mino325 Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Witam, odwiedzam to forum już jakiś czas, lecz jak dotąd odnajdywałem wszystko w starszych postach, teraz niestety nie udało mi się. Remontuje kolarkę Romet Jaguar i zatrzymałem się na demontażu korby. Jest to typowa korba dla tamtejszych modeli: ZZR Problem polega na tym, że jest ona strasznie zapuszczona i sworznie ani drgną, nakrętka zeszła gładko po użyciu WD40, ale same bolce w ogóle. Stąd moje pytanie, czy posiada już ktoś doświadczenie w tego typu korbach i ma jakieś tajne, bądź zupełnie banalne metody demontażu ? ~pozdrawiam, mino325
beskid Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Jeśli masz problem z klinem to trzeba go wybić młotkiem z użyciem np. podobnej szerokości stalowego pręta lub ślusarskiego wybijaka. Innego sposobu nie znam bo i też w moim przypadku nie trzeba było takiego szukać.
marky5 Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Jeśli chodzi o ten bolec(klin)z boku ramienia korby,to demontowałem niegdyś podobną korbę i należało by go próbować wybić poprostu młotkiem ,ale poprzez nakrętkę,bo zmasakrujesz gwint i najlepiei jeszcze przystawiając drugi młotek.Nakręcamy na gwint inną nakrętkę,ale nie do końca i uderzamy mocno i zdecydowanie młotkiem,jeśli się posunie ponownie lekko luzujemy nakrętkę i pobijamy.
extrimeamator Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Zgodzę się z beskid-em bez młota nie robota ;}
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.