Logitech07 Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Witam, jutro stanę się posiadaczem RS Tora (powietrzna wersja 302) Chciałbym się was zapytać od czego mam zacząć, jak go serwisować itp. Chcę, żeby amortyzator służył mi przynajmniej 4 sezony Co muszę kupić, jak pompować itp. Pozdrawiam, Krystian
Fenthin Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Konserwacja samego widelca nie różni się praktycznie niczym od wersji sprężynowej. Przynajmniej jeśli mowa o zabiegach typu czyszczenie, smarowanie. Do pompowania potrzebna jest pompka do amortyzatorów. Są niby tabelki producenta z wartościami ciśnień w zależności od wagi, ale najlepiej pompować zgodnie ze swoimi odczuciami.
MirekH81 Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Jesli chodzi o pompowanie to tak jak powiedzial wczesniej kolega trzeba dopasowac do siebie i do jazdy. W moim przypadku przy wadze ok 80 km powiedziano mi aby pompować +- tyle atmosfer czyli kolo 8. Niestety przy takim ciśnieniu amor stal sie strasznie sztywny. Teraz juz doszedłem do poniżej 6 i jest dużo lepiej choć i tak wydaje mi sie trochę twardo..
maygeri Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Podczepię się do tematu bo też mam problem. Od dwóch tygodni mam nowy rower z amortyzatorem powietrznym: SR Suntour NCX-D LO. Chciałem kupić pompkę do niego: BETO MP-035 model 2011, ale sprzedawca napisał mi, cytuję: "nadaje się tylko do wentyli auto" i wiecie co - NIC MI TO NIE MÓWI! Nadal nie wiem czy ta pompka się nadaje, co to jest wentyl auto i jak wogóle pompować ten amortyzator bo nigdzie wentyla nie widzę? Pomóżcie, odeślijcie do jakiś źródeł, cokolwiek
Fenthin Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Wentyl auto czy też samochodowy to powszechna nazwa zaworu Schradera. A tak w ogóle to ten widelec wcale nie jest powietrzny. Powietrzny jest NCX-S.
maygeri Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 To widać coś źle zrozumiałem :] Jak nie jest powietrzny to jaki? Sprężynowy nie, olejowy?
Fenthin Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Sprężyna stalowa i zamknięty kartridż olejowy.
maygeri Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Znalazłem opis SR Suntour NCX-D LO: Amortyzator do roweru cross, trekking 28" o skoku 63 mm. System sprężyna/olej. Blokada skoku na goleni. Magnezowe golenie dolne. Właściwości: skok: 63mm system: sprężyna/olej kartridż olejowy blokada skoku manetką na goleni golenie dolne: magnezowe korona: aluminiowa rura sterowa: 1-1/8' a-head, dł. 255mm wykończenie rur wew. goleni: stkm stal wysokogatunkowa średnica: 28mm rura sterowa: stkm stal wysokogatunkowa rozmiar koła: 28" hamulce: tarczowe i V-brake( ma pivoty ) regulacja napięcia wstępnego To teraz pytanie. Ile takie coś pojeździ przy około 100km tygodniowo po asfalt/kostka?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.