Skocz do zawartości

[ Amortyzator] Rst Launch Ra - Zbyt twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Jestem nowym użytkownikiem forum i chwiałbym poprosić o pomoc,ponieważ mam amorka RST Launch Ra i przy mojej wadze(55kg) jest strasznie twardy.Co mógłbym z tym zrobić??Czytałem o różnych rozwiązaniach typu nowy olej 5WT lub o innej sprężynie miękkiej ale nie wiem gdzie taką dostanę :confused: zaznaczam że nie będę na moim Signie robił jakiś szczególnych dropów :) bo jeżdze głównie w lesie.

Z góry thx za pomoc

Napisano

Dokładnie się na tym nie znam, ale w rowerach do skakania amorki mają być dość twarde... Jak nie skaczesz to po prostu zły typ roweru sobie wybrałeś i już. Sprężynę można zmienić, ale nie wiem czy jest sens się w takie coś bawić. Nazbieraj trochę kasy i albo kup miękkiego amorka, albo rower służący do jazdy po lesie.

Napisano

Ogólnie to amortyzator jest dziwny, a kręciłeś rozumiem korkami? Bo ja ważę dwa razy tyle co Ty, i nie pracuje tylko 100mm a 30mm zostaje nie tknięte i nie widziało uszczelki. Ogólnie olej da Ci chyba tylko lepszą prace w sensie smarowania i poślizgu bo zabieg rzadszego dolania oleju ma sens przy amortyzatorze olejowym ten jest prostą konstrukcją jeszcze jest możliwość wyczyszczenia go w środku może uszczelki nie trzymają i jest syf. A sprężynę musiałbyś poszukać po rozmiarze i dopasować z innego amorka.

Napisano

Zgłoś się do firmy Velo i spytaj, czy ci sprzedadzą bardziej miękką sprężynę. Ewentualnie możesz pokombinować ze sprężynami od innych amortyzatorów. Tu masz przykładowego linka inspiracyjnego:

Tylko przypadkiem nie zrób tak jak on, bo zwiększenie skoku to zły pomysł.

Napisano

Tak kręciłem regulacjami(tłumienie sprężenia zwrotnego i miękkość) ale nic to nie daje za dużo.Pozatym odwołując się do pierwszej odp. ja jestem początkujący więc nie bede jeszcze robil dropów po 2m bo rower kupilem wlasnie do Dirtu :D

Ps.Ten filmik też widziałem :)

Napisano

Tylko takie kombinowanie zbyt dużo nie daje bo np u mnie ślizgacze i uszczelki dobiły przed 500km i nie dość że mam luz przód tył na goleni dolnej i górnej to jeszcze zachowuje się tak jak by na goleni była gdzieś faza w jej koło i ma takie 3mm góra dół gdzie wpada i wydaje z Siebie dość dziwny dźwięk. Normalnie zoom z Tesco to to nie jest ale jeśli mam kupować amor i wymienić sprężynę ślizgi i co tam jeszcze to mija się to z celem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...