Skocz do zawartości

[korba] 48 zębów do krossa a2

pawwel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szykuję się do wymiany korby w swoim krossie a2 2009 na taką z 48 zębami na największej tarczy. Powód jest prozaiczny, jeżdżę na wąskich oponach, głównie po szosach i często brakuje mi przełożenia.

Napęd standardowy, wymieniane tylko łańcuch i kaseta (niedawno), kaseta SRAM-820 11-28, łańcuch shimano hg40.

Reszta taka:

Korba:Shimano FC-M191

Suport:Kaseta Alfred Thun

Przerzutka przód:Shimano Alivio

Przerzutka tył:Shimano Alivio

I teraz podstawowe pytanie, wymieniać tylko korbę, czy lepiej też suport? Prosiłbym o kilka propozycji, w tym mocno budżetowe, ale także takie które pozwolą zbić trochę z masy. Jak zorientuję się w kosztach poszczególnych wariantów, wtedy podejmę decyzję :icon_wink:

Z góry dzięki za pomoc :thumbsup:

EDIT: Byłbym zapomniał... Przerzutka przednia obsłuży 48 zębów?

Napisano

Alivio obsługuje tylko 42 zęby. Więc może cię czekać wymiana przerzutki. Napisałem może bo da się ustawić ale nie na 100% będzie ładnie obsługiwać. Najgorzej będzie z tarczą 48T

Napisano

Myślę, że na początku spróbuję ustawić obecną, jak się nie da to wtedy pomyślę o wymianie. W zasadzie nie pamiętam kiedy ostatnio wykorzystałem inną tarczę niż największą z przodu, przy większej ilości zębów, być może będę wykorzystywał 2 i 3, ale wiadomo najlepiej jak wszystkie działają bez problemu :icon_wink:

I teraz pomijając sprawę przerzutki, jakieś propozycje na korbę lub korbę + suport, najlepiej w wersji budżetowej i trochę lepszej... :icon_question:

Napisano

Alivio obsłuży 48 zębów, przecież w grupie Alivio jest korba 48x38x28 :)

I właśnie w korbę alivio bym celował, tyle że to będzie się wiązało z kupnem wkładu suportu z krótszą osią. A skoro już kupować, to od razu na wielowpust.

Jeśli ma być budżetowo, to fc-m191-48 - nie będziesz musiał zmieniać wkładu suportu.

Ewentualnie używka: http://allegro.pl/deore-fc-mc510-48-36-26-780g-octalink-i1617019271.html i do tego wkład suportu bb-es25

Napisano

Hmm... okazuje się, że to trochę niższy koszt niż zakładałem. Generalnie, mówiąc o propozycji budżetowej miałem na myśli taką ~200-250zł, a droższa opcja ~300-400zł (komplet z suportem).

Czyli najlepszą opcją jest korba alivio? Tylko wszystkie które znajduję są mocowane na kwadrat. Mogę zamontować korbę przystosowaną do kaset 9-rzędowych? Poza tym raz w opisie jest wymagana długość suportu 123, a raz 110mm. Z tego co wyczytałem teraz mam 122,5mm.

Wiem, że marudzę, ale byłbym bardzo wdzięczny za konkretne linki suport + korba :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

Napisano

Alivio obsłuży korby 48x38x28, 42x32x22 nie obsłuży 44x32x22. Przerzuutki przednie alivio mają pojemność 10z więc 48-38=10, 42-32=10 czyli obsłuży, 44-32=12 czyli mogą być problemy przy zmianie biegu z 2 na 3.

Napisano

W takim razie widzę, że zostają dwie opcje:

1. SHIMANO FC-M411, na kwadrat suport 123mm, więc obyłoby się bez wymiany suportu(?), http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m411-cross-48-38-28-super-jakosc-i1623334055.html

2. SHIMANO DEORE FC-M590, http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-48-36-26t-175mm-super-i1616831418.html do tego najprawdopodobniej wymiana przerzutki.

Jak radzicie, z jednej strony wolałbym zrobić raz a porządnie, a z drugiej planuję również przejście na spd... pierwsza opcja znacznie to przyśpieszy.

Warto dopłacać do korby deore, gdy cały osprzęt to alivio?

W przypadku drugiej opcji przerzutka od razu do wymiany, czy niekoniecznie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...