Skocz do zawartości

[Amortyzator] Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam okazje zamienić swojego Manitou super black spv na Rock Shoxa rebe sl z rocznika 2009.

Do zamiany nie muszę nic dopłacać. Warto się zamienić? Poczuje dużą różnice?

I jeszcze jedno pytanie. Czy zmiana skoku ze 100mm na 120mm nie zmieni mi zbytnio geometrii w cubie ams pro?

Napisano

O amorach się nie wypowiadam bo ich nie znam. Jeśli zaś chodzi o geometrię ramy, zmiana może znacząco na nią wpłynąć. Może stać się narowista i nerwowa-jednym słowem nadsterowna. Ale też wiele zależy od wysokości amora. Może być tak, że amor o większym skoku jest podobnej wysokości co ten o mniejszym i wtedy nie ma problemu. Przykładowo SRSuntour Epicon o skoku 100mm jest dużo wyższy niż np Reba o tym samym skoku.

Napisano

Witam.

Mam okazje zamienić swojego Manitou super black spv na Rock Shoxa rebe sl z rocznika 2009.

Do zamiany nie muszę nic dopłacać. Warto się zamienić? Poczuje dużą różnice?

I jeszcze jedno pytanie. Czy zmiana skoku ze 100mm na 120mm nie zmieni mi zbytnio geometrii w cubie ams pro?

Ja bym się od razu zamienił. Blecki w środku są plastikowe, mogą się rozlecieć (mój Elite się rozleciał). Reby są robione porządnie. Golenie górne o większej średnicy to większa sztywność. Wysokość raczej nie wpłynie negatywnie, ale jakby co to w Rebie jest system All Travel i możesz ją przestawić na 100 mm.

Napisano

Mierzyłem blecka i przy 100mm skoku goleń ma 120. Nie wiem jaki zapas ma Reba.

Poszukałem trochę i znalazłem te Cuby z Rebami u-turn,

które miały 120 skoku to może wejdzie, a jak się będzie źle jeździło to zawsze można zmniejszyć:)

Napisano

Musisz zmierzyć wysokość między mocowaniem koła a początkiem rury sterowej, żeby porównywać wysokości amortyzatorów. A co do zamiany to warto. I może rzeczywiście zostaw 120mm i jak będzie źle się jeździło to zmień. I tak Reba ci trochę siądzie, jak dopompujesz powietrza w negatywną komorę. Według mnie powinno być ok, bo te cube'y były chyba jeszcze z Foxami 110mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...