marcin986 Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam Przyszedł czas na zakup nowego roweru, i tak po przeanalizowaniu oferty całego rynku zostały dwa rowery na polu walki, mianowicie: 1 Scott scale 70 KLIK oraz 2. Centurion backfire 600 KLIK W ostatnim teście Magazynu rowerowego centurion wygrał porównanie rowerów do 3000 zł dostał 6 gwiazdek natomiast Scott był drugi z wynikiem 5 gwiazdek, na plus Centuriona dziennikarze uznali widelec SR suntour Raidon, w sumie to obydwa rowery różnią się w zasadzie widelcem hamulcami i piastami. Centurion ma hamulce Tectro Auriga Comp, trochę nie mam przekonania do tych hamulców i IMO Schimano w Scocie są lepszym rozwiązaniem. Poszukuje roweru do śmigania po bardziej lub mniej wymagających trasach jak i do okazjonalnego startu w maratonach. Z góry dziękuje za pomoc pozdrwiam
rychu284 Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Centurion ma lepszy napęd i ja bym go brał . Scott też jest dobry ale ceną do jakości wygrywa Centurion .
Slash0r Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Zdecydowanie Scott. Centurion się tu nie umywa i w każdej płaszczyźnie przegrywa ze Scale`m. Na scale 70 jeżdżę często i przyznam, że to świetny rower. Z tego co pamiętam w najnowszym Magazynie Rowerowym jest test wielu modeli pokroju Scale, który osiąga bardzo wysoką ocenę (w skali pozostałych modeli) 5/6 gwiazdek i jest chwalony jako jeden z najlepszych wyborów w tej cenie. @up nie mam pojęcia na jakiej podstawie sądzisz, że centurion lepszy, no ale twoja opinia, tym bardziej, że napęd jest niemal idetyczny, a w Scale Tora, hamulce Deorki. Do tego sprawdzona w bojach geometria.
Fenthin Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Myślę, że będziesz zadowolony z obu rowerów choć sam jestem za Scottem. @rychu284 Lepszy napęd? W obu korby Alivio, manetki i przednie przerzutki Deore, tylne SLX, kasety HG50 i łańcuchy HG53.
marcin986 Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Napisano 28 Kwietnia 2011 Już trochę sam jestem głupi, w tej kasie można jeszcze wyrwać Unibike'a ze zdecydowanie lepszym osprzętem, tylko jak to jest z tymi rowerami? Bez problemu pośmiga na tej ramie przez parę lat? Dzisiaj pojeździłem po lokalnych sklepach i znalazłem ubiegłorocznego krossa level a6 disc za 2400 tylko złożonego na jakiś piastach joytech i kij wi jakich obręczach. Jak myślicie Panowie kupować coś polskiego czy sprawdzonego scotta? (ps. tak tak wiem, że wyglądem się nie jeździ ale ten Unibike expert przy scale 70 totalnie nie wygląda )
Fenthin Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Tu nawet nie tyle wygląd co jeśli to ma być rower pod rozbudowę, lepiej wziąć coś na porządnej ramie nawet kosztem osprzętu. Jeśli nie i bardziej interesuje Cię osprzęt - bierz to, co uznasz za stosowne.
kingj Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Zdecydowanie Scott. Centurion się tu nie umywa i w każdej płaszczyźnie przegrywa ze Scale`m. Na scale 70 jeżdżę często i przyznam, że to świetny rower. Z tego co pamiętam w najnowszym Magazynie Rowerowym jest test wielu modeli pokroju Scale, który osiąga bardzo wysoką ocenę (w skali pozostałych modeli) 5/6 gwiazdek i jest chwalony jako jeden z najlepszych wyborów w tej cenie. @up nie mam pojęcia na jakiej podstawie sądzisz, że centurion lepszy, no ale twoja opinia, tym bardziej, że napęd jest niemal idetyczny, a w Scale Tora, hamulce Deorki. Do tego sprawdzona w bojach geometria. Tak dla jasności ta Tora to sprężyna, @marcin986 ramy mają nieco inną geometrię musisz po prostu przysiąść się do obu, bo takie samo dywagowanie o sprzęcie nic nie da.
weronix Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 a Tora na sprężynie jest zła? sorry że się włączę ale upatrzyłam sobie ten sam rower co założyciel tematu właściwie to bardziej mnie interesuje czy różnica pomiędzy Dartem 2 a Torą jest duża?. Pytam dlatego, że Scale 70 z 2010 roku ma Darta 2 ale też jest tańszy od Scale'a z 2011r.
sivydym Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 Jesli ważysz tak 80-90 kg w górę to Tora będzie całkiem całkiem - dopiero przy tej wadze spreżyna zaczyna się uginać. Dart jest mniej wybredny co do wagi - w tym wypadku - rowerzystki. A tak poza tym Scale 70 z 2010 ma najładniejsze malowanie i już
weronix Napisano 29 Kwietnia 2011 Napisano 29 Kwietnia 2011 Właśnie malowanie mnie urzekło mam nadzieję że Dart się sprawdzi. Scott to w końcu świetna rama więc bym się nie zastanawiała nad Centurionem. Zawsze można zrobić upgrade a jeśli sprzętowo są takie same to w ogóle nie ma się co zastanawiać tylko brać Scale'a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.