Skocz do zawartości

[kaseta] Luzy SRAM PG-830

xkudlatyx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem po ostatnim czyszczeniu roweru ( zdjęcie przerzutek, kół tarcz itp itd) przyszła kolej na regulacje przerzutki, a przy okazji zerknąłem na moja kasetę i wydaje mi się że ma pewne luzy wygląda to jak na tym filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=dzqGCcjujIM&feature=related

Do tego podczas pedałowania pod obciążeniem słychać tak jak by trzeszczenie? trudno to określić jeśli będzie trzeba spróbuje to nagrać.

Kaseta to SRAM PG-830 a tylna przetka to sram X-7 przedniej nie posiadam.

Napisano

Występowanie tego luzu nie jest winą kasety a bębenka kasety zapewne wyrobiły się nieco już bieżnie łożysk...można to zlikwidować poprzez wyciągnięcie jednej z tych cienkich podkładek znajdujących się pod "śrubą/bieżnią" trzymającą bębenek w kupie

Napisano

moim zdaniem to jest to bębenek ale ciężko to rozpoznać...ja bym na Twoim miejscu pojechał do jakiegoś serwisu tam Ci pewnie powiedzą co i jak jest nie tak.

Napisano

Dziś udało mi się tak wyregulować przerzutkę że prawie nie hałasowało. Gdy już byłem z siebie zadowolony podczas jakiegoś podjazdu przerzutka jakby się rozregulowała i znów wszystko zaczęło hałasować ;/

Napisano

podczepilbym sie troche pod temat, gdyz mam identyczny problem, tyle ze na przelozeniach 2-3,4,5. Kaseta SHIMANO ALIVIO HG50 / 11-32T.

Moje pytanie brzmi: Rower mam na gwarancji, czy moge pojechac do sprzedawcy, i liczyc na to ze zdiagnozuje i rozwiaze problem w ramach gwarancji? czy Taki defekt nie podlega gwarancji?

Napisano

Ja u siebie wyeliminowałem pedały, siodełko, stery i teraz stawiam na suport ,kasete(bebenek) lub przerzutkę.

A jeśli chodzi o suport to jak sprawdzić czy to jego wina bez rozbierania? odwróciłem rower zdjąłem łancuch stanąłem na pedałach i obracałem i predzej się zwaliłem z tego roweru niz cokolwiek usłyszałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...