Skocz do zawartości

[Kompatybilność] Zmiana korby...

raq195

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Mam problem - chciałbym w swoim Hexagonie V3 zmienić korbę 3-rzędową (42z największa) na 1-rzędową, lecz z 46z.

Konkretnie chodzi mi o mechanizm z TEJ AUKCJI.

I tutaj rodzi się moje pytanie - czy taka zmiana jest możliwa (zostawiając tylni wolnobieg) i co musiałbym zmienić, żeby działało?

Z góry dziękuję za odpowiedź :icon_wink:

Ps: Jeżdżę głównie po drogach miejskich i zazwyczaj brakuje mi dodatkowych biegów, w zasadzie to nigdy nie schodzę na zębatkę niższą niż 42.

• Mod Team
Napisano

Niema problemu ale musisz dobrać suport tak zeby linie łańcucha zachować w miarę poprawną czyli najprościej mówiąc żeby łańcuch wypadał w miarę na środku ze wskazaniem na niższe zębatki, jeżeli ściągasz przednia przerzutkę to musisz załozyć rolki na korbę bo łańcuch będzie ci spadał. chyba tyle no i łańcuch odpowiedniej długość bo jedynki nie wrzucisz albo coś pogniesz.

Napisano

"musisz załozyć rolki na korbę"

O czym dokładnie mowa? O napinaczu? I czemu ma taki zabieg służyć (ze swojego roweru wymontowałem tą prowadnicą z przedniej przerzutki, więc myślałem, że wystarczy zamontować nową korbę 1-tarczową i będzie hulać) :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

Jedynie przy SS czyli single speed nie jest to potrzebne o ile ma sie lancuch w miarew sensownie napiety, z reszta sam byś do tego doszedł :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...