raq195 Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Witam Mam problem - chciałbym w swoim Hexagonie V3 zmienić korbę 3-rzędową (42z największa) na 1-rzędową, lecz z 46z. Konkretnie chodzi mi o mechanizm z TEJ AUKCJI. I tutaj rodzi się moje pytanie - czy taka zmiana jest możliwa (zostawiając tylni wolnobieg) i co musiałbym zmienić, żeby działało? Z góry dziękuję za odpowiedź Ps: Jeżdżę głównie po drogach miejskich i zazwyczaj brakuje mi dodatkowych biegów, w zasadzie to nigdy nie schodzę na zębatkę niższą niż 42.
Mod Team Puklus Napisano 27 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2011 Niema problemu ale musisz dobrać suport tak zeby linie łańcucha zachować w miarę poprawną czyli najprościej mówiąc żeby łańcuch wypadał w miarę na środku ze wskazaniem na niższe zębatki, jeżeli ściągasz przednia przerzutkę to musisz załozyć rolki na korbę bo łańcuch będzie ci spadał. chyba tyle no i łańcuch odpowiedniej długość bo jedynki nie wrzucisz albo coś pogniesz.
raq195 Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 "musisz załozyć rolki na korbę" O czym dokładnie mowa? O napinaczu? I czemu ma taki zabieg służyć (ze swojego roweru wymontowałem tą prowadnicą z przedniej przerzutki, więc myślałem, że wystarczy zamontować nową korbę 1-tarczową i będzie hulać)
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2011 http://www.dirtmania.yoyo.pl/downhill1.jpg Coś w ten deseń. Jak tego nie zalozysz to ci lancuch co 5 min bedzie spadał. Mysle ze by cie to zaczeło irytowac
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2011 Jedynie przy SS czyli single speed nie jest to potrzebne o ile ma sie lancuch w miarew sensownie napiety, z reszta sam byś do tego doszedł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.