Domizz Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Witam. Mam pewien problem... Głowię się już przez miesiąć nad tym jak zrobić bunny hoppa na moim rowerze. Oglądam różne filmy na youtube, lecz są one po angielsku i trudno coś jest załapać... Chodzi mi o to podniesienie przodu i tyłu. Mój rower - kupiony w Decathlonie, marki Rockrider zdjęcie nie moje, znalezione na googlach. Dokładnie to mój rower. nie moge tego obrazka umieścić, przez rozszerzenie ;d http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3K6djDSvutaAQEdV1bnZh8fY0E_qJ_x1_qO21CXzPGfr6cHIB7g
Michal93 Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Tak samo jak i na każdym innym... Podrywasz kierownicę do góry i w tym samym momencie starasz się dać palce nóg tak jakby w dół zapierając się o pedały i kierownicę (tak jak byś chciał pedały przepchnąć w stronę tylnego koła a kierownicę do przodu) i podciągasz tył nogami.
adas651 Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 obniż sobie maksymalnie siodełko i tak jak przy wyskoku z ziemi bez roweru najpierw uginasz nogi i szybko prostujesz na rowerze tak samo: uginasz nogi tak zebyś prawie usiadł na siodełku i mocno prostujesz (wybijasz sie) ciągnąc za sobą pedały(uginasz nogi) tylne koło ci sie uniesie jak opanujesz podnoszenie tylnego koła to łączysz je z podniesieniem najpierw przedniego nie zdziw sie jak twoje skoki nie bedą za wysokie, ale jak bedziesz wiecej trenował to bedą wyższe ps: też sie kiedyś uczyłem na takim MTB i uwierz ze jest to możliwe do wykonania
Michal93 Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Wcale nie trzeba obniżać siodełka ja na Levelu a2 z wysoko ustawionym siodełkiem jestem wstanie się wybić na 20-30cm... a do lekkich mój rower nie należy.
Domizz Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 Mam jeszcze pytanko. W moim rowerze, siodełko maksymalnie można obniżyć do ok. 5-7cm. Próbowałem odkręcić śrubki w środku pod siodełkiem, ale to nic nie dało. Czy to wina ramy? Wygląda to mniejwięcej tak Zrobiłem to w paincie. Przepraszam. Próbowałem tez podnieść kierownicę, ale nie udało mi się... Rockręciłem wszystkie śruby w kierownicy i nic.
Michal93 Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Siodełka nie obniżysz bo masz w środku w rurze podsiodłowej coś typu nakrętki (w końcu do czegoś trzeba wkręcić te śruby mocujące bidon.) Kierownicy nie podniesiesz ot tak jak to było w starych rowerach. Ogranicza Cię tutaj długość rury sterowej, na którą możesz ewentualnie dać mostek z większym kątem wzniosu i giętą kierownicę również z większym wzniosem.
Domizz Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 Bidon mam nad napisem Rockrider A te śrubki, odkręciłem je wczoraj ale w środku są nadal takie śrubki, które blokują mi dostęp do obniżenia tego siodełka...
7Devis Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Rada odemnie. Popróbuj wyskakiwać lekko samym tyłem, następnie dodawaj przed wyskokiem tyłem podniesienie kiery i tak Ci wyjdzie BH. U mnie po 20min załapałem o co chodzi. Naucz się jak trzymać stopy żeby sam tył poderwać do góry i samo pójdzie Powodzenia
Domizz Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 Niestety, nadal jest problem. Gdy skaczę przodem, robie to co piszecie, ale gdy chcę unieść tył, to buty ześłizgują mi się z pedałów... Pedały mi się kręcą (nie z łańcuchem tylko same) i wtedy buty mi się wyślizgują...
Michal93 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Jakie masz buty i pedały? Pedały platformowe z pinami i buty z dużą płaską powierzchnią sporo ułatwiają... Ale zawsze sie da. Ja np osobiście nie mam problemu na plastikowych pedała i butach do gry w nogę na sztucznej nawierzchni (tzw. turfy)
Domizz Napisano 26 Lipca 2011 Autor Napisano 26 Lipca 2011 Buty, skejty. Mają płaską podeszwę. Te Piny, to te kolce? Nie mam ich. Mam śliskie, metalowe pedały.
7Devis Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Spróbuj buty ustawić niemal pionowo do podłoża i dociśnij pedały wtedy. Jeśli dalej się ześlizgują to źle ;]
Domizz Napisano 27 Lipca 2011 Autor Napisano 27 Lipca 2011 Już mi się powoli udaje ;] nawet jadąc normalnie, stoję na pedałach i podnoszę trochę tył. Dziękuję wszystkim !
GrawitacyjnyPl Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 W takim razie gratuluję robienia postępów i trzymam mocno kciuki za dalsze sukcesy
McLoud Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Jestem tu nowy, ale po przeczytaniu waszych rad udało mi się zrobić BH. Co prawda na niewielką wysokość, bo zaledwie 10-13cm, ale jak na początek to całkiem nieźle. Tym bardziej, że udało mi się to już po zaledwie 10 minutach ćwiczeń. Wchodziłem na inne strony w poszukiwaniu "instrukcji" do poszczególnych tricków, ale tylko tu było to jasno i przejrzyście opisane Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady ;]
ulvgar Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Może przez jesień, po sezonie popróbuję i mi też zacznie wychodzić
7Devis Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 ulvgar polecam poćwiczyć Moim sposobem zajęło mi i kumplowi około 10min-15min i BH wychodziło, na początek niby mała wysokość ale wychodziło
McLoud Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Mi zaczęło wychodzić może po 15 minutach i na małą wysokość, bo jedynie nie całe 15 cm, ale na tym rowerze więcej nie wyskoczę, bo strasznie ciężki jest ;/ Spróbuję na drugim, jak przywiozę go ze starego domu, bo niedawno się przeprowadziłem do Gniezna i nie zdążyłem jeszcze wszystkiego przywieźć z małopolski :|
MichalKoziolek Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 Powiem tak, jeżeli chodzi o BunnyHopa, to żeby najszybciej się nauczyć, najlepiej jest zrobić tak: 1. Spróbuj pociągnąć kierownice tak mocno do Siebie, że zeskoczysz z roweru na nogi (do tyły) jak się tego nauczysz, to już jest plus:P 2. Teraz spróbuj jadać na dwóch kołach podnieść tylne koło bez używania przedniego hamulca. 3. BuunyHop to nic innego jak połączenie pierwszego punktu z drugim, na początek to wystarczy Co robic, żeby zrobić wyższego Buunyhopa?? Cały problem tkwii w kolanach i w tym jak wysoko uda nam sie na początku podnieść przednie koło. Jak uda Ci się pociągnąć przód na dużą wysokość i skupisz się na kolanach, żeby przyciągnąć je jak najbliżej klatki piersiowej, to Twój "Baniak" z dnia na dzień zrobi się wyższy. pokazy rowerowe www.michalkoziolek.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.