Skocz do zawartości

[oświetlenie] Basta Pilot Classic przestała świecić - pomocy !

muciasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Lampka Basta Pilot Classic zasilana dynamem w piaście Shimano.

Przestała nagle świecić żarówka halogenowa, diody świecą nadal.

Sprawdzałem żarówkę i żarnik jest cały.

Co może być powodem nieświecenia ?

Dodatkowo, czy ktoś może mi logicznie wytłumaczyć co oznaczają symbole przy włączniku tejże lampki ?

z góry dziękuję za pomoc

muciasek

• 3 tygodnie później...
Napisano

A czym sprawdzałeś tą żarówkę? Jeśli wzrokowo to mogłeś się głęboko pomylić...sprawdź ją ten sposób:

a) 1 opcja to miernik uniwersalny i test ciągłości obwodu-podłączasz kabelki od miernika do żarówki w normalny sposób jakbyś podłączał do zasilania, jeden kabelek z boku na ściankę żarówki a drugi do czubka na dole.

B) W ten sam sposób sprawdzasz ciągłość obwodu żarówki, tylko, że prościej, domowym sposobem, bo za pomocą 6V baterii, możesz wykorzystać jakiś koszyk na 4 baterie AA- dostaniesz w sklepie elektronicznym...Wkładasz baterie i podłączasz do żarówki w ten sam sposób co w poprzednim punkcie!

Jeśli się okaże, że miernik nie piszczy (piszczenie to oznaka ciągłości obwodu-w tym wypadku nie przepalonej żarówki), lub żarówka po podłączeniu do 6V baterii się nie świeci, to będziesz już wiedział w 100%, że musisz wymienić żarówkę!

Między innymi z tego powodu w swoim rowerku mam LED-owe niemieckie oświetlenie na dynamo! ;)

Jeśli żarówka naprawdę okaże się cała, to będziemy myśleć! Najprawdopodobniej będzie to wina układu elektronicznego przekazującego prąd do żarówki, będziesz musiał rozebrać całą lampkę! Ale ja jestem dobrej myśli i obstawiam na winę żarówki! :D

O te znaki przy przełączniku Ci chodzi,hmm... czego tu nie rozumieć? Jest tam grafika taka jak w samochodach oznaczająca włączenie świateł, a grafika "O" oznacza prawdopodobnie wyłączenie oświetlenia/ lub też światła postojowe! Nie powiem Ci dokładnie bo nie mam tej lampki i nigdy nie używałem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...