JozeKK Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Siema Otóż potrzebuje kupić nowe pedały gdyż juz tamte zaczeły mi plastiki pękać i wogóle nadają się do wymiany Więc jakie polecacie? Na oku mam tylko: -FPD 87L -DeOne
SGhost Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 To zalezy co preferujesz. SPD platformy itd. Ja u siebie zalozylem platformy VP 559 i jestem b. zadowolony. Nie tylko ja ich uzywam ze znajomych, nikt nie narzeka. Koszt okolo 40zl.
JozeKK Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 Ja potrzebuje raczej pedałów do jeżdzenia po lesie ew. szosie bo te platformy nie są chyba w moim typie.A co innego byś polecał ?
kubek20 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Jak chcesz, żeby noga pewnie trzymała się pedała, a waga cię nie interesuje kup te VP 559. Jeśli takich nie chcesz, polecę ci coś tego http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1603 typu, chyba najlepiej oprócz tych typu VP 559 trzymają nogę
SGhost Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Dokładnie tak jak napisał Kubek, bo zapomniałem dodać, że wagę swoją mają , ale noga pewnie się trzyma. Do jeżdżenia po lesie, ew szosie się jak najbardziej nadają, wygodne i pewne. Nie są w Twoim typie? szukasz pewnie czegoś podobnego do tego co miałeś w oryginale, a jeśli nie miałeś spd to miałeś coś ala http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1603 , no więc z tych Ci nic nie polecę, bo nie mam po prostu na czym się oprzeć, ale może ktoś coś poleci.2 sprawy na pewno powinny być z alu, jakiś odlew, na maszynowych łożyskach.
JozeKK Napisano 11 Maja 2011 Autor Napisano 11 Maja 2011 Wezme jednak Te Accenty Basic i zamówić musze bo dzisiaj jeżdziło się tragicznie z tymi plastikowymi pedałami.Dzięki za rade chłopaki.Do zamknięcia
Pepe91 Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 kurcze, trochę się spóźniłem, ale właśnie przetestowałem pedały de one i śmiało mogę powiedzieć że jak na takie za 28zł to są świetne. Noga nie spada, a jak oprę buta na tej stronie z tym zębem wystającym to but jest unieruchomiony. Jeśli jeszcze nie zamówiłeś to polecam je.
JozeKK Napisano 13 Maja 2011 Autor Napisano 13 Maja 2011 Mam pytanie czy jeśli bedę smarował gwint moge uzyć smaru normalnego czy mjusi to być smar stały ?
qps Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Sorki za podbicie, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Czy te pedały są przyczepne? Platformy nie będą wyglądały jakoś dziwnie na MTB ()? Pytam akurat o te, bo chciałem zamówić kilka przedmiotów od jednego sprzedawcy (żeby oszczędzić na przesyłce), i to są jego jedyne platformy które mieszczą się w moim przedziale cenowym. A może te?
Grendel Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 W każdym razie nie polecam pedałów (choćby najbardziej masywnych) sprzedawanych w marketach typu real. Raz się skusiłem, bo wyglądały naprawdę solidnie. Pojeździłem może tydzień, potem rower szedł do serwisu. Pytam czemu zmienili pedały a oni pokazują mi to co zostało z "marketowych" - kulki łożyskujące starte na pył praktycznie. PO TYGODNIU! czyli przejechane może z 300-400km.
bartkos Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Jeśli bierzesz pod uwagę plastiki, to polecam coś w rodzaju tych. Jeździłem na takich kilkanaście lat, aż rozleciały się w środku Kolejne kupiłem niemal identyczne. Noga się nie ślizga, a jednocześnie nie dają się we znaki przy przypadkowym uderzeniu czy otarciu tak jak metalowe. Ja po małych przeróbkach dodatkowo zamontowałem sobie do nich noski
qps Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 A może te: Allegro albo te: Allegro Nikt nie używał któregoś z tych 4 modeli?
Sev Napisano 18 Lipca 2011 Napisano 18 Lipca 2011 Jak dla mnie platformy są o wiele bardziej przyczepne - kiedy zdarza mi się wsiąść na rower ze "zwykłymi" pedałami to po prostu dziwnie się czuję w pierwszej chwili. Sam używam VP-559 (link). Co prawda są to ciężkie kloce, ale jeździ mi się na nich naprawdę wygodnie. Na pewno nigdy nie wrócę już do konwencjonalnych pedałów. Jedyne zastrzeżenie, jakie mam co do nich to fakt, że fabrycznie łożyska były zbyt mocno skręcone, przez co hałasowały w czasie jazdy - to chyba odosobniony przypadek bo model ten generalnie ma dobre opinie. Wystarczyło lekko poluzować i od tamtej pory nie ma z nimi najmniejszego problemu (zrobiły ze mną prawie 1000 km).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.