Skocz do zawartości

[amortyzator] Zmiękczenie XCM ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moja luba ma w swoim GT Suntoura XCMa. Jest, co jest, o zmianie nie ma mowy. Teraz kwestia tego, że jej waga oscyluje w granicach 45kg i amor jest za twardy. Są jakieś sposoby żeby go zmiękczyć? Wszelkie chwyty nie powodujące zagrożenia życia lub utraty zdrowia dozwolone :)

Napisano

O ile dobrze wiem to w tym modelu nie ma oleju... Co do sprężyny to obojętnie którą wyciągniemy budowa jest symetryczna amorek

Może warto jeszcze wcześniej spróbować go rozkręcić wyczyścić i przesmarować?

Napisano

Jest praktycznie nowy ~100km w lekkim, miejskim terenie :) Schemat się przyda, super. Czyli usunięcie sprężyny i elastomera i elastomera z drugiej goleni nie zrobi mu krzywdy? (o ile nie będzie za miękki, to już sprawdzę organoleptycznie :) )

Napisano

Dokładnie, odkręcasz tylko korki od góry i wyciągasz.

Następnym etapem będzie poszukanie jeszcze miększej sprężyny bo masz naprawdę lekką pannę ;) .

Napisano

Eee, tu Ci nie pomogę. Zrobić na zamówienie. Albo kupić miękki zestaw, bo raczej każdy producent wkłada średni, żeby się dopasować do największej grupy klientów.

Próbuj na razie tak i napisz wrażenia, ale może być lipa bo podobnie przerabiany xc60 jest przy 2x większej wadze dalej twardawy :) na stockowej sprężynie.

Napisano

Zobaczymy... W sumie myślę, że nie warto wkładać w ten amortyzator dużych pieniędzy... Zdam relację jak popsuję :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...