cgrimm Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Kłaniam się wszystkim :] Przewaliłem tony literek i ze 3x byłem na skraju załamania od nadmiaru informacji, ale chyba udało mi się w końcu znaleźć to czego szukałem. Teraz proszę Was o utwierdzenie mnie w moich domysłach lub o wyprowadzenie z ciemności. Poszukiwania zacząłem z 300zł w kieszeni. Po rozmowach w kilku sklepach uznałem, że nie ma sensu ryzykować z używką i lepiej będzie zatrzymać się na SR SUNTOUR XCR LOD. Przed dokonaniem zakupu wpadło mi dodatkowo 200zł i zacząłem myśleć o wytrzymałości amorka na moją wagę, więc zacząłem szukać czegoś lepszego. Po przewaleniu (jak pisałem) ton literek, ofert i wypowiedzi doszedłem do wniosku, że ROCK SHOX TORA 302 to najlepsze co może mnie spotkać. Proszę, powiedźcie czy dobrze to ogarnąłem. Może macie lepszy pomysł na to co mogę zrobić z moimi ~100kg i ~500zł (max 550)?
maciejski Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Wiem, jestem nudny jak zacinająca się płyta ale może Epicon w kwocie do 550zł? Ciut mniej Raidon.
kociaras Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Za ta cena to tylko Epikon nie ma nic lepszego,mam osobiscie wersje sf11 LOD i jestem zadowolony,zastanowialem sie tez nad Torą 318 ale za duza doplata,a kultura pracu jest taka sama,a na dodatek Epikon jest o 400 gram lżejszy.
cgrimm Napisano 23 Lipca 2011 Autor Napisano 23 Lipca 2011 O.o Nie mówcie, że te SUNTOURy są lepsze od TORÓW...burzycie mój zarys tematu. Pamiętajcie o moich 100kg. Z tego co pamiętam to SUNTOURy są do ~60kg, a przy TORACH wyraźnie jest napisane, że nadają się dla ludzi powyżej 90kg. Poza tym przeglądając fora ciezko znalezc pozytywne wypowiedzi o użytkoaniu SUNTOURów (szybkie luzy, pęknięcia, ściema z blokadą i regulacją). ...ok...nie spamuję...poczekam na więcej wypowiedzi
MaroS Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Są suntoury i "santoury" równie dobrze można napisać że rs'y łapią szybko luzy itp biorąc pod uwagę model dart. Akurat epiconów i axonów nie ma co porównywać do xcm xcr xct itd. bo to inny segment. A co do sztywności epicona to ma naprawdę dużą zwłaszcza że to widelec am/xc. A z tymi 60kg to jakiś urban legend, może przy sprężynowcach jakieś ziarnko w tym prawdy jest ale przy powietrzniakach bullsh*t.
maciejski Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Człowieku ;] Epicon to amor powietrzny, pompujesz powietrze pod swoją wagę, 90kg nie zrobi na nim wrażenia, to jeden z niewielu amorków Suntoura, który w tej klasie cenowej nie ma godnego rywala, podobnie Raidon.
Mod Team durnykot Napisano 24 Lipca 2011 Mod Team Napisano 24 Lipca 2011 Z tego co pamiętam to SUNTOURy są do ~60kg, a przy TORACH wyraźnie jest napisane, że nadają się dla ludzi powyżej 90kg. Gdzieś Ty to wyczytał? Szczególnie tą bzdurę o Torze,że niby tylko dla ludzi ważących powyżej 90 kg? Wychodzi,że Suntoury powinny się złamać przy pierwszym użyciu przez rowerzystę o wadze np. 75 kg, a Tora nie ma prawa się ugiąć pod użytkownikiem ważącym 72 kg. Tora 302 to amorek ze stalową sprężyną ( bez komory powietrznej) ,która w teorii będzie miała włożoną sprężynę typu Firm ( niebieska ), która sprawdza się pod rowerzystami o średniej wadze ( między 72 a 82 kg) , dla rowerzystów powyżej 82 kg zaleca się sprężynę X-Firm ( czarną) http://www.sram.com/_media/pdf/service/coil_spring_chart.pdf Możemy więc przyjąć ,że praktycznie każda Tora sprzedawana na polskim rynku nie spełni Twoich oczekiwań - będzie za miękka ,a regulacja naprężenia wstępnego może nie wystarczyć. Amorki powietrzne mają szersze spektrum regulacji- w zasadzie jest tylko określone ciśnienie maksymalne, którego mimo Twojej wagi nie osiągniesz ( ok. 300 psi). A propos luzów, wadliwych blokad- luzy mogą się pojawić w każdym niewłaściwie użytkowanym amorku , wadliwe blokady zdarzają się i u Suntoura jak i w RSie- polecam poczytać Forum .
zido Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 @durnykot nie zapominajmy że jest też tora 302 solo air, czyli z komorą powietrzną ja przeglądając komentarze różnych ludzi na forach przed kupnem amortyzatora doszedłem do wniosku, że prace oba amorki mają podobną (tora 318 SA lepszą chyba nawet), jak wiemy tora jest cięższa trochę od epicona i chyba przez to bardziej wytrzymała. odniosłem wrażenie ze jakieś problemy z luzami częściej pojawiają sie w epiconie. ja wybrałem torę 302 SA, ale nie mogę sie na jej temat wypowiedzieć bo jeszcze jej nie otrzymałem
Mod Team durnykot Napisano 24 Lipca 2011 Mod Team Napisano 24 Lipca 2011 Z tym że Solo Air kosztuje chyba więcej niż 500 pln?
zido Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 no tak, nowa taka tora kosztuje 620, a widzę, że kolega zainteresowany kupnem woli nie ryzykować z używką w takim razie pozostaje mu tylko epicon tak jak mówicie, bo torę sprężynową będzie miał ciężko ustawić pod siebie, a za nowe sprężyny z tego co widziałem też sobie ładnie liczą...
cgrimm Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 Człowieku ;] Epicon to amor powietrzny, pompujesz powietrze pod swoją wagę, 90kg nie zrobi na nim wrażenia, to jeden z niewielu amorków Suntoura, który w tej klasie cenowej nie ma godnego rywala, podobnie Raidon. :] Epicon owszem ma, bo jak patrzę po sklepach to kosztuje powyżej 600zł...czyli może TORA 302 SA byłaby już za to grana. Raidona rzeczywiście można zmieścić w 400zł...ale to sprężyna i może być problem z moją wagą, tak? Gdzieś Ty to wyczytał? Szczególnie tą bzdurę o Torze,że niby tylko dla ludzi ważących powyżej 90 kg? Wychodzi,że Suntoury powinny się złamać przy pierwszym użyciu przez rowerzystę o wadze np. 75 kg, a Tora nie ma prawa się ugiąć pod użytkownikiem ważącym 72 kg. Tora 302 to amorek ze stalową sprężyną ( bez komory powietrznej) ,która w teorii będzie miała włożoną sprężynę typu Firm ( niebieska ), która sprawdza się pod rowerzystami o średniej wadze ( między 72 a 82 kg) , dla rowerzystów powyżej 82 kg zaleca się sprężynę X-Firm ( czarną) http://www.sram.com/_media/pdf/service/coil_spring_chart.pdf Możemy więc przyjąć ,że praktycznie każda Tora sprzedawana na polskim rynku nie spełni Twoich oczekiwań - będzie za miękka ,a regulacja naprężenia wstępnego może nie wystarczyć. Amorki powietrzne mają szersze spektrum regulacji- w zasadzie jest tylko określone ciśnienie maksymalne, którego mimo Twojej wagi nie osiągniesz ( ok. 300 psi). A propos luzów, wadliwych blokad- luzy mogą się pojawić w każdym niewłaściwie użytkowanym amorku , wadliwe blokady zdarzają się i u Suntoura jak i w RSie- polecam poczytać Forum . Przewaliłem tego tyle, że już nie pamiętam gdzie o tym czytałem...albo gdzieś tu, albo w opisie w jakimś sklepie...ale jestem pewien tego co czytałem...jeśli to ściema to dobrze wiedzieć...i nic nie pisali (ani ja), że "TYLKO". Co to znaczy "niewłaściwie użytkowanym"? wszystkie chyba mają freeride w opisie, a nie mam w planach halfpipiea i downhilla...ostrego :] (dział o amorkach przeczytałem cały :] ) @durnykot nie zapominajmy że jest też tora 302 solo air, czyli z komorą powietrzną ja przeglądając komentarze różnych ludzi na forach przed kupnem amortyzatora doszedłem do wniosku, że prace oba amorki mają podobną (tora 318 SA lepszą chyba nawet), jak wiemy tora jest cięższa trochę od epicona i chyba przez to bardziej wytrzymała. odniosłem wrażenie ze jakieś problemy z luzami częściej pojawiają sie w epiconie. ja wybrałem torę 302 SA, ale nie mogę sie na jej temat wypowiedzieć bo jeszcze jej nie otrzymałem No widzisz...właśnie doszedłem do takich samych wniosków...temat o SA gdzieś mi musiał umknąć po złości, bo wychodzi na to, że to chyba najlepsza opcja. Chyba lepiej poczekać jeszcze miesiąc i zainwestować w to co Ty. A właściwie to gdzie znalazłeś ją po 620zł (tak jak piszesz w ostatnim poście)?
maciejski Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 cgrimm, co jest konkurentem Epicona do ~650zł? Raidon jest też w wersji powietrznej i to o niej pisałem. http://allegro.pl/amortyzator-suntour-epicon-lod-100mm-pivoty-i1727958234.html - 549zł Epicon http://allegro.pl/suntour-raidon-rl-air-z-manetka-only-disc-okazja-i1722550880.html - 399zł Raidon Air
zido Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 no tutaj znalazłem: http://allegro.pl/rock-shox-tora-302-rl-air-manetka-2010-tylko-8sz-i1722773219.html ale rozejrzałbym się może po sklepach jeszcze, bo nie wiem czy np chcesz pivoty ja dziś własnie dostałem paczkę - wizualnie dobre wrażenie, korona, lagi wszystko solidniejsze od duro które miałem wcześniej - z mojej strony zero obaw że może się posypać nawet przy jakiś skokach (oczywiście bez przesady)
Mod Team durnykot Napisano 25 Lipca 2011 Mod Team Napisano 25 Lipca 2011 Tora do freeridu? Coś mnie chyba omineło. Niewłaściwe użytkowanie- jazda ze zbyt niskim lub za wysokim ciśnieniem, nieprzestrzeganie interwałów serwisowych, zbyt duża tarcza hamulcowa ( co akurat w Torze raczej się nie zdarzy), używanie niezgodnie z przeznaczeniem. W linku Tora model 2009 w wersji 318 z tłumieniem Motion Control. Masz bardzo dobrą ( jak na Torę) wersję za nieduże pieniądze. Jak mnie pamięć nie myli nowe modele nie róznią sie specjalnie od tej z 2009. http://www.synkros.pl/product-pol-2261-Rock-Shox-Tora-Solo-Air-318-2009.html Tutaj za niewiele więcej lżejszy Recon ( też model 2009) http://www.synkros.pl/product-pol-1638-Rock-Shox-Recon-XC-2009.html
blair7 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Nie wiem jakie masz obawy przed zakupem uzywanego amora, sam kupilem juz klika np: Epicon, 66rcv, 55 micro ATA, duro fr20, Z1, bombera DJ3, oszukany zostalem na samym poczatku przy duro djd, ale to nie byle wielkie pieniadze. natomiast 66, 55 i duro fr20 pracuja w 3 roweruch bez problemu. A co do epicona, to byl to przełomowy amor w jednym z moich rowerów
marciniak Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 zgadza się na allegro jak trafisz to boombera lub coś innego kupić nieraz do 400zł liczy się żeby nie był katowany.
cgrimm Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 wnioskując: wybierając między raidonem a epikonem - raidon odpada z racji na tłumienie sprężynowe a nie olej. wybierając między epikonem a torą - epikon odpada z racji na stajnię, która dostaje słabe oceny przez jej użytkowników (szybkie luzy, ściema z regulacją). wybierając między torą a reconem - recon odpada z racji na cenę, która jest wyższa chyba tylko ze względu na wagę (?). zostają tory. wybierając między 318 2009 a 302 - 302 WYGRYWA! z racji na to że warto dopłacić 21zł do RL i piwotów...nie mówiąc już o wyglądzie ;] ...a tak właściwie to w czym 318 jest lepsza nie licząc tych 175g? Coraz bardziej nakręcam się na tore...może tracę możliwość realnego myślenia...robimy ankietę :] ?
maciejski Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Uważam, że nie przyszedłeś tutaj się poradzić tylko szukać potwierdzenia, że Tora 302 to jedyny słuszny wybór. Pewne rzeczy, które napisałeś, lekko pisząc, mijają się z prawdą, a na poważnie to są nieprawdziwe Raidon tak jak Epicon to POWIETRZE + OLEJ, to raz. Epicon odpada ze względu na stajnię? To samo można powiedzieć o Rock Shox, Panie, popelina, luzy łapie, bo na forum x i y pisali, że im złapał. Ocenia się konkretny model a nie całą firmę. Jest masa relacji, gdzie ludzie dzielili się opiniami po roku/dwóch użytkowania Epicona i wszystko było ok, ja bardzo chętnie też się podzielę opinią ale muszę jeszcze więcej go pokatować. Jaka niby ściema z regulacją? W Epiconie wszystkie regulacje są 'for real' a nie dla lansu i działanie jest mocno zauważalne.
cgrimm Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 "Teraz proszę Was o utwierdzenie mnie w moich domysłach lub o wyprowadzenie z ciemności." więc po części masz rację pisząc "szukać potwierdzenia, że Tora 302 to jedyny słuszny wybór" ;] ...ale o roxach dużo ciężej jest znaleźć negatywy niż o suntourach...każdego kogo spytam w realu co woli mówi, że nie ważne jakie suntaory, bo roxy i tak będą lepsze...w sklepach i wśród znajomych...bez względu na cenę. dopieru tutaj takie głosy się pojawiły, dlatego moje O.o w drugim poście...nie spodziewałem się tego... co do tłumienia to rzeczywiście pomyliłem się...chodziło o powietrze a nie sprężynę...ale wynik się raczej nie zmienia. przekłamania wychodzą nie z mojej wiedzy praktycznej, tylko z wiedzy jaką mam po czytaniu forum i opisów w sklepach. co z moim pomysłem na ankietę? :]
Fenthin Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 wybierając między epikonem a torą - epikon odpada z racji na stajnię, która dostaje słabe oceny przez jej użytkowników (szybkie luzy, ściema z regulacją). Szkoda tylko, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Znajdź mi takie opinie o Epiconie, a nie o widelcach klasy XCM/XCR. a tak właściwie to w czym 318 jest lepsza nie licząc tych 175g? Ma lepszy tłumik. Coraz bardziej nakręcam się na tore...może tracę możliwość realnego myślenia...robimy ankietę :] ? Jeśli chcesz... ode mnie głos na Epicona. Tora jest ciężka.
kociaras Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Zgadzam sie z ' Fenthin' Tora to małe kowadełko tez miałem delemat co kupic TORA czy EPICON,padło na SR.sf11 wersja LOD za 550 złotyszy,przejscie z RS Darta 2 na Epicon to nieba a ziemia.
zido Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 @durnykot to że powiedziałem ze na moje oko jest pancerna i ze zastępuje duro to nie znaczy ze będe na nim uprawiał freeride nic z tych rzeczy, ma służyć do xc, jakiś namiastek enduro. co do "kowadełka" to racja - zważyłem dziś swoją i waży 2300 bez grama, wiec podobnie co pike, lyrik, argyle czyli widelce do ostrej jazdy różnica pomiędzy 302, a 318 ponoć jest warta dopłaty z tego co czytałem, jednak motion control jest o wiele lepszy od turnkeya i gdybym chciał kupić nowy amor stałbym przed tak samo ciężkim dylematem jak TY cgrimm, u mnie o wyborze zadecydowało to, że znalazłem mało używaną torę w dobrej cenie, a jedyny używany epicon jaki w tym czasie znalazłem na sprzedaż miał luzy
jurislawek Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 jak znajdziesz tore w dobrej cenie to bierz, ja śledziłem ebay i trafiłem na tore 302 u-turn poplock 2010 za 330zł [przebieg 300km z gwarancja instrukcja i ori pudło] i nie zamienię go na razie na żaden inny, kultura pracy, wytrzymałości i ta masa prawi 2400g ale za to mam porządną konstrukcje na lata, jak trafisz na epicona w dobrej kasie to się też nie wahaj okazji trzeba szukać
cgrimm Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 200g nie robi mi różnicy, bo skakać w dal nie zamierzam i silny ze mnie chłopina...za to wytrzymałość ma dla mnie ogromne znaczenie. ..."porządna konstrukcja na lata", ale okazji będę szukał...mam na to ~pół miesiąca :] do zakupu (i po) będę tu zaglądał...może ciekawa opinia jeszcze się pojawi. po zakupie napiszę co i jak wygląda :] jak dla mnie temat jest już wyjaśniony...DZIĘKI!!! :]
blair7 Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Rokszoki sa dobre, ale te za kilka tys, w tej kwocie nie zastaniawialbym sie dłużej niż jedne post (a tu cala strona), sam zajezdziłem właśnie jednego (damper monarch), ale stwierdziłem, że nie opłaca się go serwisować i kupiłem nowego, niestety tez RS-a, bo nie było wielkigo wyboru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.