PandaFaka Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Aktualnie używam fabrycznych, gumowych chwytów w Kross Hex V4 i trochę bolą mnie środki dłoni - możliwe też, że wina pozycji na rowerze (już kombinowałem - jedyne co zostało to zmiana mostka na krótszy/wyższy, gripów na bardziej miękkie i/lub rękawiczek). Zainteresowały mnie Setlaz'owskie chwyty polecane na forum. Równie ciekawią mnie wrażenia z użytkowania owych gripów. Spotkałem się z modelami: 1. Kevlar 2. Criss-Cross 3. Web (te [jako do terrarysty, hodującego przez lata m.in. pająki]przemawiają do mnie estetycznie :-) ). Wypowie się ktoś na temat tych modeli?
ukaniex Napisano 10 Kwietnia 2011 Napisano 10 Kwietnia 2011 Byłem w posiadaniu modelu C-C. Są zbyt miękkie i tak naprawdę trzyma się kierownicę obleczoną minimalną ilością gąbki, przynajmniej ja odczuwałem tak. Obecnie mam Bontrager X lite i są zdecydowanie wygodniejsze. Jeżeli nie straszne Ci wydać 15$ to podobno ESI Grips są bardzo miękkie/wygodne.
PandaFaka Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Napisano 11 Kwietnia 2011 Jeszcze się porozglądam. A powie ktoś coś na temat gripów Dartmoor Race? Podobno są bardzo dobre, ale czy w miarę miękkie i komfortowe? Pasują do rowerów mtb? Z tego co widziałem to są dosyć długie i to fajne dla większej dłoni, ale ja osobiście musiałbym dla nich przesunąć manetki trochę w stronę środka kierownicy :-)
kepa416 Napisano 11 Kwietnia 2011 Napisano 11 Kwietnia 2011 A z czym masz problem? Może to nie wina gripów a pozycji?
PandaFaka Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Napisano 11 Kwietnia 2011 Ból środkowej części dłoni (tam, gdzie w rękawiczkach brak poduszek żelowych). Mam ramę 21" przy wzroście 183 cm, jeździ się świetnie, tylko ręce mam prawie zawsze wyprostowane i znacznie ulżyłoby mi gdyby kierownica była bliżej i/lub wyżej. Z siodełkiem już bardziej nie da się kombinować.
kepa416 Napisano 11 Kwietnia 2011 Napisano 11 Kwietnia 2011 To może mostek krótszy ? A przypadkiem podczas jazdy nie masz dłoni powiedzmy w przesuniętych z gripów bardziej na zewnątrz? Ja miałem podobnie jak klami miałem zbyt blisko gripów i żeby hamować trzymałem kierownice połową dłoni jakbym mial rogi
PandaFaka Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Napisano 11 Kwietnia 2011 Gripów specjalnie długich nie mam, ale raczej dłoń mi się mieści na nich - chociaż przyznam, że myślałem o przesunięciu klamkomanetek i/lub nowych, dłuższych gripach - dlatego zaintrygowały mnie polecane na forum dartmoory stoczterdziestopięciomilimetrowe :-) Na razie mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie się. Najbezpieczniej będzie chyba spróbować z innym mostkiem (zresztą mój temat o krótkich mostach krąży w okolicach) pod warunkiem, że nie będzie zbyt drogi :-)
bikeman1 Napisano 12 Kwietnia 2011 Napisano 12 Kwietnia 2011 Uzywam chwytów Setlaz Kevlar...kapitalne sa mam juz drugi komplet i nastepne jakie bede kupowal to tez takie same. Idealnie leza w dloni, mozna smialo jezdzic bez rękawic na dluzsze dystanse...wytrzymale!
qball Napisano 15 Kwietnia 2011 Napisano 15 Kwietnia 2011 Ja mam model Gladiator od Setlaza i jak dla mnie są wygodne o takie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.