Mystikreq Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Witam! Jestem nowy na Tym forum i nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem temat. Wymieniłem mostek i kierownicę w Kross Hexagon v6 2010 19" na TRUVATIV HUSSEFELT DH powody:Dużo jeżdżę Krossem Sign DS2, przyzwyczajenie do innego roweru. Niewygodnie mi jeździć z węższą kierownicą. Chce podnieść wyżej główkę ramy poprzez zmianę amortyzatora na wyższy. Wyższy konstrukcyjnie 100mm albo jakiś 120mm pod tarcze 180mm. Budżet 500-600zł. Rower służy do jazdy po lesie, czasem lekkich tricków (manuale, zjazdy ubitymi ścieżkami bez hop(do tego mam DS). Waga bikera to 85kg. Jaki amortyzator bez piwotów, proponujecie w tym przedziale cenowym?
Szogun123 Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Robienie z Hexagona V6 roweru bardziej do freeride'u jest niewskazane. Główki ram w najbardziej typowych (no i przede wszystkim tańszych) rowerów DO XC (zaznaczam do XC!) są stworzone raczej do amortyzatorów ze skokiem 80mm/100mm. 120mm jeszcze ujdzie, ale moje zdanie jest takie: Jeśli zamierzasz uprawiać trochę inną dziedziną kolarstwa górskiego aniżeli Cross Country to pomyśl nad składaniem nowego roweru, który będzie do tego służyć. Jeśli chodzi o sam amortyzator to może Epicon? Tani, lekki, wytrzymały. Albo po prostu najzwyklejsza Tora.
Mystikreq Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Robienie z Hexagona V6 roweru bardziej do freeride'u jest niewskazane. Główki ram w najbardziej typowych (no i przede wszystkim tańszych) rowerów DO XC (zaznaczam do XC!) są stworzone raczej do amortyzatorów ze skokiem 80mm/100mm. 120mm jeszcze ujdzie, ale moje zdanie jest takie: Jeśli zamierzasz uprawiać trochę inną dziedziną kolarstwa górskiego aniżeli Cross Country to pomyśl nad składaniem nowego roweru, który będzie do tego służyć. Jeśli chodzi o sam amortyzator to może Epicon? Tani, lekki, wytrzymały. Albo po prostu najzwyklejsza Tora. To nie ma Być rower do freeride'u, od tego mam DS2 chodzi tylko o to by było wyżej na kierownicy i żeby tarcza 180mm mu nie szkodziła. Znalazłem w necie fotke hexagona V5? z 120mm Epiconem (http://www.bikestats.pl/rowery/Kross-Hexagon-V5-PRO_6619_4420.html) wygląda normalnie? Jakie jeszcze propozycje?
Szogun123 Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Rama od V5 nie jest zaprojektowana pod względem wytrzymałościowym pod amortyzator 120mm...
ugupu Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Sprubój Epicona. SRSuntour są generalnie wyższe od konkurencji przy tym samym skoku. Epicon polecany jest do AM, może więc wytrzyma i twoją jazdę.
Mystikreq Napisano 12 Maja 2011 Autor Napisano 12 Maja 2011 Wybór padł na ROCK SHOX Tora 302 U-Turn - Solidny widelec, kolor czarny mat pasuje do koloru Hexagona V6 z 2010r. Regulacja skoku 85-130mm więc podwyższę dokładnie o tyle ile mi potrzeba. Maksymalna tarcza jaką przewiduje producent to 203cm, także nie powinno dziać się nic złego przy tarczy 180mm. Zastanawiam się czy zmienić stery, czy zostawić oryginalnie Neco z v6?
kello Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Jeśli są na zwykłych łożyskach kulkowych ( w wianuszku ) to możesz zainwestować w jakiekolwiek z igiełkowymi lub maszynowymi. Łatwiej się je ustawia (nie trzeba tak uważać przy skręcaniu), są trwalsze (nie wybija się w nich bieżnia - efekt zamka).
Mystikreq Napisano 12 Maja 2011 Autor Napisano 12 Maja 2011 Jeśli są na zwykłych łożyskach kulkowych ( w wianuszku ) to możesz zainwestować w jakiekolwiek z igiełkowymi lub maszynowymi. Łatwiej się je ustawia (nie trzeba tak uważać przy skręcaniu), są trwalsze (nie wybija się w nich bieżnia - efekt zamka). hmmm nie wiem jakie stery ma hexagon v6 zintegrowane czy nie? Jakie stery mi polecisz np na allegro do 70zł?
afly Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Hexagon 2010 ma stery poł-zintegrowane. Od siebie polecam Accent Airplane http://velo.pl/produkty/?m=1&id=195 P.S. zobacz czy nie masz dystrybutora Velo w swoim mieście.
Mystikreq Napisano 16 Maja 2011 Autor Napisano 16 Maja 2011 Hexagon 2010 ma stery poł-zintegrowane. Od siebie polecam Accent Airplane http://velo.pl/produkty/?m=1&id=195 P.S. zobacz czy nie masz dystrybutora Velo w swoim mieście. Niestety nie ma w Bydgoszczy :/ W hexagonie są stery neco. Nie wiem jaki model, czy są dobre i ich nie zmieniać? (kupiłem hamulce bb7 i krucho z kasą)
Mystikreq Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Napisano 6 Czerwca 2011 Tora 302 u-turn ustawiona na ok 120mm, (może później obniżę na 110mm), stery zmienione na mocniejsze igiełkowe neco, inna kierownica mostek hamulce i siodło. Siodło może nie pasuje ale jest wygodne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.