Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] Niska siła hamowania, ocieranie się klocków o tarczę

strykul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam hamulce Promax DSK-320 na widelcu RST Launch (Mongoose Fireball 2008). Jak napisałem wyżej, hamulce mają niską siłę hamowania, pomimo skrócenia linki. Bardzo proszę o wyjaśnienie, jak je porządnie wyregulować (w serwisie zawołali mi 40 zł...) Przy okazji mam drugie pytanie: Co zrobić, kiedy przy większym nacisku na pedały korba (suport?) trzeszczy niemiłosiernie? Dokręcanie nie przynosi rezultatu...

Pozdrawiam,

Patryk

Napisano

Może to nie korba trzeszczy a łańcuch. Tak było w moim przypadku.

A co do hamulców spróbuj przeczyścić tarcze bo może klocki poprostu się ślizgają.

Napisano

A czy klocki hamulcowe są porządnie dotarte? Jeśli tak, być może jest to wina zatłuszczonej tarczy, wystarczy dotknąć palcem ubabranym w czymś tłustym i gotowe.

40zł za regulację hamulca to jakiś kiepski dowcip...

Napisano

To się nazywa ponoć "przegląd" ... pytanie numer 3... w momencie, gdy mam zaciśnięty przedni hamulec, popychając rower, ten "buja" się na hamulcu. Zdjąłem koło i okazało się, że tarcza rusza się na swoim mocowaniu. Przykręcona jest kilkoma imbusami 2-3mm, dokręcenie ich nie pomogło, obluzowało się znów po kilku hamowaniach... uprzednio, z hamowaniem było związanie takie "szarpanie" coś jak ABS (tak było od nowości) ale zostałem uspokojony że to normalne "na dotarciu"...

A jeśli to łańcuch, to ja to rozwiązać?

Napisano

Może poprostu się wyciągnął i nie wchodzi na zębatki tak dokładnie(wtedy trzeba kupić drugi).. A jak nie to spróbuj zrobić małe smarowanie..

Zobacz w jakim jest stanie i oceń.

Napisano

A jesteś pewny że śruby w zacisku są mocno dokręcone? Na luzujące śruby tarczy to albo wersja eco: lakier do paznokci, kropelka, podkładki lub wersja expensive: loctite. Co do trzeszczenia to czytnij sobie ten artykuł.

Niska siła hamowania może być związana z zatłuszczoną tarczą lub klockami, a na to najlepsza: benzyna ekstrakcyjna, 2-propanol lub aceton.

Napisano

nie obraź sie, ale ten hamulec to straszna lipa ma słabą spreżyne i nawet po dokładnej regulacji i odtłuszczeniu tarczy hamuje bardzo słabo lub są z nim problemy

Napisano

Rower kupiłem w całości, nie za bardzo mam kasę na wymianę wszystkich komponentów po kolei. Hamulce umyte 2-propanolem. Mój tata zasugerował, że problemem mogą być naciągające się linki hamulcowa...czy to jest prawdopodobne?

Napisano

Wiesz, teoretycznie w hydraulikach płyn też ma pewną ściśliwość, więc linka jest moim zdaniem mało prawdopodobna. Możesz jeszcze pomyśleć nad zmianą klocków. Jeśli szkoda Ci kasy to kup tylko jeden komplet i sprawdź czy będzie zmiana w sile hamowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...