mariusz0 Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Witam. Od niedawna borykałem się z problemem trzeszczącego napędu podczas jazdy, a zwłaszcza przy wywieraniu mocniejszego nacisku na pedały.Uznałem, że czas już wymienić łańcuch i tak też uczyniłem, jednak po tej operacji napęd zaczął przeskakiwać.W związku z tym mam pytanie, a mianowicie Czy ów przeskakiwanie zniknie wraz z dalszym używaniem i rozwiązaniem tego problemu jest kwestia "dotarcia"wolnobiegu,czy należy kupić nowy wolnobieg i łańcuch tego samego producenta. Z góry dziękuję za porady.
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2011 Wymiana lancucha moze skutkować jego skakaniem. jak wiadomo lancuch sie wyciaga podczas jazdy a co za tym idzie niszczy zeby. takie juz zdeformowane zeby nie bardzo chca wspolpracowac z nowymy lancuchami. To sie moze z czasem dotrzec albo i nie to zalezy od zuzycia czesci. Wolnogiegi sa tak tanimi czesciami ze mozesz sie pokusic o nowy bo srednio dobry lancuch jes 2 razy drozszy od wolnogiegu
mariusz0 Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Napisano 6 Czerwca 2011 Ok dzięki.Przejadę trochę km i spróbuję dotrzeć.Jeśli po pewnym czasie nic się nie zmieni lub będzie jeszcze gorzej to wymienię obie części.
JaniszMTB Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Moim zdaniem szkoda łańcucha... Jak już wymieniasz łańcuch po paru k km to lepiej i kasetę/wolnobieg nowy założyć.
mariusz0 Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Napisano 6 Czerwca 2011 W sumie to nie szkoda, bo łańcuch kosztował 22zł bardziej martwi mnie to, że cena tej części może świadczyć o jej jakości i tak czy inaczej będę musiał kupować łańcuch i kasetę, ale najpierw spróbuje "podocierać" i zobaczymy co z tego wyniknie.Wolnobieg również nie kosztował zbyt wiele, więc można spróbować
tro7e Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Tak jak poprzednik powiedział - musi się dotrzeć. Sam miałem zmianę już baaaardzo rozciągniętego łańcucha. Po kilkuset (do 1000 km) się dotarł i już praktycznie nie przeskakuje. Cierpliwości! ;p Pozdrawiam, A
Royalonzo21 Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Jeżeli przestał przeskakiwać to znaczy że się rozciągnął do takiego stopnia jak stary łańcuch, więc jaki cel ma taka wymiana?
mariusz0 Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Napisano 13 Czerwca 2011 Postanowiłem zainwestować w nowy wolnobieg i problem minął.Co ciekawe od razu sprawniej zaczęła pracować tylna przerzutka. Dziękuję wszystkim za porady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.