Skocz do zawartości

[Suport] do korby alivio a szerokość w gwincie suportu

olo21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

urwał mi się gwint w korbie (mocowanie pedału do korby). Miałem korbę acera (42 zęby), suport kinex 110mm.

Postanowiłem, że wymienię przy okazji na coś lepszego. Kupiłem korbę SHIMANO ALIVIO FC-M411 48-38-28T. Do niej potrzebuję suport 123mm. Na 110mm nie dało się przymocować korby gdyż trze o ramę - nie da się nawet jej do końca dokręcić z tego powodu.

Dzisiaj odwiedziłem 4 sklepy rowerowe w celu zakupu nowego suportu. Kupiłem, ale okazało się że jest zbyt mały (gwint mocujący do ramy jest zbyt mały, luźno wchodzi). W pozostałych sklepach też nie było.

Zmierzyłem suwmiarką i okazało się, że stary suport ma szerokość (tam gdzie gwint) o ok. 1mm większą.

Pytanie: jaki suport powinienem kupić teraz? Czy BB-UN26, UN28 (123mm) będzie dobry? Cena to max. ok. 50zł.

Napisano

Miałem niegdyś podobny problem z takim suportem na kwadrat,też kupiłem nowy który okazał się mieć za dużą średnicę gwintu.Będzie ciężko znależć ten odpowiedni gdyż to starego typu suporty są. :whistling: Natomiast pewne jest,że musisz zastosować taki z szerszą tzn dłuższą osią do tej nowej korby,ale powinno i 121mm wystarczyć.Z tymi oznaczeniami,to kto by to pamiętał,najlepiej zmierz średnicę albo weż stary suport ze sobą i szukaj po sklepach.

Napisano

Marky5: Ty kupiłeś suport, który był za mały czy za szeroki patrząc na mocowanie do ramy?

Szerokość mojego starego suportu w gwincie to ok. 35,5mm (gwint włoski?), nowy okazał się mniejszy :(

Napisano

Wszystko wskazuje na to, że potrzebujesz suportu włoskiego. Szukaj w sklpach wg oznaczeń: 36x24T, ITA, ITAL oraz szerokość 70mm.

Ze swej strony polecą suporty kinexa, cenowo od 25zł. Duży wybór długości, dobra jakość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...