Skocz do zawartości

[Łańcuch + korba]

MarekPsk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Dzisiaj zdarzył mi się niemiły wypadek. Otóż, mój niezbyt wysłużony łańcuch cn hg93 (przebieg ok 2500km), podczas dzisiejszej przejażdzki zaczął trzeszczeć, a już po kilkunastu kilometrach przeskakiwać na zębach. że byłem daleko od domu, to pomyślałem jakoś zmęcze i powoli dojadę do domu. Niestety, łańcuch się urwał.

Wiem, że dla niektórych z Was to banalne, ale chciałbym się dowiedzieć. Czy w ogóle jest sens go myć, i z powrotem zakładać. Zerwał się na łączeniu. Czy po prostu kupić nowy bo dla tego żywot się skończył.

Drugie pytanie dotyczy mojej korby, prowheel ounce. Miałem ją już jakiś czas temu wymienić ale po prostu nie miałem na to gotówki. Teraz gdy już szlag trafił łańcuch wymienie obydwa podzespoły (btw co z kasetą? wyglada znakomicie, czy ją też należałoby wymienić?). I tu moje pytanie, otóż, korba mocowana jest na isis. A jaki suport jest zamontowany to cholera wie. Czy mogę teraz zamontować np. korbę ultegrę kompakt z mocowaniem na hollowtecha?

Nie wiem czy podałem wszystkie ważne informacje, ale jeśli czegoś brak to uzupełnie. Za wszelkie odpowiedzi z góry uprzejmie dziękuję :).

Napisano

Jak chcesz zmienić korbę to łańcuch też tymbardziej,że już coś z nim nie bardzo.

Natomiast jeśli korby masz na ISIS to i suport takiż,a nie inny i żadnej korby Octalink ani Holowtech na niego nie włożysz to oczywiste. B)Zajrzyj jeszcze do tego tematu;

[suport] Wymiania ISIS na Howiterz lub Hollowtech :thumbsup:

Dzieki za odpowiedź. To moja wina, ja wyraziłem się niejasno w sprawie korby. To oczywiste, że muszę wymienić również suport. W sumie ma okolo 8k i też przydałaby się wymiana. Nie jestem tylko pewny, czy nowy suport się zgra z otworem w ramie, o ile się nie mylę to jest 68mm bsa. Chcicłabym jakąś korbę shimano, ewentualnie srama. Jaki suport najlepiej połączyć z np. ultegrą?

Napisano

Korby Shimano Hollowtech 2 są w komplecie z suportami to znaczy mają zintegrowaną oś i posiadają nakręcane zewnętrzne łożyska.Nowa Ultegra również jest w tym systemie! :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...