zdzislaw2 Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 Witam. Posiadam stary 11-letni rower kupiony kiedyś w supermarkecie. Składa się on z ramy o rozmiarze 15,5 cala która jest w pełni amortyzowana. Rower posiada koła o rozmiarze 24 cale i hamulce v-brake. Ilość Liczba biegów to 18. Proszę o konkretne modele części które powinienem kupić aby rower posiadał 24 biegi. Mam zamiar wymienić w nim tylne koło i zamontować w nim kasetę 8 rzędową zamiast aktualnego 6 rzędowego wolnobiegu. Potrzebuje modele: przerzutki tylnej, manetki do tylnej przerzutki, koło 24 cale do roweru mtb, kasety 8-rzędowej, łańcucha. Mogę przeznaczyć na ten cel kwotę 250zł. Proszę o konkretne odpowiedzi. Z góry dziękuję.
soliner Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 przykro mi, ale minimum do wymiany manetka, przerzutka łańcuch korba kaseta i całe koło nie widzę opcji żeby za 250 zł kupić nowe, a gdzie znaleźć używki? Jakby nie trzeba było korby wymieniać to za 250 zł braknie na koło. Ciężka sprawa, spróbuj ja jeszcze raz przeanalizować
zdzislaw2 Napisano 16 Lipca 2011 Autor Napisano 16 Lipca 2011 A dlaczego muszę wymienić też korbę? Ta korba którą aktualnie posiadam jest jeszcze dobra. A gdyby tak wymieniać na raty tzn, w tym roku trochę, za rok trochę i tak w 3 lata wszystko co trzeba?
ziele477 Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 Na starcie wystarczy że wymienisz manetkę prawą i koło na kasetę, ewentualnie możesz kupić wolnobieg nakręcany 8 rzędowy wtedy jedyną inwestycją będzie manetka // Nie cytujemy postów, które znajdują się bezpośrednio nad naszym - Safian
Mod Team michuuu Napisano 16 Lipca 2011 Mod Team Napisano 16 Lipca 2011 Czy jest sens inwestowania w sprzęt delikatnie mówiąc marketowy i do tego lekko leciwy?
soliner Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 a możesz w tym roku kupić kasetę i koło? Poza tym pozostaje sie modlić żeby reszta napędu to przyjęła, a wtedy można resztę na raty wymieniać
ProjeC19 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Miałem, a raczej nadal mam ten sam problem (przy czym nie mam roweru z supermarketu:P) ale posiadam wolnobieg o 7 przełożeniach. Też chciałem założyć kasetę, ale niestety póki co zrezygnowałem z tego, mam inne wydatki, ale do wymiany jest koło (za które w serwisie zapłaciłbym 280zł) plus do tego kaseta, łańcuch, korba. Raczej trzeba wymieniać korbę, ponieważ nawet jak przyjmie to szkoda łańcucha który szybciej się zużyje, a co za tym idzie i kaseta. Niestety nie pamiętam jakie byly to dokładnie części, ponieważ dobierałem to ze sprzedawcą to co miał wtedy na stanie, w sumie wyszło razem 480zł... Oczywiście można taniej ale na słabszych częściach, chyba że zamawiać prze allegro...
zdzislaw2 Napisano 17 Lipca 2011 Autor Napisano 17 Lipca 2011 Czy możecie polecić mi jakąś tanią korbę do roweru? Bo ta którą aktualnie posiadam jest trochę krzywa.
przemus612 Napisano 17 Lipca 2011 Napisano 17 Lipca 2011 Ja na Twoim miejscu kupiłbym nowy rower za nie duże pieniądze niż bawić się w zamianę części.Wyszłoby to korzystniej
zdzislaw2 Napisano 18 Lipca 2011 Autor Napisano 18 Lipca 2011 Być może bardziej opłaca się kupić nowy rower ale ja ten kupiłem za naprawdę niewielkie pieniądze i już w niego zainwestowałem około 150zł. Poza tym rama jest dobra więc moim zdaniem nie ma sensu kupować nowego roweru bo mógłbym wydać najwyżej 600zł.
michalmad Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 rama dobra? przeciez te "fulle" są ciezkie, i komfort jazdy jest zerowy
ProjeC19 Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Zależy ile kto tam jeździ ja mam np ramę od Grand Adventure.... Nie narzekam bardzo potrafię pojechać te 45km/h, utrzymać tak 35km/h... przejeżdżam tak 50km za wyjazd w niedzielę tak po 25km dziennie i jakoś żyję choć rama do lekkich nie należy ale u mnie są równiny może dlatego tak nie narzekam. Resztę i tak wymieniłem tylko rama została z tamtego roweru no i koło przednie Lecz wracają do tematu, inwestowanie w stary rower może wynieść Cię drożej niż się spodziewasz wymienisz coś a zaraz okazuje się że musisz jeszcze to i to i to... Wiem to właśnie z doświadczenia.. (Tyle że ja lubię tą dłubanine i dlatego trzymam jeszcze ten rower ) Zresztą podałem CI już w tym temacie ile by mnie kosztowało wymienienie koła na pod kasete... Tak więc się zastanów czego tam potrzebujesz naprawdę, korbę można kupić jakąś taką tanią, ale czy jest sens zakładać to pod kasetę...
zdzislaw2 Napisano 18 Lipca 2011 Autor Napisano 18 Lipca 2011 Myślę że warto bo już wymieniłem w tym rowerze kilka części. Mianowicie: przednie koło, opona, dętka, klamki do hamulców, hamulce, manetki do przerzutek, linki do hamulców, pedały.
Sagitt77 Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Ja też uważam, że dalsze inwestycje w taki rower nie mają sensu. Rower ze stalową ramą jest ciężki, podatny na rdzę i nie nadaje się do modyfikacji. Amortyzacja w nim jest symboliczna. Sprężyny uginają się ale nie dają przyczepności i tłumienia. Jakiekolwiek części w nim zamontujesz nie wiele to da, ponieważ nadal będzie ciężki, a w rowerze niska waga to podstawa. Nie dokupisz do niego lepszego amortyzatora, ponieważ ma główkę ramy o zbyt małej średnicy. Inne lepsze części też trudno dopasować. Nie wiem ile masz lat, przypuszczam, że jeszcze rośniesz więc pewnie nie pojeździsz też na tym rowerze zbyt długo. To też przeczy sensowi inwestycji w ten sprzęt. Jeśli jesteś w stanie uzbierać 600 zł to już możesz się zacząć rozglądać za podstawowym używanym rowerem z allegro w większym rozmiarze z myślą o przyszłości (koła 26 cali, rama 16-18). A jak uzbierasz jeszcze z 200-400 to na pewno kupisz coś fajnego. Pomyśl jeszcze...
ProjeC19 Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Co do ramy i wagi no nie wiem mi waga nie przeszkadza... Tyle że ja nie mam amortyzatorów. Dla mnie jeździ się fajnie ;P Wiem że lepiej było by mi na aluminiowej ramie ale póki co mam inne wydaki jak wszystko uporządkuje kupię sobie aluminiową rame i osprzęt ten co się nadaje to przemontuje sobie i będzie git hehe. A tu już wybór zdzislaw2 chyba dowiedział się co chciał korby mozna poszukać na allegro...
zdzislaw2 Napisano 19 Lipca 2011 Autor Napisano 19 Lipca 2011 Rower posiada standardowe wymiary jeśli chodzi o wymianę widelca. Średnica sztycy widelca to 1". W związku z tym mogę bez problemu wymienić go na inny. Znalazłem na stronie internetowej sklepu taką korbę: http://######.pl/product-pol-6680-Mechanizm-korbowy-stalowy-SP-316P-152-x-24-34-42.html czy lepsza będzie wersja: http://######.pl/product-pol-21981-Mechanim-korbowy-stal-SP-300P-D-152x28-38-48-czarny.html Chodzi mi tu o ilość zębów a nie o kolor. Aktualnie mam 21 lat i już nie rosnę.
radomir82 Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 A ile masz wzrostu? Piszesz że rower ma koła 24", przecież to rozmiar "komunijny" dla dzieci max 150cm wzrostu. No chyba że rzeczywiście jesteś bardzo niski, to wtedy ok.
Sagitt77 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 No właśnie. A standardowa średnica główki ramy to 1 i 1/8... Tu masz coś ciekawszego http://allegro.pl/marin-trek-author-giant-kellys-i1720552159.html
zdzislaw2 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 Mój wzrost to 155cm. Proszę o poradę którą z podanych przeze mnie korb powyżej powinienem wybrać.
beskid Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 A co tu radzić jak jeden szajs pogania drugi To już nie możesz pokombinować tych 50 zł więcej i kupić chociaż takiego podstawowego ALTUSA??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.