mysiak23 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Cześć! Jako, że pare dni temu dotarł do mnie nowy Epicon, mam zamiar w piątek zabrać się za jego instalację (obecnie mam zamontowanego XCRa LO). Na sucho przyłożyłem Epicona do XCRa i wygląda na to, że Epicon ogólnie jest niższy/krótszy (wygląda że o dobre 3 cm). W XCR wystaje więcej górnych goleni niż w Epiconie (oba o skoku 100mm). Mam zagwostkę. Czy bez problemu mogę zrobić taką podmianę? Moja rama jest od roweru scrapper ar 2 (podobno to samo co kross level a4). Wyjdzie na to, że rama mi się "obniży". Nieprzejmować się tym czy lepiej zastosować jakieś podkładki od dołu amortyzatora? Obecnie dobrze mi się jezdzi w obecnej geometrii roweru. Myślałem też czy by nie zwiększyć skoku Epicona do 120mm, to by w pewnym stopniu zniwelowało różnicę 3cm. Poproszę o poradę . Dzięki!
kar268 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Geometria się zmieni ale raczej nic się nie stanie. Co doskoku 120mm? Musiał byś poczytać poszukać coś na ten temat wydaje mi się zelepiej nie cudować z tymi 120 bo może ci pęknąć główka ramy
Mod Team safian Napisano 17 Maja 2011 Mod Team Napisano 17 Maja 2011 Niekoniecznie długość goleni górnych wpływa na długość całego amora Zmierz długość od osi koła do korony amora (górnej krawędzi korony), o ile dobrze pamiętam to w Epiconie długość ta wynosi 48 cm.
mysiak23 Napisano 17 Maja 2011 Autor Napisano 17 Maja 2011 @safian, wiem wiem . Długość XCR od osi do górnej krawędzi korony to 51cm. Epicon ma, tak jak napisałeś, 48cm. Prawdę mówiąc myślałem że rózne modele Suntour'ów będą miały identyczne wymiary, przy takim samym skoku. Dlatego pomyślałem żeby Epicona podnieść na 120mm, wówczas ogólna różnica będzie jedynie 1cm. Prawda też jest taka, że SAG na XCR mam w okolicach 3-4cm (100KG masy ridera ), więc może jak w Epiconie ustawię go sobie na 2cm to nie będzie aż tak źle? Wszystko rozchodzi się teraz o to, na ile mam przyciąć sterówkę. Jak zostawię taką jak w XCR to nie będę mógł już nic kombinować, jak dłuższą to znowu zabawa z doborem nowej długości, podkładki itd... Zapytam bo nie jestem pewien, bezpośrednio na koronę (pod bieżnię sterów) nie ma możliwości dodania podkładek dystansowych?
Wonsky Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Myśle że branie 120mm ze względu na niewielką zmiane geometrii to nie najlepszy pomysł i to bym sobie odpuścił. Podkładek od dołu chyba montować nie można, przynajmniej ja z takim czymś sie nie spotkałem. Nie wydaje mi sie też żebyś odczuł jakąś poważną różnice po wymianie ale jak cie to męczy to zostaw sobie troche luzu na podkładki, rure zawsze można przyciąć a amortyzator ze 120mm skoku może ci dużo bardziej nie przypasować.
mysiak23 Napisano 20 Maja 2011 Autor Napisano 20 Maja 2011 Jestem już po przełożeniu amorka. Mój XCR miał sterówkę 18,5cm, Epiconowi zostawiłem 20cm na wszelki wypadek. Nie miałem czasu więcej pojeździć, ale tyle co sprawdziłem działa dobrze. Co do jakości Epicona, jest spora róznica od XCR. Komfort jazdy zdecydowanie wzrósł . Jutro zaczynam dostrajanie ustawień.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.