Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] określenie długośći wózka x-9

zgrzezly

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jaka jest odległość pomiędzy śrubami mocującymi kółka napinające w średnim i długim wózku przerzutki x-9 2009??.

Otóż mam przerzutkę jak w temacie chciałbym się dowiedzieć czy ma długi czy średni wózek.

Pojemność mojego napędu to 43T, długość łańcucha określona na dużych kołach kasety i korby, a pomimo tego łańcuch ma zwisy na najmniejszych kołach kasety i korby. Podejrzewam za krótki wózek ale chciałbym się upewnić.

pozdrawiam

zgrzezly

Napisano

dla potomności, zmalezione w necie i potwierdzone pomiarem dla długiego wózka.

3" dla średniego wózka

3,75" dla długiego wózka

Mam długi wózek, długość łańcucha dobrana na największych kołach kasety i korby, fototografia w załączeniu

http://imageshack.us/photo/my-images/703/img5184g.jpg/

śruba "b-screw" maksymalnie wykręcona, odległość górnego kółka wózka od największej zębatki kasety ok 6mm, czyli przepisowo wg instrukcji sram-a.

Mimo to łańcuch ma zwis na najmniejszych zębatkach kasety i korby, jedynym sposobem na jego napięcie jest wkręcanie śruby "b-screw" wbrew instrukcji która wyraźnie pisze, żeby tej śruby nie używać do regulacji napięcia tylko do ustawienia odległości kółka wózka od kasety.

Co z tym fantem zrobić??, nie mam pomysłów, jak sprawdziłem przy zwisającym łańcuchu musiłbym skrócić łańcuch jeszcze o 3 ogniwa co patrząc na powyższe zdjęcie nie bardzo jest możliwe.

Napisano

Pojemność mojego napędu to 43T,

Długi wózek

Po zdjęciu widać, że masz za krótki łańcuch

Po pierwsze kto ci każe jeździć z przekosem łańcucha

Qufa nie krzyżujemy go :mellow: bo mu to niedobrze robi

Skrajne przełożenia powinny być prawem zabronione :whistling: chyba, że rower w spoczynku zostaje na najmniejszej z przodu i z tyłu by sprężyna wózka nie miała za ciężko :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...