StillChillin Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, na forum jestem nowy i mam pewien problem, mianowicie chodzi o wybór rozmiaru ramy szosowej. Model roweru to Merida Road Race 880. Dostępne rozmiary to S(50)-S/M(52)-M/L(54)-L(56)-XL(59). Mam 175cm wzrostu, a odległość od podłogi do kroku to jakieś 83cm. W teori ramka 56 powinna być dobra, ale chciałbym się dowiedzieć jak jest w praktyce. Jest to mój pierwszy rower szosowy także proszę o rzetelną odpowiedz. Pozdrawiam.
1415chris Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 StillChillin witamy na forum. Przed zalozeniem tematu zapoznaj sie regulaminem forum, nastepnym razem beda ostrzezenia. Co do rozmiaru ramy, najwazniejszym parametrem jest efektywna dlugosc gornej rury. Roznica 2cm w podsiodlowce moze byc latwo skorygowana przez wielkosc wysuniecia sztycy, a roweru nie da sie wyciagnac lub skurczyc
TomekW Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Można założyć dłuższy mostek ale to jednak nie to samo. Rzuć okiem na specyfikację techniczną i podaj długość górnej rury. Wydaje mi się, że 56 to sporo jak na Twój wzrost, moim zdaniem 54 będzie optymalne.
Aurox Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Hehe, od kiedy pojawiły się konstrukcje sloppingowe to tylko są problemy. Ktoś piszę: "weź 54" "56 będzie idealna" i potem są nieporozumienia. Patrzajcie na efektywną długość rury górnej. Na ten przykład: Merida rr 880 w roz L to inaczej 56, a efektywna długość rury górnej to 575mm. W TREKU w rozmiarze 58 efektywna długość to 573mm. Taka przestroga że rozmiar ramy to niekoniecznie jej długość w centymetrach. M/L dla StillChillin
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.