Skocz do zawartości

[Łańcuch] - Pomiar stanu rozciągnięcia

dawid9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Czytałem troche o tym i znalazłem na wikipedii jak to zrobić wrzuce może cytat

"Najprostszym sposobem jego pomiaru jest zmierzenie długości 10 kolejnych ogniw, która w nowym łańcuchu wynosi dokładnie 5 cali, czyli 127 mm. Gdy wartość ta zaczyna przekraczać 128 mm należy łańcuch zmienić"

Wrzuce nawet zdj i niech mi ktoś powie czy dobrze to robie

http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc00098w.jpg/

Napisano

Na zdjęciu zaznaczyłeś tylko pięć ogniw. Jeśli chcesz zmierzyć rozciągnięcie łańcucha linijką, to pomocna będzie taka z podziałką calową, ponieważ ogniwo nowego łańcucha ma dokładnie jeden cal. Tylko nie pamiętam w którym momencie przyjmuje się, że łańcuch jest do wymiany. Aha, pomiaru dokonuje się licząc od środka sworznia.

• Mod Team
Napisano

Podziałka 1/2" ,zaznaczyłeś 10 podziałek, do tego miejsca jest ok. Ale na zdjęciu pokazujesz pomiar razem z tulejkami sworznia a powinno być od osi do osi sworznia.

Cebul08 - pomiar linijką bym sobie darował, sądzę że błąd pomiaru będzie taki jak rozciągnięcie.

Napisano

michuuu, a dlaczego by nie zbadać zużycia linijką, skoro przymiaru nie ma pod ręką, a serwisy w dni świąteczne pozamykane? Należy tylko zwiększyć badaną grupę.

Poszukałem i znalazłem. Mierzysz od środka sworznia 12 kolejnych ogniw i jeżeli:

- to nowy łańcuch powinieneś otrzymać wynik 12"

- wynik jest mniejszy niż 12 i 1/16" wszystko jest OK

- przekroczyłeś 12 1/16" łańcuch kwalifikuje się do wymiany

- otrzymałeś więcej niż 12 1/8" najprawdopodobniej do wymiany nadaje się również kaseta/wolnobieg

Powodzenia

Napisano

Zaznaczyłem i ogniwo wewnętrzne i zewnetrzne gdybym zaznaczył same ogniwa zewnetrzne to wymiar by był dużo poza 127mm

ps: nie mam takiej podziałki

Czyli mam mierzyć od środka sworznia do środka sworznia ? i tyle ogniw co zaznaczyłem ?

Napisano

Już poradziłem sobie z tym, zmierzyłem 10 kolejnych ogniw od środka sworznia do środka sworznia i nowy łańcuch miał dokładnie rowne 127mm a stary 131mm :)

Napisano
Na zdjęciu zaznaczyłeś tylko pięć ogniw.

cebul08 źle mówisz kolega zaznaczył 10 ogniw (5 wewnętrznych i 5 zewnętrznych), jedno ogniwo w łańcuchu ma 0,5 cala, mierzyć można dowolną ilość ogniw i pamiętać o tym, że przy 10 ogniwach jeżeli rozciągnięcie wynosi więcej niż 1 mm łańcuch jest zużyty

Napisano

można też chwycić za łańcuch opięty na największym blacie (żebatce) z przodu i odciągnąć, sprawdzając w ten sposób czy odległość nie jest większa niż 2mm. w bikeboardzie jest to dobrze opisane.

mierzenie łańcucha jest po to, żeby w porę wymienić zurzyty na nowy i w ten sposób przedłużyć życie droższym zębatkom, kasecie.

a z tymi wymianami są dwie szkoły:

1. kupujesz kasetę w miarę tanią i łańcuch też w miarę tani i jeździsz aż nie zacznie przeskakiwać po czym wymieniasz na nowe wszystko, czyli łańcuch i kasetę (przód wymieniasz raz na trzy wymiany z tyłu)

2. druga szkoła to mierzysz często długość łańcucha i pilnujesz, żeby nie był za długi, by nie zepsuć trybów. jak jest za długi to kupujesz nowy i masz nadzieję, że będzie ładnie chodził po już lekko zuzytych zębach. stary łańcuh wieszasz na gwoździu. z następnym łańcuchem robisz to samo i znów wieszasz na gwoździu. potem wybierasz ten najkrótszy i znów to samo, aż w końcu wymieniasz wszystko.

ja jestem przedstawicielem pierwszej szkoły, bo nie chce mi się mierzyć, wymieniać. ogólnie koszty są takie same, albo przybliżone w obu szkołach, a w drugiej jest o wiele więcej zachodu

..w obu szkołach najważniejsze jest systematyczne czyszczenie i smarowanie łańcucha i bezwzględna czystość i suchość wszystkich zębatek

Napisano
cebul08 źle mówisz kolega zaznaczył 10 ogniw (5 wewnętrznych i 5 zewnętrznych), jedno ogniwo w łańcuchu ma 0,5 cala, mierzyć można dowolną ilość ogniw i pamiętać o tym, że przy 10 ogniwach jeżeli rozciągnięcie wynosi więcej niż 1 mm łańcuch jest zużyty

kamfan, pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić i podeprzeć swoje stanowisko Lennardem Zinnem.

"Należy pamiętać, że jedno ogniwo składa się z jednej blaszki zewnętrznej i jednej wewnętrznej" (Zinn, Sztuka serwisowania roweru górskiego, przeł. Kubiak, Zielonka, 2006, s. 62). Do tego rysunek na tejże stronie. Dalej autor pisze:

1. Umieść linijkę na krawędzi sworznia i poprowadź ją aż do krawędzi sworznia 12 ogniw dalej;

2. Długość tego odcinka powinna wynosić dokładnie 12 cali. Jeśli jest 12 i 1/8 cala lub więcej - koniecznie wymień łańcuch. Jeżeli jest 12 i 1/16 cala - dobrze byłoby wymienić łańcuch (ale jest to absolutnie konieczne, jeżeli masz zębatki z tytanu lub jakiegoś stopu, a także, gdy najmniejsza zębatka ma 11 zębów. Niektórzy producenci łańcuchów zalecają wymianę przy wydłużeniu równym 1% lub gdy jest 0,5 cala na odcinku 50 kompletnych ogniw (50 cali), co daje mniej więcej 1/8 cala wydłużenia na 12 ogniw. Możesz porównać łańcuch zdjęty z roweru z nowym łańcuchem. Kiedy łańcuch używany jest o 0,5 cala dłuższy, przy porównaniu tej samej ilości ogniw, wymień go.

Napisano

Nie prościej kupić zwykły miernik oceniający zużycie w 75 i 100%? Koszt rzędu 10-15zł. Kilkanaście sekund i macie precyzyjne pomiary w kilku miejscach łańcucha.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

jak prawidlowo zmierzyc miernikiem stan rozciagniecia łancucha w 75 i 100% -czy podczas pomiaru miernik powinien zetknąc sie z łancuchem (wejsc do końca)czy powinien byc rownolegly z lancuchem - u mnie troche wchodzi na 75% ale wchodzi tez na 100% - klucz z łancuchem tworzy kat ostry

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...