stefan2810 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 26x1.5/1.95 to chyba zalecane szerokości. Jak szerokość wewnętrzna obręczy wynosi 19mm lub więcej to myślę że powinno wszystko hulać, lecz może niech wypowie się ktoś bardziej obeznany. DO poczytania --> http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/
Acer Napisano 14 Maja 2011 Autor Napisano 14 Maja 2011 No przeanalizowałem to i wychodzi że spokojnie wejdzie 26x2.25.
tomaszek12 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Na plus zwijanej będzie niewątpliwie łatwiejsze zmieszczenie zapasowej opony w plecaku np. jadąc na dłuższą wyprawę, z drutowaną może być problem - chyba że się ma bardzo duży plecak . Ale podobno wszystko można zrobić. No nie jak to przeczytałem to muszę odpowiedzieć ...kto wozi zapasową oponę ( rozumiem-dętkę to dla mnie podstawa !!!) a wracając do tematu- podstawa to waga ,no i oponę zwijaną można zmienić bez łyżek bo schodzi sama ( dla niektórych to wada bo nie można jechać na kapciu bo opona schodzi z obręczy . Opona jak dla mnie to tylko ZWIJANA !!!! -i pamiętajmy wozimy na zmianę dętkę !!!!......ostatnio zrobiło się ciepło i dużo ludzi jeździ do pracy rowerem -wczoraj widziałem dwa kapcie w rowerach ( pewnie bym wspomógł zapasem -bo zawsze wożę -ale bez łyżek nie da się wymienić druta .
Acer Napisano 17 Maja 2011 Autor Napisano 17 Maja 2011 Ja też się do zakupu zwijanej wkońcu przekonałem.
RadekSki Napisano 18 Maja 2011 Napisano 18 Maja 2011 No nie jak to przeczytałem to muszę odpowiedzieć ...kto wozi zapasową oponę ( rozumiem-dętkę to dla mnie podstawa !!!) Przykładowo ktoś kto jedzie na kilkudniowy (czy dłuższy) wypad z sakwami i w razie problemów z oponą woli nie tracić całego dnia na szukanie sklepu rowerowego. Myślę, że jest sporo jeszcze innych sytuacji w którym rowerzyści wożą zapasową oponę. Co do zakładania opony drutowanej wg mnie odrobina wyczucia i można poradzić sobie czymkolwiek twardym i niezbyt ostrym (imbus na przykład zdaje egzamin całkiem dobrze, klucz pałski itd.)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.