Skocz do zawartości

[korba] Przejście z 3 na 2 tarcze

kuchar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem szosówkę (używaną) tylko do jazdy treningowej (MTB to podstawowy). Napęd jest całkiem zajechany (3x8). Patrzę na ceny korb 3 tarczowych to najtańsza sora to ok 230. Pomyślałem, żeby może zmienić przełożenia na 2-ie tarcze z przodu. Czy mając 3 stopniową klamko-manetkę mogę założyć 2 tarczową korbę? Rozumiem, że nie obejdzie się bez kupna przerzutki przedniej na 2 biegi. Cena korby + przerzutki przekroczy cenę nowej 3 tarczowej, ale w przyszłości taniej jest wymienić 2 tarcze niż 3 i dodatkowo miałbym nowy wkład suportu.

Może nie bawić się w to i od razu kupić 3 tarczową sorę, albo wymienić same tarcze w obecnej (jakaś FSA). Zaznaczam, że zależy mi o "taniość" całej operacji. Bardzo zależy mi na odpowiedzi.

Napisano

Klamkomanetki nie musisz wymieniać. Przerzutkę też powinno udać się wyregulować tak, by obsłużyła dwie tarcze.

A czy w przyszłości przy wymianie będzie taniej - no niebardzo, wyjdzie mniej więcej na to samo, bo będziesz musiał wymieniać częściej.

Napisano

Ale biorąc pod uwagę to, że najczęściej będzie w użyciu 2 i 3 (tak sądzę) to wychodzi jedno i to samo. Chodziło mi głównie o kompatybilność klamek i przerzutki. Dzięki za odpowiedź

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...