Rafal2iomuss Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Witam, mam Kross Level a2 rocznik 2008 ale kupiony w 2009r. Poszedł mi suport i ogólnie mam wrażenie, że nie tylko, dlatego dzisiaj jadę do kolegi który się na tym zna, żeby dokonał dokładniejszych oględzin. Mam Pytanie czy opłaca się wymieniać w tym rowerze korbę np na taką http://allegro.pl/shimano-korba-deore-2011-fc-m590-44-32-22-ctbike-i1618410272.html bo widzę, że jest razem z suportem, no i najważniejsze pytanie, czy poczuję różnicę(teraz mam Korbę Truvafiv X-flow i suport tej samej firmy)? No i kaseta z łańcuchem, czy wyższe modele np SLX różnią się tylko wytrzymałością czy również efektywnością podczas jazdy(teraz mam Łańcuch KMC Z 72 i Kasetę SRAM PG-830 11-32). W sumie jeżdżę codziennie kilkanaście KM, raz czy dwa razy w tygodniu po 50KM+ głównie asfalt i leśne drogi i nie wiem czy opłaca się inwestować w coś lepszego, czy zmieniać cały rower.
berkas97 Napisano 28 Maja 2011 Napisano 28 Maja 2011 Jak nie jesteś chory na "cykloze" to pewnie nie odczujesz różnicy. Skoro łańcuch i kaseta jeszcze dobrze działają to po co wymieniać? Tą korbę możesz zamontować, ale lepiej oddaj to do profesjonalnego serwisu, żeby przy okazji splanowali mufę suportu, bo inaczej będziesz miał ciągle problemy z suportem. Pozdro
Luk33 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Mój rower to Kross Level A2, przejechane 3.500 tys. km. Pojawił mi się właśnie luz na suporcie,zjechane zębatki kasety i rozciągnięty łańcuch. Chce wymienić sobie napęd, ale mam problem z odpowiednim doborem komponentów. Obecny sprzęt to: korba - Altus FC-M311, kwadrat, blaty 42, 48 przerzutka tył – Alivio 8 rzędowa przerzutka przód – Altus, blaty 42,48 manetki – Alivio kaseta, łańcuch – HG40 Sprzęt który już prawie zamawiałem: korba – Deore FC-M590, hollowtech II, blat 44, 48 przerzutka tył – bez zmian Alivio 8 rzędowa przerzutka przód – bez zmian Altus, blaty 42,48 manetki – bez zmian Alivio kaseta, łańcuch – Shimano DEORE LX HG-70, WIPPERMANN CONNEX 808, Pojawił się problem z wielkością tarczy w korbie. Deore ma największą 44, czyli rozumiem, że moja przerzutka przednia jej nie obsłuży? Czy wymiana przedniej przerzutki na np. Deore nie spowoduje problemów z manetką Alivio? Proszę o pomoc w odpowiednim doborze? Chce pozostać na 8 rzędowym napędzie. Czy może najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana suportu, kasety i łańcucha, a pozostawienie obecnej korby na miejscu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.