MiszynImposybul Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Witam.Mam do was parę pytań.Mam 2 kolegów którzy uprawiają downhill czy freeride(nie wiem które to z nich ale rzecz polega na tym że jest u nas w lesie taka góra która oni przekopali, porobili tam jakies hopki skoki itp i sobie tam skaczą).Spodobało mi się to i też mam zamiar zaczac uprawiac ten sport.I tu się zaczyna problem:sprzęt.A wiec zaczynam: WSZYSTKIE ZDJĘCIA ZAMIESZCZAM NA KONIEC TEMATU(ROBIŁEM ZDJECIA WSZYTSKIEMU CO WYDAWAŁO MI SIĘ POTRZEBNE)(!!! Posiadam 2 rowery: - pierwszy jest to rower z komuni Merida Kalahari 590. Swoje lata ma(mam 17lat). Jest on według mnie w dobrym stanie(wszystko bedzie widoczne na zdjeciach a jak cos ro pytajcie - drugi jest to rower(chyba z martketu ale nie jestem pewny bo nie pamietam skad kupiony) Athletic Manufacturing(to samo co wyzej) I rzecz w tym:jeden z tych kumpli oglądał Meride i powiedział że nadawałby się (przynajmniej rama)tylko trzeba by było wymienić mostek i kierownice bo ta mogłaby podczas jazdy się rozwalic.Do tej ramy(ale to już moja własna sugestia)wziąsc z roweru Athletic opony które są o wiele grubsze niż te cieniutki które są teraz w Meridzie(po podobno grube powinny być).Amortyzator który jest teraz w Meridzie(był on konserwowany u takiego jednego goscia bo rower długo stał nie używany i się mowiac potocznie "zasklepił" czy jakos tak poprostu nie działał ale teraz powiedzmy ładnie śmiga) powiedział że na początek również się nadaje.Jeszcze jest sprawa hamulców(tarczowych) i przerzutek.Czy będzie je można jakoś przełożyć do Meridy(bo kiedyś bawiłem się w mechanika i niestety wszytsko mi się pogubiło popsuło Z Meridy.Jakieś tam częsci zostały[w zdjeciach są rownież] ale według mnie lepiej by było przerzucic te rzeczy z Athletica do Meridy[w zdjeciach Athletica jest też pokazane].Wydaje mi się że napisałem wszystko.Teraz proszę o waszą opinie(czy jest sens wogóle robić ten rower z dwóch,jak tak to może coś dokupić,sprzedać lub jakieś inne rzeczy moze kupmpel się pomylil i rama sie nie nadaje piszcie.Wszytskie rady bedą mile widziane.Z kumplem i tak się jeszcze skonsultuje i w razie czego pomoże(chyba )przy rowerze ale na razie jak go nie ma to pytam was.Czekam i pozdrawiam Mateusz Zdjęcia Meridy: Na tych zdjęciach są te częsci z Meridi które kiedyś po rozkreceniu zostały (chyba są popsute)sami ocencie A teraz tego Manufacturinga :)tutaj są tez zdjecia tych hamulców i przrzutek co chce je zmaontowac w meridzie(o ile taka mozliwosc
ziemian Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Stary powiem ci szczerze że jak przeczytałem to co napisałeś bo buchnąłem śmiechem. Kolega ci powiedział że rama od Meridy nadaje się do DH/FR??? To kolega jest widać niezłym profesjonalistą ;] Co do skakania na tym sprzęcie to rzyczę powodzenia. Zamów sobie już trumnę ;] pozdrawiam
Krzyq Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Przedmówca ma racje. Lepiej zacznij zbierać kasę na nowy rower.
MMMAAACCC7 Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 sprzedaj te 2 to może starczy Ci na jakąś ramę do fr
MiszynImposybul Napisano 5 Lipca 2011 Autor Napisano 5 Lipca 2011 Ale żadna rzecz się nie nadaje.Nawet te hamulce i przrzutki Wiesz to na razie nie bedą jakies skoki po 4 m ale mniejsze wiec wiesz...moze by sie dalo cos z tej rami zrobic
Krzyq Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Ta rama tego nie wytrzyma, nie radze nawet próbować. Może poszukaj jakiegoś używanego Signa.
MiszynImposybul Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Słuchajcie a jakby było z wyceną tych rowerów??Tego athletica to bym sprzedał(tylko sadzicie zeby zostawic te hamulce tarczowe i przerzutki i opony [czyli praktycznie sama rame sprzedac] do nowego roweru na ktory zbieram czy sprzedac razem z rowerem??Meride to bym sprzedał całą(rama+opony itp).I jeszcze się zastanawiałem czy by nie odrestaurować starą kolarzówkę która znalazłem ostatnio(nie wiem jaka marka dokładnie ale gdyb było wartow to czemu nie) i jakaś kasa by wleciło.Co o tym sadzicie i na ile byscie wycenili te 2 pierwsze??
OLYON Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Buahhahaah za te dwa rowerki byś nie kupił nawet dobrego hamulca hahahah :D
Basiq Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 MiszynImposybul zrobienie tego co napisałeś to mission impossible
MMMAAACCC7 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 nie przesadzajcie, sam wiem z własnej autopsji że jeśli złoży się stary rower do kupy i usprawni to 100zł mozna wyciągnąć za sztukę
Bombell Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 MiszynImposybul Twarde zderzenie z rzeczywistością niestety cię tu spotkało. Ale słuchaj mądrzejszych od siebie. Zdrowie ma się tylko jedno. Sprzedaj to co możesz i przepracuj całe wakacje to po sezonie kupisz coś w miarę tanio. Ale, żeby zacząć bezpiecznie się w to bawić to minimum te 1500-2000zł na rower + kask/ochraniacze musisz liczyć
MMMAAACCC7 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 basiq-mam na myśli to że niech sprzeda te rowery turystom, oni na nich nie skaczą
MiszynImposybul Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 nie no bombell to 1200-1500 to troche przesada.To są na razie małe górki w lesie mój kumpel złożył swojego za dokladnie 570zł do dh(i widziałem ten rower jak również jezdziłem na nim i widziałem jak on skacze i jakos dobrze było)
Krzyq Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 ten twój kumpel jest hmm albo hardcorowym koxem albo chce się zabić? wklej zdjęcie tego roweru bo jestem ciekawy : D
Basiq Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 jeśli to ten sam co powiedział, że merida by się nadawała to można się domyślić jak wygląda ten bicykl;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.