Skocz do zawartości

[stery] Zmiana łożysk w rowerze - problem ?

norbas205

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszsytkich jestem nowy na forum, podobnie jak w temacie rowerów ponieważ dopiero od dawna zacząłem się interesować moim rowerem, a szczególnie jego stanem technicznym. Ostatnio zauważyłem luzy w sterze ( hamując przednim hamulcem rama tłukła się na boki przy tym dziwne stuk) więc odkręciłem wszystko i wyjełem widelec. Łożyska były w stanie na 3+ , kupiłem nowe. Dzisiaj chcąc to wszystko poskładać, ktoś mi naprzestawiał części w garażu i teraz nie wiem jak to do kupy złożyć. Zapomniałem też gdzie dokładnie mają iść łożyska- w ramę czy na te krańce. Metodą prób i błędów nic mi nie wychodzi, załączam fotki i proszę o pomoc, dokładne wytłumaczenie. Pozdrawiam :)

post-138939-0-12570300-1303227770_thumb.jpg

post-138939-0-96882900-1303227787_thumb.jpg

post-138939-0-63895200-1303227795_thumb.jpg

post-138939-0-37552600-1303227803_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

TO by było tak...

zdj.3 bieżnia dolna sterów. na nią nałożyć wianek z kulkami ( kulkami do góry) złozyć w rame. Oczywiście pierwej wyczyścić i nasmarować.

zdj.1 miska górna sterów. włżyć w nią wianek z kulkami odwrotnie niz na dole ale czynności wcześniejsze powtórzyć.

zdj.2 górna bieżnia sterów i korona. przy włożonym widelcu i osadzonymi wiankami w miskach nałożyć górną bieżnie sterów. Na rure sterową nasunąć klin węższą częścią w dół i dosunąć ją aż do bieżni. Załozyć korone górną widelca.

Na koniec dać podkładki o ile sa potrzebne, nałożyć mostek. Nazłoć kapsel sterów i skasować stery tak aby kierownica sie kręciła lekko i nie było luzów. Zakręcić mostek.

Napisano

Gdybyś mógł jeszcze napisać czym jest bieżnia sterów a czym korona oraz jaki klin (nie orientuje się jak on wygląda)? jest on na zdjęciach ? Czym jest mostek ? Wiem jestem zielony w tym, ale to moje pierwsze posty na forum i się nie orientuje :). Po włożeniu wianka na dolną bieżnie sterów i nasunięcia widelca na ramę odczuwam luzy. Czy tym się przejmować czy składać dalej i potem podczas skręcania to się wszystko ładnie skoryguje ?

Musiałem napisać nowy post, nie wiedziałem jak edytując wstawić zdjęcie. Jak wygląda ten klin o którym mówiłeś ? Mam wrażenie jakby rama miała opaść ciut niżej. Zdjęcie przedstawiające pozycje wianka poniżej:

Myślę że mam inny typ steru- ster ahead, a nie klasyczny stąd brak jakiegokolwiek klinu. Załączyłbym fotkę roweru całego przed rozebraniem żebyś zwrócił uwagę na ster, ale nie mam już takiej możliwości :)

post-138939-0-02083500-1303240723_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Gdybyś mógł jeszcze napisać czym jest bieżnia sterów a czym korona oraz jaki klin (nie orientuje się jak on wygląda)? jest on na zdjęciach ? Czym jest mostek ? Wiem jestem zielony w tym, ale to moje pierwsze posty na forum i się nie orientuje :). Po włożeniu wianka na dolną bieżnie sterów i nasunięcia widelca na ramę odczuwam luzy. Czy tym się przejmować czy składać dalej i potem podczas skręcania to się wszystko ładnie skoryguje ?

Musiałem napisać nowy post, nie wiedziałem jak edytując wstawić zdjęcie. Jak wygląda ten klin o którym mówiłeś ? Mam wrażenie jakby rama miała opaść ciut niżej. Zdjęcie przedstawiające pozycje wianka poniżej:

Myślę że mam inny typ steru- ster ahead, a nie klasyczny stąd brak jakiegokolwiek klinu. Załączyłbym fotkę roweru całego przed rozebraniem żebyś zwrócił uwagę na ster, ale nie mam już takiej możliwości :)

Bieznia sterów jak sama nazwa wskazuje to cos ... nie to trzeba prościej, to taka miska po ktorej sie kulki kręcą ... korona to to takie srebrne z 3 otworami, mostek to ten element do ktorego jest przykręcona kierownica a klin najszczelniej plastikowa część wkłądana między rure sterową a docisk łozska zeby nie było luzu. to nie jest Sprzęgło wiskotyczne zeby nie wiedzieć gdzie co i do czego jest tu raptem 8-9 części ż czego każda inna i metodą prób i błędów idzie to poprawnie poskładać.

Jak moj prosty opis dostosowany do sytuacji jest nadaj za skompliowany :rolleyes: :rolleyes: to polecam

http://www.forumrowerowe.org/topic/2574-steryjak-zamontowac-stery/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...