norbas205 Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 Witam wszsytkich jestem nowy na forum, podobnie jak w temacie rowerów ponieważ dopiero od dawna zacząłem się interesować moim rowerem, a szczególnie jego stanem technicznym. Ostatnio zauważyłem luzy w sterze ( hamując przednim hamulcem rama tłukła się na boki przy tym dziwne stuk) więc odkręciłem wszystko i wyjełem widelec. Łożyska były w stanie na 3+ , kupiłem nowe. Dzisiaj chcąc to wszystko poskładać, ktoś mi naprzestawiał części w garażu i teraz nie wiem jak to do kupy złożyć. Zapomniałem też gdzie dokładnie mają iść łożyska- w ramę czy na te krańce. Metodą prób i błędów nic mi nie wychodzi, załączam fotki i proszę o pomoc, dokładne wytłumaczenie. Pozdrawiam
Czajnik Napisano 19 Kwietnia 2011 Napisano 19 Kwietnia 2011 te zdjęcia nie wiele wnoszą, ułóż wszystkie komponenty obok siebie a powiemy Ci jak je złożyć
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2011 TO by było tak... zdj.3 bieżnia dolna sterów. na nią nałożyć wianek z kulkami ( kulkami do góry) złozyć w rame. Oczywiście pierwej wyczyścić i nasmarować. zdj.1 miska górna sterów. włżyć w nią wianek z kulkami odwrotnie niz na dole ale czynności wcześniejsze powtórzyć. zdj.2 górna bieżnia sterów i korona. przy włożonym widelcu i osadzonymi wiankami w miskach nałożyć górną bieżnie sterów. Na rure sterową nasunąć klin węższą częścią w dół i dosunąć ją aż do bieżni. Załozyć korone górną widelca. Na koniec dać podkładki o ile sa potrzebne, nałożyć mostek. Nazłoć kapsel sterów i skasować stery tak aby kierownica sie kręciła lekko i nie było luzów. Zakręcić mostek.
norbas205 Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Napisano 19 Kwietnia 2011 Gdybyś mógł jeszcze napisać czym jest bieżnia sterów a czym korona oraz jaki klin (nie orientuje się jak on wygląda)? jest on na zdjęciach ? Czym jest mostek ? Wiem jestem zielony w tym, ale to moje pierwsze posty na forum i się nie orientuje . Po włożeniu wianka na dolną bieżnie sterów i nasunięcia widelca na ramę odczuwam luzy. Czy tym się przejmować czy składać dalej i potem podczas skręcania to się wszystko ładnie skoryguje ? Musiałem napisać nowy post, nie wiedziałem jak edytując wstawić zdjęcie. Jak wygląda ten klin o którym mówiłeś ? Mam wrażenie jakby rama miała opaść ciut niżej. Zdjęcie przedstawiające pozycje wianka poniżej: Myślę że mam inny typ steru- ster ahead, a nie klasyczny stąd brak jakiegokolwiek klinu. Załączyłbym fotkę roweru całego przed rozebraniem żebyś zwrócił uwagę na ster, ale nie mam już takiej możliwości
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2011 Gdybyś mógł jeszcze napisać czym jest bieżnia sterów a czym korona oraz jaki klin (nie orientuje się jak on wygląda)? jest on na zdjęciach ? Czym jest mostek ? Wiem jestem zielony w tym, ale to moje pierwsze posty na forum i się nie orientuje . Po włożeniu wianka na dolną bieżnie sterów i nasunięcia widelca na ramę odczuwam luzy. Czy tym się przejmować czy składać dalej i potem podczas skręcania to się wszystko ładnie skoryguje ? Musiałem napisać nowy post, nie wiedziałem jak edytując wstawić zdjęcie. Jak wygląda ten klin o którym mówiłeś ? Mam wrażenie jakby rama miała opaść ciut niżej. Zdjęcie przedstawiające pozycje wianka poniżej: Myślę że mam inny typ steru- ster ahead, a nie klasyczny stąd brak jakiegokolwiek klinu. Załączyłbym fotkę roweru całego przed rozebraniem żebyś zwrócił uwagę na ster, ale nie mam już takiej możliwości Bieznia sterów jak sama nazwa wskazuje to cos ... nie to trzeba prościej, to taka miska po ktorej sie kulki kręcą ... korona to to takie srebrne z 3 otworami, mostek to ten element do ktorego jest przykręcona kierownica a klin najszczelniej plastikowa część wkłądana między rure sterową a docisk łozska zeby nie było luzu. to nie jest Sprzęgło wiskotyczne zeby nie wiedzieć gdzie co i do czego jest tu raptem 8-9 części ż czego każda inna i metodą prób i błędów idzie to poprawnie poskładać. Jak moj prosty opis dostosowany do sytuacji jest nadaj za skompliowany :rolleyes: to polecam http://www.forumrowerowe.org/topic/2574-steryjak-zamontowac-stery/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.