tomaszekpoz Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Ostatnio dopadłem mój stary rower i pojawiło się kilka problemów. Pierwszy to korba i suport. Nie mogę zdjąć jednego ramienia korby, próbowałem moczenia w nafcie, Wd40 i nic. Jak zdjąć na siłę korbę z suportu i czy dostanę gdzieś podobny suport gdyby ten uległ awarii? Uploaded with ImageShack.us Drugi problem to wolnobieg i przerzutki. Wolnobieg to Shimano MF-HG22, trochę zjechany. Nowy kosztuje około 55zł i nie wiem czy warto go kupować. Przerzutki Shimano trochę już też zajechane i mają problem ze zmianą. Proszę o wyrozumiałość jeśli zrobiłem coś źle Wszelkie sugestie co do wymiany sprzętu baardzo miłe widziane. Pozdrawiam
SilverXC Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Ostatnio dopadłem mój stary rower i pojawiło się kilka problemów. Pierwszy to korba i suport. Nie mogę zdjąć jednego ramienia korby, próbowałem moczenia w nafcie, Wd40 i nic. Jak zdjąć na siłę korbę z suportu i czy dostanę gdzieś podobny suport gdyby ten uległ awarii? Drugi problem to wolnobieg i przerzutki. Wolnobieg to Shimano MF-HG22, trochę zjechany. Nowy kosztuje około 55zł i nie wiem czy warto go kupować. Przerzutki Shimano trochę już też zajechane i mają problem ze zmianą. Proszę o wyrozumiałość jeśli zrobiłem coś źle Wszelkie sugestie co do wymiany sprzętu baardzo miłe widziane. Pozdrawiam Czy do zdjęcia korby używałeś klucza do tego przeznaczonego: ? Suport i korbę bez problemu znajdziesz w każdym sklepie rowerowym ew na allegro, Gdybyś nie zdjął tej z suportu(suport/korba na kwadrat - ważne żeby długość nowego suportu była taka sama jak starego oraz gwint odpowiedni angielski/włoski, w zależności od ramy jaka posiadasz) Co do wolnobiegu to jeśli łańcuch nie skacze na zębatkach, możesz opóźnić w czasie jego wymianę. Co do przerzutki to najprawdopodobniej sprawę zmiany biegów rozwiąże wymiana linki i pancerza - pancerz może być zapchany. (wersja ekonomiczna wyjecie linki i wtryśnięcie wd-40 do pancerza)
Hetman Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Niee, żadnej reanimacji linek! Jak są takie wszy na końcówkach to tylko wymiana kompletu linek i pancerzy. Sam zobaczysz, że to da drugie życie Twojemu napędowi (i hamulcom, też wymień). O ściągaczu było wyżej. Zakup i użyj, to "samo" nie schodzi. Tylna przerzutka wygląda na krzywą - jest prosta? Przednia też źle wygląda. Pytanie analogiczne. Luzów na zdjęciu nie ocenimy, tu Ci pozostaje własna ocena po pierwszym etapie reanimacji. Wymienić możesz zawsze a dobre pancerze i linki już zostaną. Aha, linki nierdzewne a NIE ocynkowane. Jakie masz manetki? Zębów kasety na tym kiepskim zdjęciu nie widać. Skoro to stary sprzęt, to tym bardziej łańcuch do wymiany, nie tylko wolnobieg. Suport zamień na wkład kompaktowy. Do kompletu ważne jeszcze czy kwadrat ISO czy JIS, potem się to objawia strzelaniem...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.