Skocz do zawartości

[suport] Wymiana suportu "marketowego" na normalny

bol3c

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem tu świeżak, więc witam wszystkich!

Ostatnio wyjąłem z piwnicy stary rower (Mongoose made in Makro Cash and Carry). Kiedyś jak na nim zeskoczyłem z krawężnika to urwałem pedał (gwint został w korbie, a ja sobie potłukłem wiadomo co)... Udało mi się wywiercić pozostałość pedała z korby, ale od tamtego czasu wszystko lata na boki. Chciałbym w nim zmienić suport i korby. Czy ktoś się może orientuje czy da się podmienić suport jednoczęściowy (oś i korby z jednego pręta) na coś porządniejszego? Najlepiej tanio, bo nie chce inwestować za bardzo w ten rower.

Tak przy okazji, może ktoś może polecić taniodobry serwis w Warszawie?

Pozdrawiam i z góry dzięki za poradę!

Napisano

raczej się da ale jak byś zrobił zdjęcie tej korby tobyśmy dokładnie wiedzieli co masz na myśli mówiąc - suport jednoczęściowy (oś i korby z jednego pręta)

Napisano

Dzięki za odpowiedź. :)

Cytat za wikipedią:

Suporty jednoczęściowe. Bardzo tanie rowery są wyposażone w specyficzny zestaw, w którym oś suportu oraz obie korby są wykonane z jednego kawałka metalu, najczęściej z odpowiednio wygiętego grubego pręta stalowego. Takie rozwiązanie można też spotkać w rowerach BMX. Mufa w ramie ma większą średnicę niż w przypadku innych suportów.

Coś w ten deseń. Zdjęcie wstawię wieczorem, jak wrócę z pracy.

Napisano

Jeśli rzeczywiście jest tak:

Mufa w ramie ma większą średnicę niż w przypadku innych suportów.

to obstawiam, że nic się zrobić nie da, no może wymiana kulek, jeśli bieżnie są w porządku.

Napisano

Tak to wygląda na zdjęciach. Ktoś ma może doświadczenia z takim suportem? Da się jakoś obejść opłacalnie tą średnicę mufy?

a54851101097dff0m.jpg

6854bc358e234ca9m.jpg

Napisano

I moongoose to firmuje???

Dobra, jak nie chcesz inwestować to musisz sam dłubać. Rozbierz ten suport i podaj wymiaru mufy, zobaczymy czy to zwykły angielski jest. Jeśli tak to z górki, tylko zakupy ;) .

PS: Po namyśle stwierdzam, że miski mogą być wciskane... Jeśli tak to dorabianie czegokolwiek może być nieopłacalne (ale wymiary) - wtedy prościej zreanimować to co jest (nowe kulki + smar) i pedały - chyba że z tym się już uporałeś, bo nie do końca rozumiem ten fragment Twojego posta.

PS2: Nie wiem czemu nie mogę edytować posta :\ .

Sprawdzone, tam są wciskane miski. Uważaj, na korbie jest LEWY gwint. Nie znam jeszcze wymiarów ale przerabianie ramy raczej nieopłacalne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...