filmofoniak Napisano 25 Marca 2011 Napisano 25 Marca 2011 Witam! wszystko zaczeło sie od tego, że kupilem rower kross hexagon '10 v4. i niestety posiada on wolnobieg. Po okolo miesiącu uzytkowania (szosa) i kilku wyprawach do lasu (w tym kilka maratonow) wolnobieg przestal wydawac charakterystycznego dzwieku cykania. Probowalem wpryskiwac tam wd40, oleju i nic nie pomagalo. No wiec przyszedl czas na rozebranie wolnobiegu. Troszke bylo tam syfu. Nasmarowalem go w srodku smarem od pobliskiego gospodarza (chyba do kombajnu jakis) zalozylem kulki skrecilem i wolnobieg dzialal lepiej niz nowy, cykanie bylo typowo rasowe i glosne . Jednak po okolo miesiacu/dwoch cykanie znowu zaniklo i slychac bylo jakis szelest(?). Moje pytania: 1. Czy do wolnobiegu potrzebny jes jakis specjlany smar, czy moze byc jakis zwykly? 2. Czy to zle, ze nie slychac cykania? Cos moze sie wyrobic/popsuc? 3. Mozna w jakis sposob uszczelnic wolnobieg? (zeby syf tam nie lecial) 4. czy od wody i mycia roweru smar znajdujacy sie w srodku moze sie lekko rozpuscic i okleic wszystko? (bo chyba to tak bylo w moim przypadku) 5. a moze wlac tam benzyny ekstrakcyjnej (z jednej strony zeby brud wylecial) i pozniej wpuscic oleju troche? Zamierzam znow rozkrecic wolnobieg i wszystko ladnie nasmarowac, wyczyscic wiec pytam z gory dzieki:)
Grand231 Napisano 25 Marca 2011 Napisano 25 Marca 2011 Czy to zle, ze nie slychac cykania? Cos moze sie wyrobic/popsuc? Ja jeszcze za czasów kiedy dosiadałem Krossa Hex V4 maiłem podobną przypadłość, w moim przypadku nie wpływała ona w żaden sposób na jazdę, to że nie słychać cykania zwykle oznacza zabrudzenie łożysk wolnobiegu. Ja niedawno podczas gruntownego przeglądu roweru mamy wyczyściłem wolnobieg benzyną ekstrakcyjną i bębenek znów zaczął głośno cykać-dlatego ten sposób wydaje się mi najlepszy na przywrócenie cykania .
Mod Team mrmorty Napisano 25 Marca 2011 Mod Team Napisano 25 Marca 2011 No Panowie, było tego ostatnio całkiem sporo... Proszę skorzystać z wyszukiwarki. Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.