Skocz do zawartości

[Amortyzator] zmiana geometrii ramy MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Jestem nowy na Tym forum i nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem temat.

Wymieniłem mostek i kierownicę w Kross Hexagon v6 2010 19" na TRUVATIV HUSSEFELT DH

powody:Dużo jeżdżę Krossem Sign DS2, przyzwyczajenie do innego roweru. Niewygodnie mi jeździć z węższą kierownicą.

Chce podnieść wyżej główkę ramy poprzez zmianę amortyzatora na wyższy. Wyższy konstrukcyjnie 100mm albo jakiś 120mm pod tarcze 180mm. Budżet 500-600zł.

Rower służy do jazdy po lesie, czasem lekkich tricków (manuale, zjazdy ubitymi ścieżkami bez hop(do tego mam DS).

Waga bikera to 85kg.

Jaki amortyzator bez piwotów, proponujecie w tym przedziale cenowym?

Napisano

Robienie z Hexagona V6 roweru bardziej do freeride'u jest niewskazane. Główki ram w najbardziej typowych (no i przede wszystkim tańszych) rowerów DO XC (zaznaczam do XC!) są stworzone raczej do amortyzatorów ze skokiem 80mm/100mm. 120mm jeszcze ujdzie, ale moje zdanie jest takie: Jeśli zamierzasz uprawiać trochę inną dziedziną kolarstwa górskiego aniżeli Cross Country to pomyśl nad składaniem nowego roweru, który będzie do tego służyć. Jeśli chodzi o sam amortyzator to może Epicon? Tani, lekki, wytrzymały. Albo po prostu najzwyklejsza Tora.

Napisano

Robienie z Hexagona V6 roweru bardziej do freeride'u jest niewskazane. Główki ram w najbardziej typowych (no i przede wszystkim tańszych) rowerów DO XC (zaznaczam do XC!) są stworzone raczej do amortyzatorów ze skokiem 80mm/100mm. 120mm jeszcze ujdzie, ale moje zdanie jest takie: Jeśli zamierzasz uprawiać trochę inną dziedziną kolarstwa górskiego aniżeli Cross Country to pomyśl nad składaniem nowego roweru, który będzie do tego służyć. Jeśli chodzi o sam amortyzator to może Epicon? Tani, lekki, wytrzymały. Albo po prostu najzwyklejsza Tora.

To nie ma Być rower do freeride'u, od tego mam DS2 chodzi tylko o to by było wyżej na kierownicy i żeby tarcza 180mm mu nie szkodziła.

Znalazłem w necie fotke hexagona V5? z 120mm Epiconem (http://www.bikestats.pl/rowery/Kross-Hexagon-V5-PRO_6619_4420.html)

wygląda normalnie?

Jakie jeszcze propozycje?

Napisano

Sprubój Epicona. SRSuntour są generalnie wyższe od konkurencji przy tym samym skoku. Epicon polecany jest do AM, może więc wytrzyma i twoją jazdę.

Napisano

Wybór padł na ROCK SHOX Tora 302 U-Turn - Solidny widelec, kolor czarny mat pasuje do koloru Hexagona V6 z 2010r.

Regulacja skoku 85-130mm więc podwyższę dokładnie o tyle ile mi potrzeba. Maksymalna tarcza jaką przewiduje producent to 203cm, także nie powinno dziać się nic złego przy tarczy 180mm.

Zastanawiam się czy zmienić stery, czy zostawić oryginalnie Neco z v6?

Napisano

Jeśli są na zwykłych łożyskach kulkowych ( w wianuszku ) to możesz zainwestować w jakiekolwiek z igiełkowymi lub maszynowymi. Łatwiej się je ustawia (nie trzeba tak uważać przy skręcaniu), są trwalsze (nie wybija się w nich bieżnia - efekt zamka).

Napisano

Jeśli są na zwykłych łożyskach kulkowych ( w wianuszku ) to możesz zainwestować w jakiekolwiek z igiełkowymi lub maszynowymi. Łatwiej się je ustawia (nie trzeba tak uważać przy skręcaniu), są trwalsze (nie wybija się w nich bieżnia - efekt zamka).

hmmm nie wiem jakie stery ma hexagon v6 zintegrowane czy nie? Jakie stery mi polecisz np na allegro do 70zł?

Napisano

Hexagon 2010 ma stery poł-zintegrowane. Od siebie polecam Accent Airplane http://velo.pl/produkty/?m=1&id=195

P.S. zobacz czy nie masz dystrybutora Velo w swoim mieście.

Niestety nie ma w Bydgoszczy :/

W hexagonie są stery neco. Nie wiem jaki model, czy są dobre i ich nie zmieniać? (kupiłem hamulce bb7 i krucho z kasą)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tora 302 u-turn ustawiona na ok 120mm, (może później obniżę na 110mm), stery zmienione na mocniejsze igiełkowe neco, inna kierownica mostek hamulce i siodło. Siodło może nie pasuje ale jest wygodne.

44f2acb98ded.jpg

f7c54f2095d5.jpg

1be8c9b76c8b.jpg

7fadf7e1cbd4.jpg

b131172b146e.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...