muciasek Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam ! Lampka Basta Pilot Classic zasilana dynamem w piaście Shimano. Przestała nagle świecić żarówka halogenowa, diody świecą nadal. Sprawdzałem żarówkę i żarnik jest cały. Co może być powodem nieświecenia ? Dodatkowo, czy ktoś może mi logicznie wytłumaczyć co oznaczają symbole przy włączniku tejże lampki ? z góry dziękuję za pomoc muciasek
Logan21 Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 A czym sprawdzałeś tą żarówkę? Jeśli wzrokowo to mogłeś się głęboko pomylić...sprawdź ją ten sposób: a) 1 opcja to miernik uniwersalny i test ciągłości obwodu-podłączasz kabelki od miernika do żarówki w normalny sposób jakbyś podłączał do zasilania, jeden kabelek z boku na ściankę żarówki a drugi do czubka na dole. W ten sam sposób sprawdzasz ciągłość obwodu żarówki, tylko, że prościej, domowym sposobem, bo za pomocą 6V baterii, możesz wykorzystać jakiś koszyk na 4 baterie AA- dostaniesz w sklepie elektronicznym...Wkładasz baterie i podłączasz do żarówki w ten sam sposób co w poprzednim punkcie! Jeśli się okaże, że miernik nie piszczy (piszczenie to oznaka ciągłości obwodu-w tym wypadku nie przepalonej żarówki), lub żarówka po podłączeniu do 6V baterii się nie świeci, to będziesz już wiedział w 100%, że musisz wymienić żarówkę! Między innymi z tego powodu w swoim rowerku mam LED-owe niemieckie oświetlenie na dynamo! Jeśli żarówka naprawdę okaże się cała, to będziemy myśleć! Najprawdopodobniej będzie to wina układu elektronicznego przekazującego prąd do żarówki, będziesz musiał rozebrać całą lampkę! Ale ja jestem dobrej myśli i obstawiam na winę żarówki! O te znaki przy przełączniku Ci chodzi,hmm... czego tu nie rozumieć? Jest tam grafika taka jak w samochodach oznaczająca włączenie świateł, a grafika "O" oznacza prawdopodobnie wyłączenie oświetlenia/ lub też światła postojowe! Nie powiem Ci dokładnie bo nie mam tej lampki i nigdy nie używałem...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.