Skocz do zawartości

[Korba, napinacz] Poluzowany suport

scirocco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio zauwazyłem jakieś stuki w okolicy suportu, myslałem, że to rolka napinacza. Dzisiaj okazało się, że napinacz jest poluzowany przez co obraca sie na supporcie, wydaje mi się, że napinacz przykrecany jest nakrętką(miską?) suportu która sie poluzowala i stąd też te stuki w supporcie. Więc wydaje mi się, że należy zdjąć korbę i dokręcić tą miskę/nakrętkę.

suport - Tuvativ Giga Pipe Isis Drive, 68/118 mm

Napinacz - Truvativ Boxguide

Korba - Truvativ Holzfeller

Jak widać swoją przygodę z dobrym rowerem zacząłem dość niedawno (wczesniej naprawialem swoj rower ale tam wszystko bylo na sisach). Ostatnio odkręcała mi się lewa korba, więc kupiłem imbusy bondhusa oraz klej do gwintów, pozatym mam trochę tawotu. Poza tymi imbusami nie mam nic a do tej naprawy potrzeba chyba specjalnych narzędzi - ściągacz do korby(a moze nie?) plus klucz do suportu.

Moje pytanie brzmi - jak to dokręcić i co bardziej sie opłaca - zakup kluczy(jakich?) czy może poprostu oddać rower do serwisu i w tym wypadku ile to może kosztować oraz czy znacie jakis dobry serwis we Wrocławiu (niedrogi, ale żeby nie tłukli mi korby młotkiem. Bardzo blisko mam "Krajek")

Napisano

Witam

miałem dokładnie to samo na tym samym sprzecie :yes:

tez niemiałem wtedy narzedzi to korbe wybijałem młotkiem i miske francuzem dokrecałem :icon_redface:

sciagacz i klucz do suportu lepiej kup bo na pewno kiedys ci sie przydadzą, pozatym gigapipe kiedyś ci padnie

sciagacz kup taki co ma możliwość zdejmowania korb isis i kwadrat:

klucz

klucz tego typu:

sciagacz

i dobrze zebys miał też klucz francuski lub/i szwedzki

za sciagniecie korby+ dokrecenie suportu+ zalozenie korby to ci w serwisie z 50zł krzykną

Napisano

Czy ta śruba to jest miska? czy suport jest zamkniety a to jest tylko nakrętka trzymająca go w ramie? Zastanawiam sie czy można na tym jeszcze kawałek przejechać do sklepu.

Druga sprawa, czy ten sciagacz bedzie ok? sciagacz niby pisze ze do isis, ale jednoczesnie ze nie nadaje sie do korb truvativ.

Napisano

bedzie OK, opisane jest ze nie pasuje do korb z systemem Hollowtech a ty masz zwykły isis

ta śruba trzyma suport w ramie, ale też dociska łożysko

jak masz nie daleko to możesz przejechać tylko nie skacz!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...