dawid9999 Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Witam Czytałem troche o tym i znalazłem na wikipedii jak to zrobić wrzuce może cytat "Najprostszym sposobem jego pomiaru jest zmierzenie długości 10 kolejnych ogniw, która w nowym łańcuchu wynosi dokładnie 5 cali, czyli 127 mm. Gdy wartość ta zaczyna przekraczać 128 mm należy łańcuch zmienić" Wrzuce nawet zdj i niech mi ktoś powie czy dobrze to robie http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc00098w.jpg/
cebul08 Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Na zdjęciu zaznaczyłeś tylko pięć ogniw. Jeśli chcesz zmierzyć rozciągnięcie łańcucha linijką, to pomocna będzie taka z podziałką calową, ponieważ ogniwo nowego łańcucha ma dokładnie jeden cal. Tylko nie pamiętam w którym momencie przyjmuje się, że łańcuch jest do wymiany. Aha, pomiaru dokonuje się licząc od środka sworznia.
Mod Team michuuu Napisano 23 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 23 Czerwca 2011 Podziałka 1/2" ,zaznaczyłeś 10 podziałek, do tego miejsca jest ok. Ale na zdjęciu pokazujesz pomiar razem z tulejkami sworznia a powinno być od osi do osi sworznia. Cebul08 - pomiar linijką bym sobie darował, sądzę że błąd pomiaru będzie taki jak rozciągnięcie.
cebul08 Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 michuuu, a dlaczego by nie zbadać zużycia linijką, skoro przymiaru nie ma pod ręką, a serwisy w dni świąteczne pozamykane? Należy tylko zwiększyć badaną grupę. Poszukałem i znalazłem. Mierzysz od środka sworznia 12 kolejnych ogniw i jeżeli: - to nowy łańcuch powinieneś otrzymać wynik 12" - wynik jest mniejszy niż 12 i 1/16" wszystko jest OK - przekroczyłeś 12 1/16" łańcuch kwalifikuje się do wymiany - otrzymałeś więcej niż 12 1/8" najprawdopodobniej do wymiany nadaje się również kaseta/wolnobieg Powodzenia
dawid9999 Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Napisano 24 Czerwca 2011 Zaznaczyłem i ogniwo wewnętrzne i zewnetrzne gdybym zaznaczył same ogniwa zewnetrzne to wymiar by był dużo poza 127mm ps: nie mam takiej podziałki Czyli mam mierzyć od środka sworznia do środka sworznia ? i tyle ogniw co zaznaczyłem ?
dawid9999 Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Napisano 25 Czerwca 2011 Już poradziłem sobie z tym, zmierzyłem 10 kolejnych ogniw od środka sworznia do środka sworznia i nowy łańcuch miał dokładnie rowne 127mm a stary 131mm
kamfan Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Na zdjęciu zaznaczyłeś tylko pięć ogniw. cebul08 źle mówisz kolega zaznaczył 10 ogniw (5 wewnętrznych i 5 zewnętrznych), jedno ogniwo w łańcuchu ma 0,5 cala, mierzyć można dowolną ilość ogniw i pamiętać o tym, że przy 10 ogniwach jeżeli rozciągnięcie wynosi więcej niż 1 mm łańcuch jest zużyty
johnyADV Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 można też chwycić za łańcuch opięty na największym blacie (żebatce) z przodu i odciągnąć, sprawdzając w ten sposób czy odległość nie jest większa niż 2mm. w bikeboardzie jest to dobrze opisane. mierzenie łańcucha jest po to, żeby w porę wymienić zurzyty na nowy i w ten sposób przedłużyć życie droższym zębatkom, kasecie. a z tymi wymianami są dwie szkoły: 1. kupujesz kasetę w miarę tanią i łańcuch też w miarę tani i jeździsz aż nie zacznie przeskakiwać po czym wymieniasz na nowe wszystko, czyli łańcuch i kasetę (przód wymieniasz raz na trzy wymiany z tyłu) 2. druga szkoła to mierzysz często długość łańcucha i pilnujesz, żeby nie był za długi, by nie zepsuć trybów. jak jest za długi to kupujesz nowy i masz nadzieję, że będzie ładnie chodził po już lekko zuzytych zębach. stary łańcuh wieszasz na gwoździu. z następnym łańcuchem robisz to samo i znów wieszasz na gwoździu. potem wybierasz ten najkrótszy i znów to samo, aż w końcu wymieniasz wszystko. ja jestem przedstawicielem pierwszej szkoły, bo nie chce mi się mierzyć, wymieniać. ogólnie koszty są takie same, albo przybliżone w obu szkołach, a w drugiej jest o wiele więcej zachodu ..w obu szkołach najważniejsze jest systematyczne czyszczenie i smarowanie łańcucha i bezwzględna czystość i suchość wszystkich zębatek
cebul08 Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 cebul08 źle mówisz kolega zaznaczył 10 ogniw (5 wewnętrznych i 5 zewnętrznych), jedno ogniwo w łańcuchu ma 0,5 cala, mierzyć można dowolną ilość ogniw i pamiętać o tym, że przy 10 ogniwach jeżeli rozciągnięcie wynosi więcej niż 1 mm łańcuch jest zużyty kamfan, pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić i podeprzeć swoje stanowisko Lennardem Zinnem. "Należy pamiętać, że jedno ogniwo składa się z jednej blaszki zewnętrznej i jednej wewnętrznej" (Zinn, Sztuka serwisowania roweru górskiego, przeł. Kubiak, Zielonka, 2006, s. 62). Do tego rysunek na tejże stronie. Dalej autor pisze: 1. Umieść linijkę na krawędzi sworznia i poprowadź ją aż do krawędzi sworznia 12 ogniw dalej; 2. Długość tego odcinka powinna wynosić dokładnie 12 cali. Jeśli jest 12 i 1/8 cala lub więcej - koniecznie wymień łańcuch. Jeżeli jest 12 i 1/16 cala - dobrze byłoby wymienić łańcuch (ale jest to absolutnie konieczne, jeżeli masz zębatki z tytanu lub jakiegoś stopu, a także, gdy najmniejsza zębatka ma 11 zębów. Niektórzy producenci łańcuchów zalecają wymianę przy wydłużeniu równym 1% lub gdy jest 0,5 cala na odcinku 50 kompletnych ogniw (50 cali), co daje mniej więcej 1/8 cala wydłużenia na 12 ogniw. Możesz porównać łańcuch zdjęty z roweru z nowym łańcuchem. Kiedy łańcuch używany jest o 0,5 cala dłuższy, przy porównaniu tej samej ilości ogniw, wymień go.
martinw Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Nie prościej kupić zwykły miernik oceniający zużycie w 75 i 100%? Koszt rzędu 10-15zł. Kilkanaście sekund i macie precyzyjne pomiary w kilku miejscach łańcucha.
kmj291 Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 jak prawidlowo zmierzyc miernikiem stan rozciagniecia łancucha w 75 i 100% -czy podczas pomiaru miernik powinien zetknąc sie z łancuchem (wejsc do końca)czy powinien byc rownolegly z lancuchem - u mnie troche wchodzi na 75% ale wchodzi tez na 100% - klucz z łancuchem tworzy kat ostry
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.