desiver Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Kupiłem sobie niedawno rower szosowy z Decathlonu(sport 2). W ciągu trzech miesięcy był przynajmniej 4 razy na przeglądzie. Serwisant niby nic nie wykazał i podokręcał mi korbe, stwierdził, że rower jest w porządku. Niestety podczas pedałowania na przełożeniu 2 z przodu i 3 z tyłu oprócz naturalnego szmeru łańcucha słysze jakby piszczenie. Jeśli wbije na 3/9 pod prawym pedałem czuje drgania i słysze zgrzyt. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi poradzic co to jest, może mieliście również taki problemy z osprzętem Sory.
adas651 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 takie gdybanie: piszczenie to moze być: nienasmarowany łańcuch - naoliw kółeczka przezutki - odkrec kółeczka od wózka przezutki i posmaruj w środku troche smarem stałym drgania na pedale: mozliwe że ma za mocno skrecone łożyska (jeśli są kulkowe) do odkrecenia potrzebujesz długiej nasadki 12mm wyciagasz plastikową zatyczke>odkrecasz sróbe> wyciagasz podkładke> poluzowujesz nakretke z bieznią> zakładasz podkładke> zakrecasz zobacz tez czy wszystkie zembatki są proste i czy któryś z zabków nie jest krzywy/ułamany
mickey11 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Najlepiej ściąg łańcuch z korby i pokręć samą korbą. Jak dalej będzie słychać zgrzyty to znaczy że albo masz za mocno skęcony suport i kulki chroboczą lub suport jest uszkodzony. Jak rower na gwarancji to domagaj sie prawidłowego działania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.