bol3c Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Jestem tu świeżak, więc witam wszystkich! Ostatnio wyjąłem z piwnicy stary rower (Mongoose made in Makro Cash and Carry). Kiedyś jak na nim zeskoczyłem z krawężnika to urwałem pedał (gwint został w korbie, a ja sobie potłukłem wiadomo co)... Udało mi się wywiercić pozostałość pedała z korby, ale od tamtego czasu wszystko lata na boki. Chciałbym w nim zmienić suport i korby. Czy ktoś się może orientuje czy da się podmienić suport jednoczęściowy (oś i korby z jednego pręta) na coś porządniejszego? Najlepiej tanio, bo nie chce inwestować za bardzo w ten rower. Tak przy okazji, może ktoś może polecić taniodobry serwis w Warszawie? Pozdrawiam i z góry dzięki za poradę!
gello1 Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 raczej się da ale jak byś zrobił zdjęcie tej korby tobyśmy dokładnie wiedzieli co masz na myśli mówiąc - suport jednoczęściowy (oś i korby z jednego pręta)
bol3c Napisano 16 Maja 2011 Autor Napisano 16 Maja 2011 Dzięki za odpowiedź. Cytat za wikipedią: Suporty jednoczęściowe. Bardzo tanie rowery są wyposażone w specyficzny zestaw, w którym oś suportu oraz obie korby są wykonane z jednego kawałka metalu, najczęściej z odpowiednio wygiętego grubego pręta stalowego. Takie rozwiązanie można też spotkać w rowerach BMX. Mufa w ramie ma większą średnicę niż w przypadku innych suportów. Coś w ten deseń. Zdjęcie wstawię wieczorem, jak wrócę z pracy.
Niedzwiedz1 Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Jeśli rzeczywiście jest tak: Mufa w ramie ma większą średnicę niż w przypadku innych suportów. to obstawiam, że nic się zrobić nie da, no może wymiana kulek, jeśli bieżnie są w porządku.
bol3c Napisano 18 Maja 2011 Autor Napisano 18 Maja 2011 Tak to wygląda na zdjęciach. Ktoś ma może doświadczenia z takim suportem? Da się jakoś obejść opłacalnie tą średnicę mufy?
Hetman Napisano 19 Maja 2011 Napisano 19 Maja 2011 I moongoose to firmuje??? Dobra, jak nie chcesz inwestować to musisz sam dłubać. Rozbierz ten suport i podaj wymiaru mufy, zobaczymy czy to zwykły angielski jest. Jeśli tak to z górki, tylko zakupy . PS: Po namyśle stwierdzam, że miski mogą być wciskane... Jeśli tak to dorabianie czegokolwiek może być nieopłacalne (ale wymiary) - wtedy prościej zreanimować to co jest (nowe kulki + smar) i pedały - chyba że z tym się już uporałeś, bo nie do końca rozumiem ten fragment Twojego posta. PS2: Nie wiem czemu nie mogę edytować posta :\ . Sprawdzone, tam są wciskane miski. Uważaj, na korbie jest LEWY gwint. Nie znam jeszcze wymiarów ale przerabianie ramy raczej nieopłacalne...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.