Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Obluzowana śrubka LOW - dziwne :|

Freud

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Wersja krótka: dziś jeździłem ostro po lesie - 25-30km/h z górki ciągle (korzenie i te sprawy).

Po wyjściu od znajomych patrzę: łańcuch spadł.

Po mini analizie wyszło, że śruba LOW nie ograniczała go z dołu.

Dziwne bo jeszcze dzień wcześniej regulowałem przerzutki.

Czy to możliwe że śruba LOW się może wykręcić?

Może mam za luźno napiętą linkę i wtedy śruba dostaje luz na dolnej zębatce? :icon_lol:

Napisano

Może często regulujesz i gwint się popsuł. Jeśli linka jest luźna to tym bardziej ta śruba nie powinna się wykręcać ponieważ naciska ją wypustka w ramieniu przerzutki. Spróbuj ją wkręcić do oporu, jeśli będzie się nadal lekko wkręcać mimo wkręcenia na max to na 100% zerwany gwint.

Napisano

Może często regulujesz i gwint się popsuł. Jeśli linka jest luźna to tym bardziej ta śruba nie powinna się wykręcać ponieważ naciska ją wypustka w ramieniu przerzutki. Spróbuj ją wkręcić do oporu, jeśli będzie się nadal lekko wkręcać mimo wkręcenia na max to na 100% zerwany gwint.

Gwint na pewno nie jest zerwany.

Pojeżdżę teraz i zobaczymy. Nie regulowałem przedniej zbyt często.

teraz przeprowadziłem regulację pełną odpowiednio po tym zdarzeniu - przerzutki nie chodziły jak trzeba.

Rowerek z części złożył mi znajomy i pewnie nie miał tyle czasu, żeby się pobawić mocniej z nimi.

Teraz śruba jest mocno zakręcona i na pewno się opiera.

Jak coś to napiszę.

Pytanko jeszcze jedno: największa zębatka suportu i najmniejsza zębatka kasety: wtedy miałem problem z ocieraniem łańcucha na prowadniku przy suporcie.

Doregulowałem to, ale to jest i tak już na mm - skrajnie ustawione - działa.

Mam 9 rzędową kasetę - czy z nimi zawsze był taki kłopot czy to kwestia jakości prowadnika przy suporcie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...