Skocz do zawartości

[Napęd] całkowita wymiana starego, pytania.

maciekkpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w związku z tym iż stary napęd rozsypał się w drobny mak, najwyższa pora zrobić zakupy i trochę pokręcić :)

Mam zamiar kupić nowa korbę, suport i jak wyczytałem muszę od razu zmienić łańcuch i kasetę. Z racji tego że jeżdżę niemal wyłącznie po asfalcie/utwardzonych ścieżkach rowerowych, z chęcią poruszałbym się szybciej, a na obecnej korbie 42 zmuszało mnie to do wysokiej kadencji, dlatego w grę wchodzi tylko korba 48. Jeżeli moglibyście skorygować moje plany zakupowe, żeby to wszystko ze sobą współgrało, było by bardzo miło.

Stan obecny:

Korba : chyba jakaś no name, bądź też po prostu napisy się zdrapały, na pewno 42 zębatki

Kaseta : Shimano HG 40

Łańcuch : trudno powiedzieć

Przerzutka tylna : Shimano Deore

Przerzutka przednia : Shimano Acera

Klamko-manetki : Shimano Acera 3x8

Z racji swojego studenckiego budżetu planowałem zakupić:

Korba : Truvativ Blaze 48-36-26 mini isis

Łańcuch : HG 40

lub

Korba : Shimano Alivio FC-M411 48x38x28 [kwadrat]

Bądź też zastanawiałem się nad takim cudem, tutaj już kompletnie nie mam pojęcia czy to by jakoś współgrało z przerzutkami i manetkami...

Korba : Truvativ ISO-FLOW ROAD 53/39

Kaseta : SRAM PG850

Łańcuch : KMC Z82

Wszystkie powyższe opcje mieszczą się w 250 zł, i tyle mogę wydać.

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Korba : Truvativ Blaze 48-36-26 mini isis

lub

Korba : Shimano Alivio FC-M411 48x38x28 [kwadrat]

Bądź też zastanawiałem się nad takim cudem, tutaj już kompletnie nie mam pojęcia czy to by jakoś współgrało z przerzutkami i manetkami...

Korba : Truvativ ISO-FLOW ROAD 53/39

Kaseta : SRAM PG850

Łańcuch : KMC Z82

Witam,

sam bym wymienił własną korbę na Alivio. Podpatrując jak działa po długich dystansach u znajomych jestem naprawdę jej wielkim fanem :)

Kaseta-> myślałeś może o tej? - http://www.okazje.info.pl/okazja/sport-i-hobby/kaseta-deore-cs-hg50-8-rz-32-.html myślę że wytrzyma trochę więcej niż hg40 (ja zgubiłem z niej strasznie dużo zębów :P )

Kaseta Sram pasuje chyba do wszystkiego, nie spotkałem się jeszcze aby była z czymś niekopatybilna (odnośnie Shimano :P ).

Truvativa nigdy nie miałem więc się nie wypowiem :)

Mam nadzieję że choć ciut pomogłem.

W.

a, wpisałeś korby z różnym mocowaniem. Sprawdź jeszcze jaki masz Suport ;)

Napisano

Jak weźmiesz Alivio to w 250zł wymienisz jeszcze suport i to będzie chyba najlepsze rozwiązanie. Alivio bez problemu wytrzyma Ci parę ładnych sezonów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...