xkudlatyx Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Witam mam problem po ostatnim czyszczeniu roweru ( zdjęcie przerzutek, kół tarcz itp itd) przyszła kolej na regulacje przerzutki, a przy okazji zerknąłem na moja kasetę i wydaje mi się że ma pewne luzy wygląda to jak na tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=dzqGCcjujIM&feature=related Do tego podczas pedałowania pod obciążeniem słychać tak jak by trzeszczenie? trudno to określić jeśli będzie trzeba spróbuje to nagrać. Kaseta to SRAM PG-830 a tylna przetka to sram X-7 przedniej nie posiadam.
bender999 Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Występowanie tego luzu nie jest winą kasety a bębenka kasety zapewne wyrobiły się nieco już bieżnie łożysk...można to zlikwidować poprzez wyciągnięcie jednej z tych cienkich podkładek znajdujących się pod "śrubą/bieżnią" trzymającą bębenek w kupie
radomir82 Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Dostanie się wody, rozpuszczalnika, odrdzewiacza (zależnie czym czyściłeś ) wraz z brudem do wnętrza bębenka
xkudlatyx Napisano 22 Marca 2011 Autor Napisano 22 Marca 2011 Raczej to nie jest taki dźwięk, bardziej przypomina to powiedział bym młyn wodny ;D dodam że występuje to tylko na biegach 1-4 na pozostałych znikomie lub wcale. Czy tel luz może powodować taki hałas czy to raczej żle wyregulowana przerzutka? Tutaj daje ten dźwięk najlepiej to słychać 4,5,6,7 sekunda http://w377.wrzuta.pl/audio/3c7CBZUifya/plik_audio
bender999 Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 moim zdaniem to jest to bębenek ale ciężko to rozpoznać...ja bym na Twoim miejscu pojechał do jakiegoś serwisu tam Ci pewnie powiedzą co i jak jest nie tak.
xkudlatyx Napisano 25 Marca 2011 Autor Napisano 25 Marca 2011 Dziś udało mi się tak wyregulować przerzutkę że prawie nie hałasowało. Gdy już byłem z siebie zadowolony podczas jakiegoś podjazdu przerzutka jakby się rozregulowała i znów wszystko zaczęło hałasować ;/
Weu Napisano 30 Marca 2011 Napisano 30 Marca 2011 podczepilbym sie troche pod temat, gdyz mam identyczny problem, tyle ze na przelozeniach 2-3,4,5. Kaseta SHIMANO ALIVIO HG50 / 11-32T. Moje pytanie brzmi: Rower mam na gwarancji, czy moge pojechac do sprzedawcy, i liczyc na to ze zdiagnozuje i rozwiaze problem w ramach gwarancji? czy Taki defekt nie podlega gwarancji?
xkudlatyx Napisano 30 Marca 2011 Autor Napisano 30 Marca 2011 Ja u siebie wyeliminowałem pedały, siodełko, stery i teraz stawiam na suport ,kasete(bebenek) lub przerzutkę. A jeśli chodzi o suport to jak sprawdzić czy to jego wina bez rozbierania? odwróciłem rower zdjąłem łancuch stanąłem na pedałach i obracałem i predzej się zwaliłem z tego roweru niz cokolwiek usłyszałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.