klop11 Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Witam. Gdy założyłem nową obręcz, po pewnym czasie kaseta zaczęła wydawać dziwne dźwięki. Poniżej zamieszczam filmik z usterką, który przed chwilą nagrałem. Na bębenku założona jest podkładka dystansująca, ponieważ miałem luzy. Kasta nie posiada luzów w poziomie. Może coś skręciłem, nie wiem. Poradźcie coś bo taki dźwięk denerwuje. Link do filmiku: http://www.megavideo.com/?v=1FI99BA2 Pozdrawiam.
Centek Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Na tym filmiku widzę, że ruszają się duże koronki a małe pozostają w bezruchu (a może to złudzenie). Może masz poluzowaną kasetę - dokręć ją. Jeśli te luzy nie są od tego to zdemontuj kasetę i zobacz czy bębenek nie ma luzów względem piasty - jeśli ma to wyczyść mechanizm, nasmaruj go i wykasuj luzy.
klop11 Napisano 25 Maja 2011 Autor Napisano 25 Maja 2011 Małe koronki też się ruszają. A może być tak ze rowki od koronek są szersze niż niż te rowki,wypustki na bębenku?
marky5 Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Wygląda na nie dokręconą kasetę.Natomiast co do podkładki na bebenku tu akurat jeśli mamy za duży luz na bębenku to należało by usunać znajdującą się tam jedną z tych cieniutkich podkładek.Dodając podkładki powiększamy luz.Może to jest przyczyną tego dygotania.
Centek Napisano 25 Maja 2011 Napisano 25 Maja 2011 Może być odwrotnie, że rowki koronek są węższe od rowków w bębenku. Ale zęby to się ruszało względem siebie to musiałbyś mieć ledwo co dokręconą kasetę Obstawiam, że luz jest miedzy bębenkiem i piastą. Czeka Cię inspekcja bębenka i piasty. http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m58 tu masz na przykładzie piasty shimano co i jak
klop11 Napisano 25 Maja 2011 Autor Napisano 25 Maja 2011 Koło jest nowe, dopiero zamontowane, model Mavic Crosride. Nie ma mowy o luzie miedzy piastą a bębenkiem. Obstawiam złe przykręcenie kasety, ale przy dokręcaniu było lekko 8 "kliknięć" a luzów nie zauważyłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.