Marcin1731 Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Witam . Ostatnio jadąc sobie usłyszałem dziwne skrzypienie i stukanie . Myślałem że to może suport więc postanowiłem wymienić po wymienieniu dalej pojawiły sie stukania wiec postanowiłem że rozbiorę napęd i go wyczyszczę lecz nie dało to rezultatu się zdenerwowałem .I później zacząłem pedalować na sucho i stukanie i skrzypienia wychodziły gdzieś z kola tylniego po głębszym wsłuchaniu się moim zdaniem albo może być gdzieś poluzowana kaseta lub coś z piastą .A jak wy myślicie , ktoś miał podobny przypadek ?
marky5 Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 No skoro to wina kasety,to ją poprostu dokręć. Należało by jednak sprawdzić piastę tzn.rozkręcić konusy mogą być zjechane,także wszystkie kuleczki czy nie są scharatane,w sumie to wystarczy jedna aby by zgrzytało.
beardman Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Ja bym zrobił tak: Odwróć rower do góry kołami lub podwieś jeśli maż stojak i przyjrzyj się piaście tylnego koła i kasecie. Sprawdź: - czy kaseta jest dokręcona, czy po zakręceniu kołem nie chodzi na boki (jeśli tak to pewno skrzywiona jest piasta) - czy wszystkie szprychy są dociągnięte (mnie swego czasu trzeszczała luźna szprycha w kole) - czy koło nie chodzi na boki (jeśli tak to jest albo nie dokręcone albo masz zjechane łożyska w piaście) - jeśli masz piastę z łożyskami kulkowymi to rozkręciłbym, wyczyścił i przesmarował (przy okazji sprawdzając stan kulek i bieżni) kiedyś po solidnym deszczu miałem wodę w piaście, co powodowało trzeszczenie, po rozkręceniu i przesmarowaniu łożyska problem zniknął - jeśli masz łożyska maszynowe i po poruszaniu kołem na boki są luzy to raczej trzeba wymienić całe łożyska Oczywiście piszę to na podstawie własnych doświadczeń i nie uważam się za eksperta, więc konstruktywna krytyka jak najbardziej mile widziana ;-)
Marcin1731 Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 W poniedziałek do majstra zagonierower i niech patrzy co tam piszcze w trawie ;P Beardman sluchaj kolo jest dokręcone no nie chodzi na boki kolo zobaczymy jutro co kierownik powie , bo jak odwróciłem rower i na 3x7 zacząłem pedałować to mi sie wydawało jak by kaseta tak falowała a bylem całkowicie trzeźwy ;P .Kulkowych nie mam bo to stary model a kół nie wymieniałem
beardman Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Jeśli masz przełożenia 3x7 i starszy model kół, jak twierdzisz to pewno masz wolnobieg, a nie kasetę. Natomiast jeśli po zakręceniu kołem wolnobieg "faluje" tzn. zmienia się odległość zębatek od płaszczyzny koła to masz skrzywioną piastę. Aczkolwiek czytałem gdzieś, że jest to standardowy problem przy wolnobiegach i jeśli nie przeszkadza przy zmianie biegów to nie ma sensu nic z tym robić. Co do łożysk to jeśli masz starszy model kół to na pewno masz łożyska kulkowe w środku. Myślę, że trzeba rozkręcić piastę, wysypać kulki, wyczyścić, zobaczyć stan kulek i bieżni w piaście i jeśli są ok to przesmarować. Jeśli bieżnia jest wytarta to trzeba wymienić piastę.
Marcin1731 Napisano 15 Maja 2011 Autor Napisano 15 Maja 2011 Zmiany biegów elegancko chodzą ale to stukanie i skrzypienie oto najgorsze
beardman Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 @Projec: Oczywiście masz rację. Cały czas można kupić kasety na 7 przełożeń. Aczkolwiek kolega Marcin napisał, że ma stary model kół, więc założyłem na 90%, że ma wolnobieg. Co do scentrowania to skupiłem się na okolicy piasty i kasety/wolnobiegu. Scentrowaniu ulega zwykle obręcz. Ale jak najbardziej wtedy też koło będzie chodziło na boki (lub góra/dół w zależności od rodzaju scentrowania). @Marcin1731: Jeśli miałbym zgadywać to postawiłbym na łożysko. Jak masz możliwości i czas to najpierw rozkręć piastę, spróbuj wyczyścić i przesmarować łożysko. Jeśli nie pomoże to pozostaje wymiana ośki (jak napisał Projec) i w ostateczności wymiana piasty. Zawieźć do serwisu zawsze możesz. Ale ja zawsze zachęcam do dłubania w rowerze we własnym zakresie (najwyżej stracisz 2 godziny, a może zaoszczędzisz trochę gotówki i się czegoś nauczysz).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.