Skocz do zawartości

[Przerzutka] Śruba

lostek815

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Niedawno kupiłem rower i mam pewne pytanie. Otóż jak wiadomo w tylnej przerzutce zazwyczaj są dwie śruby (H i L) do regulacji wychylenia wózka, śruba regulująca napięcie linki i śruba mocująca linkę. Ja jednak z tyłu mam jeszcze jedną śrubę i kompletnie nie wiem do czego ona służy. Porobiłem zdjęcia, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś udzielił mi odpowiedzi.

Zdjecie 1

Zdjęcie 2

Zdjęcie 3

Zdjęcie 4

Na pierwszym zdjęciu widać samą tą śrubę, a na następnych jej położenie względem H i L z różnych stron.

Napisano

To w końcu reguluje sprężynę czy opasanie łańcucha? I mógłbym prosić jaśniej? :) W sensie jak ją wkręcę maksymalnie i wykręcę to co kiedy się będzie działo? ^^

Napisano

Im bardziej wkręcona tym lepiej - łańcuch przylega do większej ilości zębatek - po prostu popycha ona jakby wózek do przodu i chyba trochę do góry i łańcuch przylega bardziej od spodu do kasety.

Jak wkręcisz za bardzo możesz mieć problem wrzucić 1 bo się może wózek z największą koronką spotkać i właśnie wtedy będzie to "terkotanie ;) Pobaw się tą śrubą, zepsuć się tam raczej nic nie da i zobacz na jakiej zasadzie działa :)

Tak jak napisane w tym artykule, kółko przerzutki jak najbliżej, ale żeby nie dotykało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...