lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Witam. Niedawno kupiłem rower i mam pewne pytanie. Otóż jak wiadomo w tylnej przerzutce zazwyczaj są dwie śruby (H i L) do regulacji wychylenia wózka, śruba regulująca napięcie linki i śruba mocująca linkę. Ja jednak z tyłu mam jeszcze jedną śrubę i kompletnie nie wiem do czego ona służy. Porobiłem zdjęcia, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś udzielił mi odpowiedzi. Zdjecie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Na pierwszym zdjęciu widać samą tą śrubę, a na następnych jej położenie względem H i L z różnych stron.
paweloko Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 To jest śruba do naprężenia sprężyny w części ruchomej przy której jest ta śruba.
Michal93 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Służy ona do regulacji opasania przez łańcuch kasety
lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 To w końcu reguluje sprężynę czy opasanie łańcucha? I mógłbym prosić jaśniej? W sensie jak ją wkręcę maksymalnie i wykręcę to co kiedy się będzie działo? ^^
rybciasum Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 http://lmgtfy.com/?q=regulacja+przerzutki polecam pierwszy link odrazu
lostek815 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 http://lmgtfy.com/?q=regulacja+przerzutki polecam pierwszy link odrazu Hmm... tam jest napisane, że jak terkocze to należy ją wykręcić, a w innym temacie jeden user pisał, że wkręcić...
Michal93 Napisano 21 Lipca 2011 Napisano 21 Lipca 2011 Im bardziej wkręcona tym lepiej - łańcuch przylega do większej ilości zębatek - po prostu popycha ona jakby wózek do przodu i chyba trochę do góry i łańcuch przylega bardziej od spodu do kasety. Jak wkręcisz za bardzo możesz mieć problem wrzucić 1 bo się może wózek z największą koronką spotkać i właśnie wtedy będzie to "terkotanie Pobaw się tą śrubą, zepsuć się tam raczej nic nie da i zobacz na jakiej zasadzie działa Tak jak napisane w tym artykule, kółko przerzutki jak najbliżej, ale żeby nie dotykało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.