Pawelf1a Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Witam to mój pierwszy post na tym forum. Postanowiłem zmienić amortyzator w mojej konie lana'i 2009, ponieważ obecny praktycznie nie działa. Po przeczytaniu naprawdę wielu komentarzy skierowałem się w stronę SR'a Raidon air. Moja waga to 65kg (docelowa to 60kg ) Jeżdzę głównie po terenach mazowieckich czyli lasek i piaszczyste wydmy, ale mam też ambicję jechać w góry. Mam v-ki więc wersja tylko z pivotami wchodzi w grę. To tytułem wstępu. Mam dwa pytania, pierwsze dotyczy geometrii roweru, mój amortyzator ma wysokość 46cm,(od osi do górnej części korony) zastanawiam się czy raidon nie zniszczy mi za bardzo geometrii, proszę jeżeli znacie jego wysokość to podajcie. Teoretycznie rama do XC powinna dać radę amortyzatorom do 120mm. Dodam jeszcze że w moim amorku sag wynosi 0mm więc te dwa centymetry w wysokości można na nim zgubić. Secundo: Zastanawiam się czy, jeśli tak to czym różnią się poszczególne roczniki tego widelca. Bo różnica w cenie jest spora( 440zł za 2008 oraz 580zł za 2011). Warto dokładać te 120zł? Dodam że mój budżet wynosił na początku do 400zł ale stwierdziłem że to bez sensu, i rozciągnoąłem go z bólem do 600zł(Tylko jeśli warto). Więc proszę o nie sugerowanie dozbierania paru stówek bo sezon blisko i nie dam rady, a na moim obecnym amorku to sobie można w terenie jedynie nadgarstki powybijać . PS: Jak ktoś ma torę air na zbyciu za 600zł to wiadomo .
ugupu Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Proponuję ten. http://allegro.pl/amortyzator-suntour-epicon-lod-100mm-pivoty-i1598345782.html Niezły amor.
Pawelf1a Napisano 18 Maja 2011 Autor Napisano 18 Maja 2011 Niestety ktoś sprzątnął mi go z przed nosa, wiecie może jak często pojawiają się na allegro w okolicach 550zł z pivotami?
Jogurcik Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Sprawdź na centrumrowerowe.pl tam są dość tanio modele 2011
Wonsky Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 Jeżeli nie kupiłeś EPICONa z tamtej aukcji to szukaj innych w podobnej cenie, do 600zł kupisz spokojnie z blokada na goleni, za ok. 650 już z manetką. Co do róznicy między Raidonami nie moge ci nic powiedzieć oprócz tego, że różnią sie malowaniem. Myśle że bebechy zostały te same, mogli jakoś zredukować wage ale to i tak będzie niezły klocek (EPICON ok. 0,5kg lżejszy).
Danielasty Napisano 19 Maja 2011 Napisano 19 Maja 2011 Raidon od epicona różni się innym tłumikiem Raidon ma tłumik od xcr Powietrzny raidon zamula z racji z tego ze tłumik jest pod charakterystyke sprężynową o czym mowa? Sprężyna ma większa siłę rozprostowywania się niż powietrze co za tym idzie Raidon w fazie powrotu strasznie przymula. W epiconie jest to już zrobione dobrze. tłumik ma w środku inny olej przez co jest bardziej "energiczny"
Pawelf1a Napisano 19 Maja 2011 Autor Napisano 19 Maja 2011 Dzięki wszystkim którzy udzielili się w tym wątku. Zamówiłem epicona lod z Centrumrwerowego, za 610 złociszy z dostawą to przystępna cena. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.