Krieg Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Witam Noszę sie z zamiarem zakupu kasety szosowej 8-rzędowej 12-21 do MTB i waham się. Moje przerzutki: tył acera, przód altus. Która według was będzie lepsza: Sora czy deore Proszę o opinie,zwłaszcza użytkowników
M333 Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Wybierz tańszą, bo wg mnie to są identyczne kasety (na zdjęciu różnica jest w kolorze pierścienia). Jak dla mnie HG50 to HG50. Nie ważne czy sprzedawca nazwie to sobie sora, tiagra czy deore.
Krieg Napisano 18 Lipca 2011 Autor Napisano 18 Lipca 2011 Wybierz tańszą, bo wg mnie to są identyczne kasety (na zdjęciu różnica jest w kolorze pierścienia). Jak dla mnie HG50 to HG50. Nie ważne czy sprzedawca nazwie to sobie sora, tiagra czy deore. Dzięki za szybką odpowiedź.Zmyliła mnie podana większa masa drugiej opcji. Sora jest z reguły lżejsza, stąd moja myśl o dwóch modelach. Zastanawia mnie też kwestia łańcucha.Mój UG jak widzę nie podpasuje do tego wynalazku .
M333 Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Do nowej kasety _bezwzględnie_ nowy łańcuch. Łańcuch UG będzie pasował (do kasety HG), nic nie wybuchnie. Może jedynie minimalnie gorzej przerzucać biegi. Poza tym UG były słabej jakości. Mój UG51 "rozciągnął" się bardzo szybko. Kup jakiś nowy łańcuch, chociażby shimano HG50 czy 40. O polecanych łańcuchach przeczytasz dużo w archiwum
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.