Skocz do zawartości

[chwyty] Coś na ból dłoni

PandaFaka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie używam fabrycznych, gumowych chwytów w Kross Hex V4 i trochę bolą mnie środki dłoni - możliwe też, że wina pozycji na rowerze (już kombinowałem - jedyne co zostało to zmiana mostka na krótszy/wyższy, gripów na bardziej miękkie i/lub rękawiczek).

Zainteresowały mnie Setlaz'owskie chwyty polecane na forum.

Równie ciekawią mnie wrażenia z użytkowania owych gripów.

Spotkałem się z modelami:

1. Kevlar

2. Criss-Cross

3. Web (te [jako do terrarysty, hodującego przez lata m.in. pająki]przemawiają do mnie estetycznie :-) ).

Wypowie się ktoś na temat tych modeli?

Napisano

Byłem w posiadaniu modelu C-C. Są zbyt miękkie i tak naprawdę trzyma się kierownicę obleczoną minimalną ilością gąbki, przynajmniej ja odczuwałem tak.

Obecnie mam Bontrager X lite i są zdecydowanie wygodniejsze.

Jeżeli nie straszne Ci wydać 15$ to podobno ESI Grips są bardzo miękkie/wygodne.

Napisano

Jeszcze się porozglądam. A powie ktoś coś na temat gripów Dartmoor Race? Podobno są bardzo dobre, ale czy w miarę miękkie i komfortowe? Pasują do rowerów mtb? Z tego co widziałem to są dosyć długie i to fajne dla większej dłoni, ale ja osobiście musiałbym dla nich przesunąć manetki trochę w stronę środka kierownicy :-)

Napisano

Ból środkowej części dłoni (tam, gdzie w rękawiczkach brak poduszek żelowych). Mam ramę 21" przy wzroście 183 cm, jeździ się świetnie, tylko ręce mam prawie zawsze wyprostowane i znacznie ulżyłoby mi gdyby kierownica była bliżej i/lub wyżej. Z siodełkiem już bardziej nie da się kombinować.

Napisano

To może mostek krótszy ?

A przypadkiem podczas jazdy nie masz dłoni powiedzmy w przesuniętych z gripów bardziej na zewnątrz? Ja miałem podobnie jak klami miałem zbyt blisko gripów i żeby hamować trzymałem kierownice połową dłoni jakbym mial rogi

Napisano

Gripów specjalnie długich nie mam, ale raczej dłoń mi się mieści na nich - chociaż przyznam, że myślałem o przesunięciu klamkomanetek i/lub nowych, dłuższych gripach - dlatego zaintrygowały mnie polecane na forum dartmoory stoczterdziestopięciomilimetrowe :-)

Na razie mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie się. Najbezpieczniej będzie chyba spróbować z innym mostkiem (zresztą mój temat o krótkich mostach krąży w okolicach) pod warunkiem, że nie będzie zbyt drogi :-)

Napisano

Uzywam chwytów Setlaz Kevlar...kapitalne sa mam juz drugi komplet i nastepne jakie bede kupowal to tez takie same. Idealnie leza w dloni, mozna smialo jezdzic bez rękawic na dluzsze dystanse...wytrzymale!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...