zido Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Witam. Z posiadanych części i po zakupie paru nowych postanowiłem złożyć rower do xc... i teraz zastanawiam sie nad napędem. Mam korbę truvativ hussefelt 2.2 > postanowiłem dokupić 3cią zębatkę zeby mieć pełną ilość biegów. używany był w niej głównie środkowy blat jest kaseta 8 rzędowa trochę używana jest łańcuch chyba knc.... no i on przeżyl już sporo. skracany 100razy, przez pewien czas był mega napięty przy próbie zabawy z single speedem bez poziomych haków w rowerze. i bałbym sie o to czy na jakieś trasce nie pęknie. do kupienia mam manetki, przerzutki... prawdopodobnie będą to troche używane shimano przód deore, tył slx shadow. czy to wszystko będzie z sobą jakoś współgrać? czy wymienić łańcuch na nowy? moze zainwestować też w nową kasetę by mieć z tyłu 9 biegów?
zido Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 no jak najmniej. chciałbym zeby korba została. przerzutki mam możliwość kupić okazyjnie. wiec chcę się dowiedzieć czy takie coś będzie w ogóle ze sobą grało, czy wymienić łańcuch na nowy przy wymianie przerzutek
Mody Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Sam łańcuch prawdopodobnie będzie przeskakiwał jeśli nie wymienisz kasety. Jaki przebieg kasety? Z doświadczenia wiem, że lepiej od razu komplet kaseta+łańcuch, bo potem się komedia zaczyna, jak tego nie zrobisz. Współgrać ze sobą będzie, tylko pamiętaj, żeby kupić manetki odpowiednie do kasety - ilość koronek kasety. Co do ilości rzędów, to zależy od Ciebie, jaką jazdę preferujesz, po jakim terenie się poruszasz i ogólnie od Twojego widzimisie Ja np. jeżdżę już długo długo na 8 rzędach (11-28) takie mi najlepiej pasuje.
zido Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 mhmm... w sumei przebieg kasety nie jest specjalnie duży. czyli moze po prostu kupie nowy łańcuch i zobaczę czy będzie przeskakiwał na kasecie czy nie. jakby co to nie będzie problemu z montażem kasety z 9 zębatkami, na piaście gdzie obecnie jest 8? :>
Mody Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Problemu nie będzie, bębenek jeśli obsługuje kasetę 8 rzędową, to też 9cio
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2011 Problem pojawia sie w miejscu funduszy pewnie ze lepiej 9s bo 8 niedlugo zniknie ai teraz coraz mniej czesci a w chwili obecnej i 9 jest juz troszke archaiczne. Niestety czesci sa drogie zwaszcza nowe. Jezeli chcesz tanio mam komplet 9 rzedowy manetki i obie przerzutki model M570. Bez kasety wiec musiałbyś sie sam o nia zatroszczyć. A i nawet klamki mam tez 570. Jak by co pisz na PW albo gg moge nie odpisywać dłuższą chwile bo mam problem z kompem. Inna alternatywą jest szukanie czesci na np allegro czasami mozna trafić dobry i nie drogi sprzet ale kompletowanie moze sporo czasu zajać a na nowe manetki trzeba juz sypnąć ok 100zł + kaseta itd. Lańcuch moze pasować czyli zgrac sie z kaseta ale tez nie koniecznie. Jak kupisz nowa kasete, lancuch obowiązkowo tez. przerzutka może zostać ta co masz bo bedzie komatybilna przednia zreszta tez wiec zasadniczo potrzeba by Ci było manetki i kasete. No plus ta zebatke do korby.
beskid Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Problem pojawia sie w miejscu funduszy pewnie ze lepiej 9s bo 8 niedlugo zniknie ai teraz coraz mniej czesci a w chwili obecnej i 9 jest juz troszke archaiczne. Zobaczymy jak długo będą te według ciebie "niearchaiczne" 10 rzędówki wytrzymywać , bo jak na razie Shimano jedzie po równi pochyłej i zamiast coraz wytrzymalszy osprzęt to jest coraz to gorzej. Widzę, że należysz do tych co by tylko dokładali koronki do kasety bo to pewnie ładnie wygląda . Pojeździmy zobaczymy.
Mody Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Moim zdaniem 8, czy 9 rzędów zależy od osobistych preferencji. 10 rzędów jak dla mnie, to zdecydowanie za dużo, wszystko i tak można dobrać pod siebie nawet na ośmiu rzędach. Ale kto co lubi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.