Skocz do zawartości

[Kulki w piaście HONE]Brązowy kolor

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio po około 4 miesiącach przeprowadziłem serwis tylnej piasty HONE i moim oczom ukazał się widok "brązowych kulek łożyska". Otóż o co mi chodzi kulki powinny mieć po wyczyszczeniu kolor srebrny a moje mają kolor brązowy nawet po wyczyszczeniu, co prawda miski wydają się ok piasta też dość dobrze się kręci ale czy w dalszej przyszłości będzie to miało jakieś negatywne skutki kwalifikujące piastę do wymiany. Dodam że przez ostatnie 4 miesiące piasty nie miały łatwo-mój tygodniowy dystans waha się od 400 do 450 km(w różnych warunkach). Dzięki z góry za pomoc. :icon_wink:

Napisano

Musze przyznać ze nie rozbierałem piasty HONE i też nie spotkałem sie z kulkami w innym kolorze niż srebrne

- czyli 'naturalny' metaliczny

chyba ze były tak zardzewiałe

bo nie sadze zeby były mosiężne czy pomalowane bo to bez sensu

A miski są też brązowe?

moze to jakaś powłoka antykorozyjna czy zmniejszająca tarcie :blink:

te kulki są całe jednolicie brązowe czy z plamkami/wybarwieniami?

dasz jakieś zdjecie? tak z ciekawości :036:

ale w sumie skoro działa to nie ma sie czym przejmować ..tak mi sie zdaje

Pozdro

Napisano
A miski są też brązowe?

Miski są w normalnym kolorze czyli srebrny mat bez wżerów.

te kulki są całe jednolicie brązowe czy z plamkami/wybarwieniami?

No właśnie w misce zdarzają się srebrne kulki ale i tak większość jest brązowych-możliwe że przyczyna leży w wilgoci gdyż czasami zdarzy mi się jeździć w deszczu, chociaż podwójne uszczelnienie chyba wyklucza tą możliwość. Kulki też nie mają jakiś wżerów po prostu jakby same zabarwiły się na metalicznie brązowo :icon_wink: , nie mam pojęcia z czego to może być gdyż pierwszy raz spotkałem się z takim przypadkiem. Zastanawiam się także czy te kulki nadają się do wymiany czy też to zabarwienie nie będzie miało większego wpływu na żywotność łożysk.

Napisano

a kulki mają jakieś wżery jesli nie to poskładaj do kupy

a i nie składaj na łt jak tu wiekszość osób radzi tylko na jakimś smarze do łożysk bo przy lepszych piastach czuć różnice i to znaczącą

Napisano

Czyli jaki polecasz smar do łożysk bo dotychczas cały czas używałem Łk-który jest stricte do łożysk zresztą tak na nim pisze :icon_wink:

a kulki mają jakieś wżery jesli nie to poskładaj do kupy
Nie mają niektóre są tylko brązowe.
  • 4 tygodnie później...
Napisano

cześć,

podłączę się pod temat bo mam zbliżony problem.

Ok. miesiąc temu smarowałem wszystkie piasty. Użyłem niebieskiego smaru z Praktikera (uniwersalny, niby do łożysk jaknajbardziej). WSZYSTKIE KULKI BYŁY SREBRNE - PRZYSIĘGAM:)

Ostatnio jednak mocno przemokłem z rowerem w czasie nawałnicy w warszawie. Następnego dnia pojechałem na na rowerze do pracy i po kilku km coś zaczęło pękać - strzelać, jakby szprychy. Okazało się że to z łożyska szurają i czasem strzelają. Dziś przesmarowałem wszystko jeszcze raz. Smar stary wyglądał ok, gdzieniegdzie był bardziej jakby szary. Ale jak umyłem kulki połowa była brązowa! Czy to znaczy, że kulki z jednej strony zardzewiały?? Dostała się tam woda? Po skręceniu wszystkiego jest dużo lepiej, ale nadal trochę szura (poukładałem brązowe - srebrne na przemian)... Używam złego smaru? Czy to już dobry pretekst do zakupu nowych kół? (planowałem to w przyszłą wiosnę)

kulkib.jpg

Napisano

U mnie problem z brązowymi kulkami znikł kiedy wrzuciłem wszystkie do słoika z benzyną ekstrakcyjną i je sobie tam wymoczyłem. Tobie też polecam ten sposób.

Napisano

U mnie problem z brązowymi kulkami znikł kiedy wrzuciłem wszystkie do słoika z benzyną ekstrakcyjną i je sobie tam wymoczyłem. Tobie też polecam ten sposób.

to znaczy brązowe znowu był srebrne? ja kulki też mocze w benzynie ekstrakcyjnej (w międzyczasie czyszczę piastę - trwa to parę minut), ale mimo polerowania i wycierania nadal był takie jak na fotce... poza tym czemu miałyby zbrązowieć po jednej stronie i już po miesiącu...

moja piasta to stara tanioszka. Może czas na coś szczelniejszego...

Napisano

Jeżeli nie możesz tego domyć to kup sobie kulki w rowerowym koszt kulek Shimano to 6 zł, kulki prawdopodobnie mają u ciebie wżery więc mogą ci zniszczyć bieżnie oraz konusy, ja nie miałem na kulkach wżerów więc pewnie dlatego kolor puścił po kąpieli w benzynie.

Napisano

@darecki

Skoro połowa jest brązowa, to ja skłaniałbym się na zwyczajne większe zużycie. One są po prostu mocno zmatowione. Ja mam zawsze kulki od strony kasety właśnie takie matowe. U Ciebie jest to może bardziej zaawansowane po prostu. Na zdjęciu nie wygląda to na rdzę. Tym bardziej dziwne byłoby rdzewienie tylko z jednej strony.

Ale tak jak poleca Grand321 najlepszym rozwiązaniem jest kupno nowych kulek, bo to mały koszt.

Napisano

ok, nie pomyślałem o kupnie kulek, może tak czy siak trzeba byłoby się w nie wyposażyć.

ale nadal jest to dla mnie sprawa do archiwum X - piasta przednia, kulki jednakowo srebrne, po miesiącu z jednej strony robią się matowe...

Napisano

Precyzyjne kulki w łożyskach są czasem powlekane galwanicznie. Jako podkład używa się innego metalu. Pewnie on ci wyłazi. Jak wymienisz kulki to potraktuj je pilnikiem powinieneś doszlifować się do stali. Możesz też potraktować je odrdzewiaczem jak nie zmienią koloru i są nadal gładkie można jeździć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...