SteveY Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Witam. Zastanawiam się nad przejściem z platform na pedały zatrzaskowe. Wieki temu jeździłem na zwykłych spd ale koszmarnie bolały mnie kolana (no może z tym koszmarem nieco przesadzam). Teraz w erze netu wyczytałem, że prawdopodobnie lepsze były by dla mnie nieco "luźniejsze" pedały. Chciałbym wybrać model który: - zapewnia jak największą swobodę stopie - łatwo się wypina (dawno nie jeździłem na uwięzi - waga do 300g - im mniej tym lepiej, wiadomo. - idealnie było by gdyby można było na nich awaryjnie jechać w zwykłych butach. - cena - no raczej więcej niż 500zł nie chciałbym wydać Nie wiem czy pierwsze dwa warunki aby się nie wykluczają? Czy na tych Look'ach da się od biedy jechać w zwykłych butach? Do Crank'ów widziałem na alledrogo specjalne nakładki umożliwiające wyskoczenie "po bułki" w tenisówkach. A może polecicie jakiś inny model. Priorytet ma warunek numer 1.
fw66 Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Mam Quartz'e. Swoboda ruchu jest w sam raz (nie za duża, nie za mała). Z wypinaniem nie ma problemu (ustawia się kąt wypięcia). Awaryjnie można na nich jeździć w zwykłych butach. Jestem z nich w 100% zadowolony.
qball Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Ja na crankach pare km zrobiłem w tenisówkach Jak dla mnie CB nie nadwyrężają strasznie kolan, (przy dobrym ułożeniu reszty parametrów roweru ofc)
beardman Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Co do bólu kolan to jest on z reguły spowodowany złym ustawieniem bloków w butach. Przy dobrym przykręceniu bloków luz w każdych pedałach jest wystarczający, żeby nie obciążać kolan ( a przynajmniej powinien być). Taką sytuację miałem przy ubijakach. Dwa razy dzwoniłem po transport do domu bo nie byłem w stanie pedałować z powodu bólu prawego kolana. Okazało się, że miałem źle przykręcony blok. Pięta była za bardzo na zewnątrz i kolano pracowało w złej płaszczyźnie. Po regulacji bloku w bucie problem zniknął. A teraz moja ocena ubijaków: Po 9 latach jazdy w spd-kach Ritcheya kupiłem ubijaki. Głównie przez to, że Ritchey'e w zimie zapychały mi się śniegiem. Ale po miesiącu wróciłem do starych spd-ków bo nie byłem w stanie za cholerę się do nich przyzwyczaić. Mają dość mocną sprężynę i dobrze trzymają ale ze względu na budowę cały czas czułem ich nacisk na podeszwie w bucie (mam trekkingowe buty, być może w sztywnych plastikowych butach problem nie występuje). Plastikowe podkładki mające chronić podeszwę zostały przez nie po tygodniu "zjedzone" i musiałem dorobić drugie z blachy aluminiowej, żeby nie zniszczyć butów. Co do jazdy w zwykłych butach to bez nakładek nie ma szansy. Dwa razy byłem zmuszony i nie polecam ;-). Jechać się da ale jest strasznie niewygodnie. Co do looków to nie mam doświadczenia ale wyglądają podobnie do spd-ków, więc są pewno wygodniejsze. No i są dość chwalone przez użytkowników.
miskov17 Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Plastikowe podkładki nie służą do ochrony podeszwy! Tylko do podniesienie bloku, gdyby protektor buta był za wysoki i uniemożliwiał wpinanie się. Do ochrony można dokupić/dorobić blaszkę jak też poczyniłeś. Ogólnie rzecz biorąc, jako zadowolony użytkownik CB trudno byłoby mi ich nie polecić. Zamiast zwykłych ubijaków - Egg beater, polecam jednak model Candy, który ma mini platformę i znacznie zwiększa powierzchnię styku but - pedał. Parę dni temu zamontowałem Egg beatery SL (na co dzień Candy C), zrobiłem przysłowiowe kółko wokół domu i byłem zaskoczony jak duża i wyczuwalna jest różnica w podparciu buta. Odnośnie reszty plusów i minusów, możesz sporo poczytać o tym w innych tematach, dla mnie najważniejsze to: + praca w błocie, + luz na boki, + banalny serwis, + b.dobra dostępność części zamiennych, + cena/waga. Minusy to szybko zużywające się bloki i uszkadzanie podeszwy, w modelach poniżej SL skrzydełka lubią się urywać. Ogólna wytrzymałość cranków jest dobra, oczywiście jak dbasz tak masz Looków nie używałem, zwykłe spd owszem i na pewno nie wróciłbym do nich.
beardman Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 @miskov17: Pewno masz rację co do tych podkładek plastikowych. Dzięki za sprostowanie. Co nie zmienia faktu, że po tygodniu podkładki te zostały zjechane przez pedały, a same pedały zaczęły mi niszczyć buty. Po dorobieniu podkładek problem zniknął. No i rzeczywiście miałem najprostsze ubijaki. Candy C z platformą na pewno spisują się lepiej. Co do wpinania i wypinania to nie mam im nic do zarzucenia. No i oczywiście nie zapychają się błotem czy śniegiem, jak spd-ki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.