BikerSignDsa Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Witam.Jestem nowym użytkownikiem forum i chwiałbym poprosić o pomoc,ponieważ mam amorka RST Launch Ra i przy mojej wadze(55kg) jest strasznie twardy.Co mógłbym z tym zrobić??Czytałem o różnych rozwiązaniach typu nowy olej 5WT lub o innej sprężynie miękkiej ale nie wiem gdzie taką dostanę zaznaczam że nie będę na moim Signie robił jakiś szczególnych dropów bo jeżdze głównie w lesie. Z góry thx za pomoc
CarNeezA Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Dokładnie się na tym nie znam, ale w rowerach do skakania amorki mają być dość twarde... Jak nie skaczesz to po prostu zły typ roweru sobie wybrałeś i już. Sprężynę można zmienić, ale nie wiem czy jest sens się w takie coś bawić. Nazbieraj trochę kasy i albo kup miękkiego amorka, albo rower służący do jazdy po lesie.
kepa416 Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Ogólnie to amortyzator jest dziwny, a kręciłeś rozumiem korkami? Bo ja ważę dwa razy tyle co Ty, i nie pracuje tylko 100mm a 30mm zostaje nie tknięte i nie widziało uszczelki. Ogólnie olej da Ci chyba tylko lepszą prace w sensie smarowania i poślizgu bo zabieg rzadszego dolania oleju ma sens przy amortyzatorze olejowym ten jest prostą konstrukcją jeszcze jest możliwość wyczyszczenia go w środku może uszczelki nie trzymają i jest syf. A sprężynę musiałbyś poszukać po rozmiarze i dopasować z innego amorka.
kello Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Zgłoś się do firmy Velo i spytaj, czy ci sprzedadzą bardziej miękką sprężynę. Ewentualnie możesz pokombinować ze sprężynami od innych amortyzatorów. Tu masz przykładowego linka inspiracyjnego: Tylko przypadkiem nie zrób tak jak on, bo zwiększenie skoku to zły pomysł.
BikerSignDsa Napisano 10 Maja 2011 Autor Napisano 10 Maja 2011 Tak kręciłem regulacjami(tłumienie sprężenia zwrotnego i miękkość) ale nic to nie daje za dużo.Pozatym odwołując się do pierwszej odp. ja jestem początkujący więc nie bede jeszcze robil dropów po 2m bo rower kupilem wlasnie do Dirtu Ps.Ten filmik też widziałem
kepa416 Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Tylko takie kombinowanie zbyt dużo nie daje bo np u mnie ślizgacze i uszczelki dobiły przed 500km i nie dość że mam luz przód tył na goleni dolnej i górnej to jeszcze zachowuje się tak jak by na goleni była gdzieś faza w jej koło i ma takie 3mm góra dół gdzie wpada i wydaje z Siebie dość dziwny dźwięk. Normalnie zoom z Tesco to to nie jest ale jeśli mam kupować amor i wymienić sprężynę ślizgi i co tam jeszcze to mija się to z celem.
BikerSignDsa Napisano 12 Maja 2011 Autor Napisano 12 Maja 2011 Dzięki all kupiłem nowy amor powietrzny i jest spoko.Temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.