benkowik Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Witam, Zakupiłem rower i po pierwszej 10 km przejażdżce zauważyłem a raczej usłyszałem, że przedni hamulec hydrauliczny piszczy. Łapie dobrze ale ten pisk strasznie przeszkadza. Niestety nie znam się dobrze na hydraulicznych. Zawsze w swoim rowerze miałem V-brakei. Co dziwne piszczy przy bardzo małych prędkościach 0-8km/h. Moje hamulce - SHIMANO (11) M445 Hydraulic Disc Jaki czynności powinienem wykonać aby pozbyć się tych pisków. Pozdrawiam.
Onyxer Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Jeździłeś po deszczu ? Upewniłeś się czy klocki się dotarły ?
benkowik Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Deszcz jeszcze mnie nie spotkał. Nie sprawdzałem czy się dotarły ale mam wrażenie, że delikatnie obcierają się o tarcze przy jeździe ale to tak delikatnie, że ciężko to usłyszeć (jest to możliwe tylko przy podniesionym kole i szybkim jego rozbujaniu). Na oko wszystko jest ustawione (kąty, odległości poszczególnych części) tak samo jak z tyłu, więc napisałem ten temat bo zastanawiało mnie dla czego piszczy.
Sonix Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 A ile masz przejechane na tych hamulcach? Nowe hamulce muszą się dotrzeć. Moje na początku też lubiły popiszczeć, ale problem sam ustał po dotarciu.
ramir Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Ja też tak miałem z hamulcami shimano, że podczas hamowania przed światłami (do tego biorąc zakręt) przód zaczynał jęczeć - właśnie przy niskich prędkościach. Potem dodatkowo zachlapałem tarczę olejem. W moim przypadku pomogło spryskanie tarczy i klocków preparatem do odtłuszczania tarcz hamulcowych (w hipermarkecie za 10 zyla, dobrj firmy produkującej kosmetyki samochodowe). Może to pomoże???
Onyxer Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Jak u ciebie pomogło to u kolegi zapewne także. benkowik - a czy możesz sprawdzić czy na przedniej tarczy widać wyraźne rysy (takie jakby coś po tarczy tarło ?)
benkowik Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 Witam, Tarcza jest trochę "tłusta" więc to jest pewnie przyczyną tych odgłosów. Mam jednak inny problem. Wcześniej tego nie słyszałem ale dzisiaj po jeździe w terenie polnym (piasek pył) na klockach zebrało mi się trochę bardzo drobnego piasku. Na tarczy nie widać rys po hamowaniu lecz dzięki temu usłyszałem tarcie klocka o tarczę w trakcie jazdy. W domu zauważyłem, że tarcza w trakcie jazdy "leży" na klocku bliżej koła - po prostu tarcza jest bliżej wewnętrznego klocka niż środka). Tak jak wspomniałem mój sprzęt to 180mm front Center Lock i SHIMANO (11) M445 Hydraulic Disc. Chciałbym to wyrównać bo zużycie jednego klocka nie będzie równe drugiego. Tylko jak to zrobić?
Onyxer Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Wyjmij klocki, wyczyść i włóż z powrotem. A jak tarcza jest tłusta, to znaczy, iż wyciekł olej - trzeba odpowietrzyć i zalać na nowo.
Sonix Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Poluzuj zacisk naciśnij klamkę hamulca i trzymając ją dokręć zacisk tak się reguluje hamulce hydrauliczne gdy Ci klocek trze o tarczę.
Malolepszy Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Poluzuj zacisk naciśnij klamkę hamulca i trzymając ją dokręć zacisk tak się reguluje hamulce hydrauliczne gdy Ci klocek trze o tarczę. Witam !!! Ja mam identyczny problem. Posiadam hamulce Avid Elixir 5, na przodzie mam tarczę 185mm a z tyłu 160mm. Rower kupiłem używany ale stan całości wygladał na nie więcej niz 500km więc wszystko prawie nowe. Rower dostałem do złożenia więc wszystko musiałem ustawić na nowo. A więc hamulce ustawiłem tak że był minimalny dystas klocków po obu stronach do tarczy a sama tarcza nie posiadała bić. Puszczone koło przednie chodziło bezszelestnie. Po przejechaniu 50km usłyszałem dzwonienie tak jak kolega opisywał jadąc między 7-15 km/h. Przyjechałem do domu, rower do góry kołami i pokręciłem kołem. Słuchać lekkie ocieranie tarczy o klocek. Dodam że problem dotyczy tylko przednego koła z tarczą 185mm. Ustawiłem zacisk ponownie i znowu po niewielkim dystansie to samo. Jak bym mocno wszystkiego nie skręcił i jak doładnie nie ustawił to po pewnym czasie zaczyna ocierać co powoduje dzwonienie. Pytałem w serwisach i ponoć taki urok tarczy i to jeszcze tych większych. Ponoć obciążenia i temperatura zawsze trochę wykszywi tarczę i będzie lekko ocierać. Dodam że w grę nie wchodzi wibracja spowodowana przez opony bo miałem już 2 rodzaje i też wyciągałem klocki do jazdy i było na ten czas cicho. Moja teoria jest taka że tarcza ocierając minimalnie o klocek przy niskich prędkościach dostaje rezonansu i gra tak jak dzwonienie na instrumęcie trójkacie zawieszonym na sznurku. Proszę mi powiedzieć o co chodzi i co mogę z tym zrobić ? Puki co mam plan zmienić tarczę na 160mm kosztem słabszego hamowania lub zakup tarczy pływającej hope która moze być sztywniejsza i sama jej konstrukcja sprawia że nie wydaje dzwięków.
Sonix Napisano 9 Maja 2011 Napisano 9 Maja 2011 Proszę mi powiedzieć o co chodzi i co mogę z tym zrobić ? Jeśli masz możliwość to pożycz od kogoś tarczę sztywniejszą jak np na pająku i wtedy sprawdź czy dany problem się powtarza. P.S. Jaką masz tarczę?
Malolepszy Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 http://allegro.pl/avid-tarcza-hamulcowa-g3-cleansweep-185-i1563892486.html Avid - tarcza hamulcowa G3 Cleansweep - 185 Jeżdząc zaglądałem do serwisów rowerowych z pytaniem co zrobić z tymi skrzypcami. Były różne odpowiedzi: nie da sie bo tak ma być, nie powinno dzwonić, aż w końcu trafiłem na konkretnych ludzi i poradzili mi zakup tarczy pływającej hope 183mm: http://allegro.pl/hope-tarcza-plywajaca-183mm-czarna-i1612733043.html Zeszlifuje uchwyt o 2mm i powinno być ok. Koleś z którym rozmawiałem miał taką na rowerze i mówił że ogólnie nie ma z nią problemu. Tylko w skrajnych przypadkach trzeba ją troszkę puknąć by ją wyrównać (pływająca) Miałem też nówkę w ręce i mało tego że jest na tym pająku to jeszcze jest grubsza. Za tydzień kupuje taką i zobaczymy co to warte. Ta Avida z początku wydawała mi się za cienka. Po naprostowaniu i przejechaniu z 50km znów miała bicie. Dodam że waże 90kg więc przydało by sie coś solidniejszego.
Malolepszy Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Poczytałem troszkę opinii i ponoć tarczę Hope bardzo trudno dopasować do zacisków avida. Trzeba szlifować uchwyt i zacisk by nity tarczy o niego nie wadziły. Taka informacja całkowicie mnie zniechęciła do zakupu tarczy hope. Ale znalazłem jeszcze coś takiego i prawie na pewno taką sobie kupię : http://allegro.pl/tarcza-avid-cleansweep-x-140mm-160mm-185mm-i1574681698.html?source=oo Tarcza ma identyczny rozmiar, jest usztywniona i co najważniejsze nie ma wystających nitów.
Sonix Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Hej. Posiadam tą samą tarczę co Ty i mi nic nie piszczy. No ale jeśli nie możesz sobie z tym poradzić bądź tarczę masz krzywą to wymień na tą co podałeś w ostatnim poście.
Malolepszy Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Mam pytanie : wiadomo że nowo założona tarcza będzie idealnie prosta, ale czy przykładowo po przejechaniu danej ilości kilometrów nie będzie się sama wykrzywiać przykładowo od temperatury czy naprężeń? Jak jest u Ciebie ? Jak zakręcisz kołem to tarcza idealnie równo kręci się w stosunku do klocków czy ma jakieś większe czy mniejsze bicie oczywiście na boki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.