Skocz do zawartości

[Łańcuch,Wolnobieg] - przeskakiwanie po wymianie łańcucha

mariusz0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od niedawna borykałem się z problemem trzeszczącego napędu podczas jazdy, a zwłaszcza przy wywieraniu mocniejszego nacisku na pedały.Uznałem, że czas już wymienić łańcuch i tak też uczyniłem, jednak po tej operacji napęd zaczął przeskakiwać.W związku z tym mam pytanie, a mianowicie Czy ów przeskakiwanie zniknie wraz z dalszym używaniem i rozwiązaniem tego problemu jest kwestia "dotarcia"wolnobiegu,czy należy kupić nowy wolnobieg i łańcuch tego samego producenta.

Z góry dziękuję za porady.

• Mod Team
Napisano

Wymiana lancucha moze skutkować jego skakaniem. jak wiadomo lancuch sie wyciaga podczas jazdy a co za tym idzie niszczy zeby. takie juz zdeformowane zeby nie bardzo chca wspolpracowac z nowymy lancuchami. To sie moze z czasem dotrzec albo i nie to zalezy od zuzycia czesci. Wolnogiegi sa tak tanimi czesciami ze mozesz sie pokusic o nowy bo srednio dobry lancuch jes 2 razy drozszy od wolnogiegu :P

Napisano

Ok dzięki.Przejadę trochę km i spróbuję dotrzeć.Jeśli po pewnym czasie nic się nie zmieni lub będzie jeszcze gorzej to wymienię obie części.

Napisano

Moim zdaniem szkoda łańcucha... Jak już wymieniasz łańcuch po paru k km to lepiej i kasetę/wolnobieg nowy założyć.

Napisano

W sumie to nie szkoda, bo łańcuch kosztował 22zł :icon_wink: bardziej martwi mnie to, że cena tej części może świadczyć o jej jakości i tak czy inaczej będę musiał kupować łańcuch i kasetę, ale najpierw spróbuje "podocierać" i zobaczymy co z tego wyniknie.Wolnobieg również nie kosztował zbyt wiele, więc można spróbować :)

Napisano

Tak jak poprzednik powiedział - musi się dotrzeć. Sam miałem zmianę już baaaardzo rozciągniętego łańcucha. Po kilkuset (do 1000 km) się dotarł i już praktycznie nie przeskakuje. Cierpliwości! ;p

Pozdrawiam,

A

Napisano

Postanowiłem zainwestować w nowy wolnobieg i problem minął.Co ciekawe od razu sprawniej zaczęła pracować tylna przerzutka.

Dziękuję wszystkim za porady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...