mit czy prawda? Jak mocno dokrecic te 4 sroby do kierownicy. ?

Napisano

ile wejdzie, jedyne co sie mi zdazylo, to ukrecenie sruby w mostku, ale to nic powaznego. Takze zamiast gdzies słuchac to krec i jezdzij

• Mod Team
Napisano

Zależy jaki mostek, jaka kierownica, jakie śruby, jeżeli carbon, to z pewnością trzeba dokręcić z odpowiednim momentem.

Moment obrotowy jest zapewne napisany na mostku.

Napisano

Chodzi o to, aby nie przykręcać za mocno (nie mówię o karbonie), aby np. w wyniku uderzenia kierownica nie pękła, tylko zmieniła pozycję.

Napisano

Po to są podane na mostku, ewentualnie kierownicy informacje z jakim momentem przykręcać śruby, aby z nich skorzystać. Zbyt mocne skręcenie śrub od pokrywy mostka może zaowocować pęknięciem kierownicy, jak np u mnie:

Obraz0013.jpg

Oczywiście nie stanie się to na 2gi dzień, ale w tym miejscu będą pojawiały się naprężenia, które w końcu "zmęczą" materiał kierownicy.

Napisano

ile wejdzie, jedyne co sie mi zdazylo, to ukrecenie sruby w mostku, ale to nic powaznego. Takze zamiast gdzies słuchac to krec i jezdzij

... a dla pewnosci, przedluzka i 5kg mlotek :wallbash:

premier2 malo widac na zdjeciu, wieksza rozdzielczosc, please

Napisano

mostek jak i kiera sa alu, dokreciłem tak ze juz czuc opor aczkolwiek mozna jeszcze dokrecic ale jest juz wiekszy opor, takze mysle ze jest dobrze :) dzieki za liczne odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...