Skocz do zawartości

[korba] problem z demontażem

mino325

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, odwiedzam to forum już jakiś czas, lecz jak dotąd odnajdywałem wszystko w starszych postach, teraz niestety nie udało mi się.

Remontuje kolarkę Romet Jaguar i zatrzymałem się na demontażu korby.

Jest to typowa korba dla tamtejszych modeli: ZZR

Problem polega na tym, że jest ona strasznie zapuszczona i sworznie ani drgną, nakrętka zeszła gładko po użyciu WD40, ale same bolce w ogóle.

Stąd moje pytanie, czy posiada już ktoś doświadczenie w tego typu korbach i ma jakieś tajne, bądź zupełnie banalne metody demontażu ?:)

~pozdrawiam, mino325

Napisano

Jeśli masz problem z klinem to trzeba go wybić młotkiem z użyciem np. podobnej szerokości stalowego pręta lub ślusarskiego wybijaka. Innego sposobu nie znam bo i też w moim przypadku nie trzeba było takiego szukać.

Napisano

Jeśli chodzi o ten bolec(klin)z boku ramienia korby,to demontowałem niegdyś podobną korbę i należało by go próbować wybić poprostu młotkiem ,ale poprzez nakrętkę,bo zmasakrujesz gwint i najlepiei jeszcze przystawiając drugi młotek.Nakręcamy na gwint inną nakrętkę,ale nie do końca i uderzamy mocno i zdecydowanie młotkiem,jeśli się posunie ponownie lekko luzujemy nakrętkę i pobijamy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...